Parlamentul European dezbate Mecanismul de Reziliență și Redresare, cel mai mare pachet de ajutor, în valoare de 672,5 miliarde de euro / România va putea beneficia de 30,5 miliarde de euro
Parlamentul European dezbate marți Mecanismul European de Reziliență și Redresare, un pachet de ajutor în valoare de 672,5 miliarde de euro, distribuiți pe șase piloni, din care României îi vor reveni 30,5 miliarde de euro. Votul va fi acordat în această seară.
Sunt trei raportori ai Parlamentului European pentru acest proiect, doi fiind din România: Siegfried Mureșan (PPE), Dragoș Pîslaru (Renew Europe) și Eider Gardiazabal Rubial (S&D).
La începutul dezbaterilor, Siegfried Mureșan a spus că va fi o zi „foarte bună” pentru Parlamentul European
„Asta înseamnă că banii vor veni, va veni susținerea pentru oameni, pentru companii, pentru regiunile din întreaga Europă care au fost afectate de coronavirus și de consecințele acestei pandemii. Mesajul nostru este foarte clar: ajutorul vine, susținerea de la UE vine către cei afectați și această susținere, acești bani sunt bani pentru a depăși criza și, în același timp, sunt bani pentru a ne face mai puternici în fața următoarelor crize”, a declarat Mureșan.
Cei șase piloni pe care vor fi distribuiți banii sunt:
– ecologizare
– digitalizare
– pachet economic – pentru IMM-uri, industrie, infrastructură
– coeziune socială – bani pentru categoriile sociale afectate de pandemie
– reziliență instituțională – statele membre putând să ceară bani pentru modernizarea sau pentru construirea de spitale, de exemplu
– bani pentru tineret.
„Acesta este răspunsul corect pe care îl așteaptă cetățenii din partea UE: protecție, susținere, ajutoare, pentru că impactul și consecințele au fost foarte grave”, a declarat europarlamentarul Eider Gardiazabal Rubial (S&D), coraportor.
Dragoș Pîslaru (Renew Europe) a spus că Parlamentul European are responsabilitatea de a se ajunge la o redresare economică.
„Avem o poevste de care copiii noștri vor fi mândri. (…) Anul 2020 va rămâne un an trist, marcat de pierderi de vieți omenești, de temeri, de insecuritate, însă acest Mecanism de Redresare este un simbol, o poveste promițătoare legată de unitatea Europei, care acum devine realitate. E roul nostru să ne asigurăm că acest mecanism va fi bine pus în aplicare”, a spus Pîslaru.
Banii vor fi la dispoziția statelor membre pentru finanțarea planurilor naționale de redresare.
Prefinanțarea a fost majorată de la 10% la 13%, ceea ce va permite ca mai mulți bani să ajungă mai repede în statele membre.
A fost introdusă o clauză de revizuire după 2 ani, ceea ce permite modificarea mecanismului în sensul îmbunătățirii acestuia.
Consultă aici Mecanismul European de Reziliență și Redresare
Urmărește aici în direct dezbaterile din Parlamentul European.
Sursa foto: Siegfried Mureșan / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii