Parlamentul European, pregătit să acționeze Comisia Europeană în justiție dacă nu aplică mecanismul care condiționează alocarea fondurilor de respectarea statului de drept / Cioloș: Unele state membre consideră UE ca un bancomat care nu le cere să răspundă
Parlamentul European este pregătit să se îndrepte în justiție împotriva Comisiei Europene dacă aceasta întârzie să aplice mecanismul de condiționalitate bazat pe statul de drept, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, potrivit unei rezoluții adoptate de europarlamentari.
Rezoluția a fost adoptată cu 529 de voturi pentru, 148 împotrivă și 10 abțineri, în ședința de joi după-amiază.
În textul rezoluției se susține că nerespectarea statului de drept de către statele membre poate afecta integritatea bugetului UE.
Europarlamentarii avertizează Comisia Europeană că, în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul regulamentului obligatoriu din punct de vedere juridic privind condiționalitatea statului de drept și nu ia toate măsurile adecvate pentru a apăra interesele financiare și valorile UE, Parlamentul „va considera că acest lucru constituie o abținere de a acționa” și va trimite Comisia în instanță în temeiul articolul 265 din TFUE.
G4Media a scris că Parlamentul European urmează să discute în sesiunea plenară din această săptămână o propunere de rezoluție privind aplicarea regulamentului care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea de statului de drept, în care acuză Comisia Europeană că nu a acționat deja împotriva statelor cu probleme, stabilește ca CE să ofere toate informațiile până la 1 iunie, în caz contrar Parlamentul va da în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE.
Articolul 265 din Tratat prevede posibilitatea unei acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Grupul Renew Europe, care a inițiat rezoluția Parlamentului European, consideră că aceasta servește ca „un avertisment puternic și clar”.
„Cetățenii europeni se pot baza pe hotărârea noastră de a ne asigura că mecanismul de condiționalitate bazat pe statul de drept este pus în aplicare. Ei nu înțeleg că unele state membre consideră UE ca un bancomat care nu le cere să răspundă pentru încălcările repetate ale principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe.
Katalin Cseh, vicepreședinte Renew și coraportor al rezoluției, a susținut că premierul Ungariei, Viktor Orbán, „este disperat să câștige timp până la alegerile din 2022”, dar Parlamentul European „nu-i va permite să reușească”.
„Cu această rezoluție, clarificăm: în loc de amânare, Parlamentul vrea să vadă o cronologie clară și pași concreți. Mesajul nostru este simplu: avem un mecanism al statului de drept, haideți să-l folosim!”, a afirmat Katalin Cseh.
Grupul PPE, cel mai numeros grup din PE, dorește, de asemenea, ca mecanismul de condiționalitate a statului de drept să înceapă să funcționeze „pe deplin cât mai curând posibil”.
„Orientările pe care Comisia le pregătește trebuie adoptate până în iunie, iar Parlamentul European trebuie consultat înainte de adoptarea lor. Nu există niciun motiv pentru a întârzia acest lucru (…) Ne așteptăm ca Comisia să evalueze toate încălcările posibile noi și susținute ale statului de drept care afectează interesele financiare ale UE de la începutul anului. Dacă Comisia intenționează să adopte orientări neobligatorii în plus față de obligațiile sale legale, trebuie să o facă rapid ”, a declarat deputatul Petri Sarvamaa, negociatorul Parlamentului pentru mecanismul de condiționalitate pentru statul de drept, cu privire la rezoluția Parlamentului privind aplicarea noilor norme.
„Este timpul să acționăm!”, a clamat și grupul socialiștilor, S&D.
S&D consideră că CE trebuie să aplice „fără întârziere” mecanismul de condiționalitate bazat pe statul de drept.
„Mecanismul condiționalității statului de drept este unul dintre cele mai importante și mai așteptate reglementări ale UE: a fost o luptă grea. Acum este timpul să îl folosim din plin, deoarece, din păcate, guvernele polonez și maghiar nu au renunțat la acțiunile lor de a submina democrația și statul de drept. Atacurile lor împotriva judecătorilor independenți, a jurnaliștilor și a minorităților continuă și, așa cum am văzut în trecut, eforturile UE au fost până acum ineficiente”, a declarat europarlamentarul Eider Gardiazabal, care a negociat regulamentul privind condiționalitatea statului de drept și rezoluția în numele S&D.
.
Sursa foto: Comisia Europeana
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank