G4Media.ro

Parlamentul European condiționează aprobarea acordului de liber schimb cu Marea Britanie de…

Sursa foto: Pexels.com

Parlamentul European condiționează aprobarea acordului de liber schimb cu Marea Britanie de încheierea unui acord privind pescuitul până în iunie

Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care precizează că, pentru a aproba orice acord de liber schimb între UE și Marea Britanie, acesta trebuie să fie condiționat de încheierea unui acord privind pescuitul până în iunie 2020.

Membrii Parlamentului European au adoptat, miercuri, o rezoluție în care susțin, în principal, că integritatea pieței unice și a uniunii vamale trebuie păstrată; este necesară o „aliniere dinamică” a normelor între UE și Regatul Unit; UE trebuie să-și protejeze sectoarele cele mai sensibile. Parlamentul solicită garantarea condițiilor echitabile de concurență prin angajamente solide și o „aliniere dinamică” a normelor între UE și Regatul Unit. Textul a fost adoptat cu 543 voturi pentru, 39 împotrivă și 69 abțineri, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, Parlamentul dorește ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie cât de profund posibil, bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat în domeniul afacerilor externe și aspecte sectoriale specifice. Pe de altă parte, o țară care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleași drepturi ca un stat membru, iar integritatea pieței unice și a uniunii vamale trebuie păstrată permanent, sunt de părere deputații.

„Rezoluția clarifică faptul că, pentru a obține acordul Parlamentului, orice acord de liber schimb între UE și Regatul Unit trebuie să fie condiționat de încheierea în prealabil a unui acord cu privire la pescuit până în iunie 2020. Dacă Regatul Unit nu respectă legile și standardele UE, Comisia ar trebui «să aprecieze dacă este posibil să se aplice cote și tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum și dacă este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pieței unice a Uniunii». Acest lucru este deosebit de important pentru importurile alimentare și agricole, care trebuie să respecte strict normele UE”, se arată în comunicat.

Pentru a ajunge la un nou acord ambițios de liber schimb, deputații sunt de acord în mare măsură cu liniile propuse de Comise pentru negocieri. Având în vedere dimensiunea economiei Regatului Unit și proximitatea sa, viitorul cadru concurențial dintre cele două spații trebuie să fie deschis și echitabil, garantat prin norme egale în domenii precum cel social, cel fiscal, cel al ajutoarelor de stat, cel al protecției mediului si a consumatorilor, susțin eurodeputații.

Pentru a menține relații comerciale fără cote și fără tarife, este necesar ca guvernul britanic să se angajeze să-și actualizeze normele în domenii precum competiția, standardele de muncă și protecția mediului, pentru a asigura o «aliniere dinamică» între legile Uniunii și cele britanice”, subliniază europarlamentarii.

Alte priorități

Textul conține, de asemenea, capitole despre drepturile cetățenilor și mobilitatea persoanelor, protecția datelor, viitorul serviciilor financiare, situația de pe insula Irlandei, rolul Curții Europene de Justiție în soluționarea litigiilor, programele și agențiile UE, politica externă și problemele de securitate, precum și alte priorități ale Parlamentului European.

Parlamentul susține, de asemenea, faptul că Gibraltar nu va fi inclus în domeniul de aplicare al acordurilor care urmează să fie încheiate și că orice acord separat va necesita aprobarea prealabilă a guvernului spaniol.

Etapele următoare

Rezoluția are ca punct de plecare proiectul de directive de negociere al Comisiei Europene, prezentat de către negociatorul-șef al UE Michel Barnier luni, 3 februarie. Aceste directive sunt cadrul ce stabilește scopul, domeniile și obiectivele negocierilor. Acestea trebuie de asemenea aprobate de către reprezentanții celor 27 de state membre în Consiliu, cel mai probabil pe 25 februarie.

Rezoluția este un act legislativ fără caracter obligatoriu, dar care, de obicei, este luată în calcul de Comisia Europeană, singura instituție din UE care are drept de inițiativă legislativă.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Farage se pare că a gândit Brexitul ca pe un început de destrămare a UE, de să nu fie capabilă nici să mai negocieze!

    • Nu va duceti si dvs dupa fenta, ca toti fraierii, europenii joace la cacealma
      Pentru UK este mult mai usor sa negocieze cu UE decat invers, avand in vedere ca statistica este de partea lor. Nu europenii sunt cei care pot pune conditii.
      Exista o analiza foarte documentata si cu concluzii foarte pertinente a dlui Peiu, pe care v-o recomand.
      http://www.ziare.com/europa/marea-britanie/let-s-get-brexit-done-who-is-on-the-losing-side-1591186
      A, ca noua romanilor nu prea ne convine treaba, ca dispare unul dintre contributorii la fondurile europene pe care se presupune ca le-am putea atrage, asta e deja alta poveste.