Parlamentul European și-a desemnat noul secretar general, pe fondul criticilor privind lipsa de transparență a procedurii
Conducerea Parlamentului European şi-a numit luni seară noul său secretar general, un post administrativ strategic în funcţionarea acestei instituţii, la capătul unui proces de desemnare criticat pentru lipsa sa de transparenţă, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Compus din preşedinta PE Roberta Metsola (grupul Partidului Popular European) şi din cei 14 vicepreşedinţi, ”biroul Parlamentului European l-a numit pe dl. Alessandro Chiocchetti ca nou secretar general al instituţiei”, funcţia urmând a fi preluată de la 1 ianuarie, a anunţat legislativul european într-un comunicat.
În vârstă de 53 de ani, italianul Alessandro Chiocchetti este şeful de cabinet al preşedintei PE de la alegerea acesteia, în luna ianuarie a acestui an.
Decizia desemnării lui Chiocchetti a fost luată la Strasbourg în cadrul unei reuniuni cu uşile închise. Lista candidaţilor la acest post administrativ, cel mai important din Parlamentul European, nu a fost publicată în avans, nici procedura pentru departajarea candidaţilor.
”Procedura autorizează membrii biroului să audieze patru candidaţi diferiţi şi să le adreseze întrebări”, a explicat luni seară Parlamentul European, care a adăugat că numirea lui Alessandro Chiocchetti a avut loc ”cu o foarte largă majoritate şi după lungi deliberări”.
Numirea precedentului secretar general al Parlamentului European, germanul Klaus Welle, care a deţinut funcţia începând din 2009, fusese deja acuzată de o mare opacitate.
”Este vorba despre o procedură accelerată nejustificată care afectează grav imaginea instituţiei, în contextul în care există suficient timp pentru a înlocui actualul secretar general până la finalul anului”, a denunţat lidera grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Iratxe Garcia Perez.
Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor biroului PE, organizaţia neguvernamentală Transparency International a cerut ”luarea unor măsuri urgente pentru a spori transparenţa şi integritatea procedurilor de recrutare ale Parlamentului European”.
În 2018, desemnarea germanului Martin Selmayr – la acea vreme şeful de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker – în postul de secretar general al executivului UE, cu un an înaintea alegerilor europarlamentare, a declanşat o polemică amplă la nivel european.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank