G4Media.ro

Parlamentul European cere să fie informat despre toate consultările și evaluările planurilor…

Sursa foto: Captură video

Parlamentul European cere să fie informat despre toate consultările și evaluările planurilor naționale de redresare / Consiliul UE, nou apel către statele membre să ratifice decizia privind resursele proprii / Nouă țări, inclusiv România, mai au de trimis proiectele naționale 

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să fie informat despre etapele de consultare și de evaluare a planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) elaborate de statele membre, în timp ce reprezentanții Consiliului UE insistă ca parlamentele naționale să ratifice deciziile privind resursele proprii, fără de care Comisia Europeană nu poate începe să caute fonduri pe piață pentru finanțarea planurilor de redresare.

Europarlamentarii au insistat marți, într-o dezbatere în plen, pentru o transparență mai mare din partea Comisiei Europene în ceea ce privește consultările cu statele membre pe marginea planurilor națiionale de redresare și evaluarea acestora.

Mai exact, europarlamentarii au cerut, în dezbaterea privind dreptul la informare al Parlamentul European cu privire la evaluarea continuă a planurilor naționale de recuperare și reziliență, ca fiecare PNRR să fie însoțit și de un rezumat al procesului de consultare.

Vicepreședinte executiv al CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, în ședința de plen, că înțelege și susține „pe deplin” necesitatea transparenței și a controlului asupra planurilor de redresare, cerute de PE, în limitele Regulamentului privind Mecanismul european de redresare.

Valdis Dombrovskis a spus că, până în prezent, 18 state membre, din 27, au depus oficial planurile de redresare, iar Comisia are la dispoziție două luni pentru a le evalua.

Pentru evaluare, vor fi folosite criteriile stabilite prin regulament, cu obiectivul de „a furniza planuri de înaltă calitate”.

Valdis Dombrovskis le-a spus însă europarlamentarilor că acest regulament nu prevede pregătirea unei evaluări preliminare a planurilor, dar Comisia se angajează să continue „cooperarea strânsă” cu Parlamentul în următoarele săptămâni și luni. Statele membre trebuie să furnizeze un rezumat al procesului național de consultare, a mai spus Dombrovskis

Augusto Santos Silva, reprezentantul Consiliului UE, a declarat că este „la fel de dornic” ca Parlamentul să înțeleagă modul în care se desfășoară evaluarea planurilor de redresare de către Comisie.

„Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți de riscul încetinirii procesului”, a spus Augusto Santos Silva, ceea ce a stârnit reacții de nemulțumire din partea europarlamentarilor.

Consiliul este pregătit să adopte primele planuri de redresare în iunie, pentru a se asigura că o parte din prefinanțare poate începe să fie trimisă cel puțin unor state membre înainte de sfârșitul verii, a mai spus Augusto Santos Silva.

Ce au solicitat grupurile politice

Manfred Weber, în numele grupului PPE, a spus că popularii europeni doresc ca Uniunea Europeană să clarifice faptul că „toată lumea este implicată în elaborarea acestor programe”.

Nu doar câțiva oficiali de la nivelul superior al ministerelor decid modul în care vor fi folosiți banii, ci și primarii și regiunile, toți sunt implicați în utilizarea acestor bani, a insistat Weber.

Liderul PPE a criticat faptul că Parlamentul European nu a fost implicat „în mod adecvat” în deciziile de până acum privind planurile de redresare.

„Condiția prealabilă pentru un control adecvat este transparența. Și această transparență nu a fost încă garantată (….) Reprezentanții aleși trebuie să discute dacă programele au sens, dacă promovează Europa, dacă aduc valoare adăugată pentru Europa”, a spus Manfred Weber.

Reprezentanta grupului S&D, Iratxe García Pérez, a susținut că Uniunea Europeană a făcut „un pas istoric” prin aprobarea Mecanismului de redresare și reziliență și că toată lumea trebuie să se asigure că banii ajung cât mai curând la oamenii care au nevoie de ei.

„Desigur, ne dorim transparență și o bună cooperare între instituții, deoarece loialitatea, transparența și responsabilitatea sunt întotdeauna în beneficiul cetățenilor și al democrației. Cu toate acestea, nu aș vrea să cred că unii din acest Parlament folosesc această dezbatere pentru a încerca să repună criteriile de macro-condiționalitate și austeritate pe ușa din dos”, a avertizat socialista Iratxe García Pérez.

Lidera S&D a adăugat că, pentru ca instituțiile europene să funcționeze, este necesară „loialitatea instituțională”.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew, a criticat declarațiile oficialilor europeni potrivit cărora informarea continuă ar întârzia deciziile și evaluările.

„Desigur, avem încredere în Comisie și știm că aceasta va evalua aceste planuri în spiritul obiectivelor europene. Această încredere nu exclude însă controlul parlamentar (…) Sunteți în contact cu ministerele de câteva luni, așa că știți ce este în aceste planuri, ați văzut proiecte (…) Ceea ce vă cerem este să ne împărtășiți această analiză. Ideea că supravegherea parlamentară întârzie procesul nu este adevărată și nu își are locul aici”, le-a spus Cioloș reprezentanților Comisiei Europene și ai Consiliului.

Cioloș a punctat că Parlamentul nu se află „într-o luptă instituțională”, ci într-o „bătălie comună” pentru succesul planurilor de redresare.

Un punct de vedere împărtășit de reprezentantul grupului Verzilor, Philippe Lamberts, care a adăugat că eficiența planurilor de redresare înseamnă ca „fiecare euro să fie cheltuit cu rezultate maxime”.

„Cred că mai este un efort suplimentar de făcut (…), pentru că avem două forme de inerție de contracarat. (…) fiecare instituție crede că cealaltă instituție îi este rivală. Cred că, la nivelul liderilor Parlamentului și ai Comisiei, această rivalitate este un lucru din trecut; dar nu trebuie exclus ca la nivelul structurilor instituțiilor noastre această formă de rivalitate să continue să existe”, a spus Philippe Lamberts.

Cealaltă formă de „inerție” se referă la faptul schimbările aduse de obiectivele Mecanismului de redresare.

„Ani de zile, am făcut altceva decât tranziția verde, am făcut altceva decât tranziția digitală, toate acestea reprezintă o schimbare de curs”, a spus Philippe Lamberts, justificând astfel nevoia unui control parlamentar.

Grupul ECR, prin europarlamnetarul Raffaele Fitto, a transmis că este nevoie de un rol puternic al Parlamentului, care nu trebuie „văzut ca o pierdere de timp”.

„Acest Parlament este puternic legitimat pentru a putea verifica punerea în aplicare a acestor planuri, pentru a putea înțelege care sunt posibilitățile de intervenție și, mai presus de toate, pentru a putea juca un rol care este de sprijin, îndemn, atenție și verificare a relației dintre Comisie și guvernele naționale”, a spus Raffaele Fitto.

Singurul grup politic din Parlamentul European care nu este de acord cu ideea unor planuri de redresare finanțate prin Comisia Europeană este cel al europarlamentarilor extremiști, strânși în jurul partidului lui Marine le Pen. Jörg Meuthen, în numele grupului ID, a spus că totul este făcut pentru a oferi Comisiei Europene „și mai multă putere” și să îndatoreze statele membre

„Evident, actuala criză a pandemiei este foarte convenabilă pentru dvs. (..) Nu avem nevoie de o uniune a datoriilor sau de centralism”, a spus Jörg Meuthen, în dezacord cu toate celelalte grupuri politice în ceea ce privește susținerea economiilor statelor membre.

Apel insistent pentru adoptarea deciziilor privind resursele proprii

Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, a intervenit la finalul debaterii pentru a reaminti că este prerogativa Colegiului CE să evalueze planurile naționale, iar regulamentul prin care a fost instituit Mecanismul nu prevede o „evaluare preliminară”.

„Parlamentul are acces la planurile complete (…) Cu siguranță, ne angajăm pe deplin să raportăm plenului, comisiilor parlamentare competente și organelor dedicate, iar această dezbatere este o confirmare a acestui fapt”, a spus totuși Paolo Gentiloni.

Augusto Santos Silva, reprezentantul Consiliului UE, a intervenit , din nou, pentru a lansa un nou apel către statele membre să ratifice decizia privind resursele proprii, fără de care Comisia Europeană nu poate începe să caute finanțări.
„Nu mai avem prea mult timp la dispoziție”, a spus Santos Silva, reamintind că la reuniunea ECOFIN din iunie pot fi aprobate primele planuri de redresare și reziliență depuse deja de unele state membre.

Guvernul României nu a depus încă propriul PNRR, iar Parlamentul nu a ratificat decizia privind resursele proprii, reprezentanții PSD opunându-se unui vot până nu este prezentant planul de redresare.

Sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. I-auzi Plusere, I-auzi penele!

  2. Deci PNRR trebuie trecut prin Parlament!