Parlamentul European cere o lege privind biodiversitatea: cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime ale UE să fie arii protejate, acoperișuri verzi pe clădirile noi
Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la „Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Să readucem natura în viața noastră”, prin care solicită obiective obligatorii pentru protecția naturii și a oamenilor.
Rezoluția a fost votată în ședința de marți, rezultatul anunțat miercuri arată că au fost înregistrate 515 voturi pentru, 90 de voturi împotrivă și 86 de abțineri.
Europarlamentarii solicită o lege privind biodiversitatea a Uniunii Europene similară cu Legea europeană a climei, precizează un comunicat de presă.
„Astăzi solicităm o lege europeană privind biodiversitatea similară Legii europene a climei. Prin această lege s-ar crea cadrul de guvernanță valabil până în 2050 de protejare a biodiversității, care ar urma să includă obiective obligatorii pentru 2030. Mă bucur că am susținut obiectivele principale ale propunerii Comisiei și crearea unui plan al Uniunii Europene de refacere a naturii pentru a reface cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime din Uniune”, a declarat raportorul César Luena (grupul S&D, Spania).
Printre obiective obligatorii solicitate de Parlamentul European se află:
- cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime ale Uniunii să fie protejate până în 2030.
- cel puțin o treime din aceste zone, inclusiv toate pădurile primare și seculare care mai există pe teritoriul Uniunii, ar trebui să se afle sub o protecție mult mai strictă.
- nu trebuie să existe deteriorări ale tendințelor în materie de conservare și că trebuie asigurat un „stadiu corespunzător de conservare” pentru toate speciile și habitatele protejate până în 2030.
- cel puțin 30 % dintre speciile și habitatele care nu au un stadiu corespunzător de conservare ar trebui să îl atingă sau să prezinte o tendință pozitivă puternică în acest sens
- Uniunea Europeană ar trebui să conducă eforturile de a pune capăt comerțului cu specii pe cale de dispariție și cu părți ale acestora.
crearea unei platforme europene pentru înverzire urbană, precum și stabilirea unor obiective obligatorii privind biodiversitatea urbană, cum ar fi un procent minim de acoperișuri verzi pe clădirile noi și interzicerea pesticidelor chimice.
Este nevoie de un „Acord de la Paris” și o lege europeană privind biodiversitatea pentru a se asigura că ecosistemele sunt refăcute, reziliente și protejate în mod adecvat până în 2050, precizează sursa citată.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii