Parlamentul European declară UE „o zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ” / Comisarul european pentru Egalitate: Împărtășim viziunea despre o Uniune în care oamenii sunt liberi să-și urmeze viața, indiferent de orientarea lor sexuală
Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”, după o dezbatere amplă care a avut loc miercuri după-amiază
Ana Paula Zacarias, reprezentanta Președinției portugheze a Consiliului UE, a declarat, în plenul Parlamentului European, la dezbaterile pe marginea declarației PE, că subiectul este important „pentru atât de mulți dintre cetățenii noștri care suferă discriminare și ură din cauza orientării lor sexuale”.
„Permiteți-mi să fiu foarte clară de la început: nu ar trebui să existe loc pentru homofobie nicăieri în Europa. (…) Din păcate, discriminarea împotriva persoanelor LGBTIQ persistă atunci când caută locuințe, când caută asistență medicală sau servicii sociale, precum și la locul de muncă sau la școală”, a spus Ana Paula Zacarias.
Potrivit acesteia, cel mai recent sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a arătat că până la 43% dintre persoanele LGBTIQ se simt discriminate.
Comisarul european pentru Egalitate, Helena Dalli, și-a început discursul anunțând nașterea primului nepot.
„Dragă Benjamin, să trăiești într-o Europă fără ură”, a spus Dalli, în aplauzele europarlamentarilor.
Comisia Europeană salută și susține intenția Parlamentului European de a declara UE o zonă de libertate LGBTIQ, a anunțat Helena Dalli.
Comisarul european a amintit că, în noiembrie 2020, Comisia a adoptat prima strategie de egalitate, cu scopul de a se asigura că persoanele LGBTIQ au șanse egale de a participa „pe deplin” în societate.
„Comisia împărtășește viziunea dvs. despre o UE în care oamenii, în toată diversitatea lor, și indiferent de caracteristicile lor personale, trăiesc împreună în armonie. Acolo unde sunt liberi să-și urmeze viața, indiferent de orientarea lor sexuală”, a spus comisarul european.
Principalele grupuri politice, de acord cu proiectul de rezoluție
Europarlamentarul Roberta Metsola, în numele Grupului PPE, a susținut proiectul, afirmând că respectă atât tradiția, cât și valorile europene.
„Astăzi suntem aici pentru a le spune tuturor celor din comunitatea LGBTIQ că aceasta este și Europa voastră. (…) Să le spunem fiecărei fete și fiecărui băiat că în această Europă poți fi oricine vrei să fii, oriunde vrei să fii, iar Uniunea noastră, această casă, va proteja acest drept”, a declarat Roberta Metsola.
Metsola a transmis un mesaj și pentru polonezi, care au manifestat în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT.
„Să le spunem tuturor din Polonia că vă auzim, că Europa înseamnă libertate – libertatea de a trăi așa cum doriți să trăiți, libertatea de a iubi pe cine doriți să iubiți, libertatea de a fi cine doriți să fiți – și că nu există un stat, un oraș, un sat din Uniunea noastră unde această libertate nu va fi apărată”, a mai spus Roberta Metsola.
Lidera grupului socialiștilor (S&D), Iratxe García Pérez, a subliniat că frica, violența și discriminarea continuă să fie o realitate cu care se confruntă mulți oameni LGTBIQ.
Există încă 70 de țări care incriminează relațiile de același sex și 12 dintre acestea pot aplica pedeapsa cu moartea, a precizat Iratxe García Pérez.
„Prima strategie pentru egalitatea persoanelor LGTBIQ în Uniunea Europeană, prezentată în noiembrie anul trecut, este un răspuns ferm al Comisiei Europene la declinul drepturilor și libertăților din Polonia și Ungaria. Acum avem obligația de a aplica, împreună cu statele membre și de urgență, setul de măsuri legale și financiare pe care le are în vedere pentru următorii cinci ani”, a mai spus lidera socialiștilor.
Grupul Renew a susținut, de asemenea, propunerea de rezoluție.
„Când în unele țări, discursul public face distincție între persoane pe baza orientării lor sexuale sau a identității de gen, cum poate societatea să evite actele răutăcioase, insultele, agresiunile? Imaginați-vă viața oamenilor LGBTIQ din aceste orașe! Ne-am gândit chiar la ce înseamnă să fii un adolescent care își descoperă homosexualitatea în aceste orașe? Dar dragii mei colegi, deoarece cuvintele au forță, această rezoluție este de fapt mult mai mult decât o simplă propoziție: este un mesaj clar și puternic adresat guvernelor că Parlamentul European nu va mai tolera retorica periculoasă”, a declarat europarlamentarul Pierre Karleskind, vorbind în numele Grupului Renew.
Reprezentanții conservatorilor (ECR) au criticat proiectul, pe care îl consideră absurd.
„Textul pregătit de Parlament este absurd și arată că acest Parlament a devenit o mare mașinărie ideologică care dorește să creeze cu orice preț un om nou în Uniune, chiar și prin încălcarea legii și încălcarea adevărului cu privire la lege. Articolul 9 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede că problemele legate de căsătorie și familie sunt reglementate în conformitate cu legislația națională”, a afirmat Ryszard Antoni Legutko, în numele Grupului ECR.
Europarlamentarul ECR a adăugat că, în multe țări, căsătoria este o uniune între un bărbat și o femeie și elementul de bază al familiei.
„Este scris în constituție. Deci, atunci când guvernele locale apără familia și nu sunt de acord să îndoctrineze copiii fără consimțământul părinților și nu doresc ca ofițerii ideologici să meargă la școală și să le spună copiilor absurdități despre gen, acestea se bazează pe legislația națională”, a adăugat Ryszard Antoni Legutko.
Cazuri din Polonia și Ungaria, incluse în proiectul de rezoluție
În proiectul de rezoluție, se fac referiri la cele peste 100 de regiuni, județe și municipalități din Polonia care au adoptat, începând cu 2019, rezoluții prin care declarau că nu aderă la așa-numita „ideologie LGBTI” sau au adoptat „carte regionale ale drepturilor familiale”.
De asemenea, este inclusă și situația din orașul Nagykáta din Ungaria, care a adoptat o rezoluție prin care interzice „difuzarea și promovarea propagandei LGBTQ”.
Rezoluția menționează că aceste decizii „discriminează direct și indirect persoanele LGBTIQ.
În plus, în proiect este amintit și demersul Ombudsmanul polonez care a inițiat nouă plângeri împotriva unor regiuni, județe și municipalități care au adoptat rezoluții prin care declară că nu aderă la „ideologia LGBT”, demers care a avut drept rezultat declararea, până în prezent, a patru dintre aceste rezoluții drept neconstituționale de către instanțele administrative
Norvegia a retras sprijinul financiar pentru regiunile, județele și municipalitățile din Polonia care au adoptat rezoluții prin care se declarau libere de așa-numita „ideologie LGBTI” sau care au adoptat „carte regionale ale drepturilor familiale”, în vreme ce Comisia Europeană a respins solicitările de finanțare din partea UE depuse în cadrul programului său de înfrățire a orașelor de localitățile poloneze care au instituit „zone libere de LGBT” sau rezoluții privind drepturile familiale, mai menționează proiectul de rezoluție.
„Evoluțiile juridice din Ungaria au reprezentat un regres grav în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTIQ”, mai spune proiectul.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii