Parlamentul European dezbate peste două săptămâni raportul privind respectarea statului de drept la Budapesta: „Ungaria a devenit un regim hibrid de autocrație electorală” / Va fi adoptată o nouă declarație politică, fără relevanţă juridică
Peste două săptămâni, Ungaria va fi din nou unul dintre subiectele sesiunii plenare a Parlamentului European (PE), eurodeputaţii vor adopta o poziţie dură împotriva accesului Ungariei la resursele UE, dacă nu va fi respectat statul de drept de către această ţară, scrie Eurológus, blogul portalului ungar Index, citat de ziarul „Népszava”.
Potrivit ordinii de zi, sesiunea plenară a PE va dezbate pe 14 septembrie raportul privind respectarea statului de drept în Ungaria, în ultimii patru ani, după care raportul va fi supus imediat votului.
În raport se află, printre altele: Ungaria a devenit „un regim hibrid de autocrație electorală”; în ultimii ani, în Ungaria situaţia s-a înrăutăţit, ceea ce a fost agravată şi de inacţiunea UE; potrivit europarlamentarilor, tergiversarea în continuare a aplicării procedurii în conformitate cu Articolul 7. din Tratatul de la Lisabona ar însemna o încălcare a statului de drept de către Consiliu.
Pe lângă aceasta, eurodeputaţii ar face apel către Comisia Europeană pentru ca aceasta să se abțină de la aprobarea Planului de Redresare al Ungariei până când ţara nu va îndeplini toate recomandările privind semestrul european şi nu va pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului; până când nu va implementa mai strict normele existente în vederea reglementării utilizării abuzive a fondurilor UE din motive politice; până când nu va exclude de la finanțare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcarea statului de drept.
Europarlamentarii au constatat, de asemenea, înrăutăţirea situaţiei Ungariei din 2018. Eurodeputaţii au condamnat „eforturile deliberate și sistematice ale Guvernului ungar” de a submina valorile europene cuprinse în Articolul 2. din Tratatul UE, şi au subliniat, totodată, că lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la formarea regimului hibrid al autocrației electorale.
Europarlamentarii au atras atenţia asupra faptului că în rândul ţărilor membre ale UE nu este nevoie de unanimitate „pentru identificarea unui risc clar al încălcării grave a valorilor UE, şi nici pentru a formula recomandări și termene concrete”. Desigur nu se poate aştepta la multe, deoarece aceasta va fi doar o declaraţie politică care nu are forță juridică obligatorie nici față de statele membre, nici față de Comisia Europeană.
În același timp, potrivit comentariului blogului Eurológus, în PE s-a format o unitate rar întâlnită, care poate acţiona ca o forță coercitivă, de exemplu, atunci când Ursula von der Leyen sau liderii statelor membre solicită sprijinul PE în alte chestiuni.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii