G4Media.ro

Parlamentul European cere tuturor țărilor UE să îl recunoască pe Juan Guaido…

Parlamentul European cere tuturor țărilor UE să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte „legitim” al Venezuelei

Parlamentul European l-a recunoscut joi pe opozantul Juan Guaido drept „preşedinte interimar legitim” al Venezuelei şi le-a cerut tuturor ţărilor UE să facă acelaşi lucru pentru adoptarea unei „poziţii ferme şi unite”, într-o în rezoluţie votată la Bruxelles, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Eurodeputaţii l-au recunoscut pe Juan Guaido drept „preşedinte interimar legitim al Venezuelei” şi şi-au exprimat „sprijinul deplin” pentru programul său, în acest text propus de principalele grupuri politice şi aprobat cu o largă majoritate (439 pentru, 104 împotrivă, 88 abţineri).

Ei i-au cerut şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi „statelor membre să adopte o poziţie fermă şi unită şi să-l recunoască pe Juan Guaido drept singurul preşedinte interimar legitim al ţării”, în rezoluţia adoptată în sesiune plenară la Bruxelles.

Această recunoaştere a opozantului venezuelean, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, va fi exercitată „până la organizarea de noi alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile în vederea restabilirii democraţiei” în Venezuela, au subliniat europarlamentarii.

Cei 28 au declarat sâmbătă că Uniunea Europeană va lua „noi măsuri” în cazul în care nu vor fi convocate „în următoarele zile” alegerile prezidenţiale în Venezuela.

În rezoluţia adoptată joi, Parlamentul European „a condamnat ferm represiunea brutală şi violenţele, care s-au soldat cu morţi şi răniţi” şi a îndemnat „autorităţile venezuelene să pună capăt tuturor încălcărilor drepturilor omului”.

De asemenea, PE a reafirmat „sprijinul său necondiţionat pentru Adunarea Naţională, singurul organism democratic legitim din Venezuela, a cărui putere trebuie restabilită şi respectată”.

Rădăcinile crizei politice din Venezuela duc către sfârşitul anului 2015, când opoziţia a câştigat alegerile alegerile legislative, obţinând majoritatea în parlament.

Maduro a reacţionat rapid prin instituirea unei Adunări Constituante, compusă doar din susţinătorii săi, care a confiscat cea mai mare parte a prerogativelor deputaţilor.

Descurajată, opoziţia a boicotat alegerile prezidenţiale din mai 2018 şi a considerat al doilea mandat al lui Maduro drept unul obţinut prin fraudă.

În virtutea unui articol din Constituţie cu privire la ceea ce se estimează că ar fi un vid de putere, Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei.

Scopul său ar fi organizarea de alegeri anticipate şi scoaterea ţării din criza economică, între hiperinflaţie (10.000.000% în 2019 conform FMI) şi penurii de tot felul, cu un bolivar care a fost din nou devalorizat luni de către autorităţi, de data aceasta cu 35%.

Pentru a realiza acest obiectiv, Juan Guaido încearcă să câştige sprijinul armatei, factor esenţial în menţinerea lui Nicolas Maduro la putere din 2013. El a anunţat că va oferi amnistiere funcţionarilor şi militarilor care acceptă să-l sprijine.

Citește și:

Venezuela: Nicolas Maduro se declară în favoarea organizării de alegeri legislative anticipate, dar nu şi prezidenţiale

Maduro sau Guaido? Armata e jucătorul principal în criza din Venezuela

Vor interveni militar americanii în Venezuela? De ce o acțiune a forțelor speciale ar fi varianta preferată

Foto: Juan Guaido / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si noi ce-avem la afacerea asta?

  2. interesant ce vor spune kgb-istii de Melescanu ? oare va indrazni sa mearga impotriva sefului din kremlin ?

  3. Dar noi mai avem suveranitate ca popor, sau suntem tot presul UE?

  4. De ce au recunoscut daca PE nu reprezinta statele UE ?

  5. Sa-l recunoastem mai repede pe tipul asta, in 2-3 ani o sa fie la fel, o sa vina altul si asa mai departe. S-a gandit cineva ca individul asta poate o sa fie mai rau ca cel pe care il inlocuieste? Ce nu inteleg eu este cu totul altceva… PE n-a inteles ca este vremea sa-si vada de problemele interne cu care se confrunta UE? Pe astea cine le rezolva, Pikachu? Bine stiu ca le pasa de altii si ca stapanii din USA le-au cerut sa se faca pres, dar PE n-ar nici o treaba? Totul este perfect un UE? Sunt curios cine voteaza niste dilentati ca astia si-i pune sefi…