Parlamentul European solicită Comisiei să rămână fermă în ceea ce privește mecanismul de condiționalitate privind statul de drept în cazul Ungariei
Parlamentul European (PE) a votat joi cu o majoritate covârșitoare pentru a solicita Comisiei Europene (CE) să continue să rămână fermă în ceea ce privește mecanismul de condiționalitate privind statul de drept în cazul Ungariei, se arată într-un comunicat emis de Grupul Verzilor din PE.
Rezoluția a fost adoptată cu 416 voturi „pentru”, 124 „împotrivă” și 33 de abțineri, potrivit site-ului legislativului european.
Reprezentanții statelor membre afirmă că „cele 17 măsuri negociate de Comisie și guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a gestiona riscul sistemic care amenință în prezent interesele financiare ale UE”, chiar dacă nu sunt puse în aplicare în totalitate”.
Europarlamentarii solicită statelor membre să accepte măsurile propuse de Comisie în cadrul mecanismului de condiționalitate pentru a proteja bugetul UE și să le retragă numai dacă măsurile corective maghiare au avut un efect durabil în practică. „Dacă aceste măsuri sunt retrase în viitor, Uniunea va trebui să pună în aplicare o corecție financiară”, notează aceștia.
În ceea ce privește planul ungar de redresare și de consolidare a rezilienței, aceștia își exprimă regretul că, din cauza acțiunilor guvernului ungar, fondurile de redresare nu au ajuns încă la Budapesta. Cu toate acestea, potrivit Parlamentului, există în continuare un risc de utilizare abuzivă a fondurilor UE, astfel încât Comisia nu ar trebui să aprobe planul ungar până când țara nu va pune în aplicare pe deplin toate hotărârile relevante ale Curții Europene de Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
Redăm mai jos comunicatul Verzilor:
Gwendoline Delbos-Corfield, eurodeputat, raportor pentru situația din Ungaria și co-semnatar al rezoluției din partea Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, comentează:
„Reformele propuse nu vor rezolva situația dezastruoasă în care guvernul ungar a pus propria țară. Va fi nevoie de mult mai mult pentru a restabili democrația și statul de drept. Trebuie să continuăm procedura de la articolul 7, iar Comisia și Consiliul trebuie să se abțină de la mecanismul de condiționalitate până când guvernul va propune reforme reale care să respecte standardele democratice.
Guvernul ungar a propus o nouă autoritate de integritate doar pentru că toate celelalte agenții care ar ajuta la eradicarea corupției nu funcționează corespunzător. Dar un sistem anticorupție eficient nu poate exista fără independența sistemului judiciar.
Chiar dacă cele 17 măsuri ar fi eficiente și ar fi puse în aplicare în mod corespunzător, acestea nu vor face nimic pentru a rezolva problema lipsei drepturilor fundamentale, a libertății presei sau a atacurilor împotriva minorităților.”
Daniel Freund, eurodeputat, co-semnatar al rezoluției din partea Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, comentează:
„Credibilitatea Comisiei și a UE în ansamblu se bazează pe capacitatea sa de a menține democrația, statul de drept și protecția fondurilor UE. De prea mult timp, guvernul maghiar a subminat sistematic democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Fidesz și Orban au integrat corupția în structura statului maghiar.
„Va fi nevoie de mai mult decât de acoperirea crăpăturilor pentru a restabili democrația maghiară. Acesta este motivul pentru care banii UE pentru Ungaria trebuie înghețați până când guvernul reconstruiește structurile unui stat democratic funcțional. Banii sunt singura limbă pe care Orban o înțelege. Facem apel la Comisie și la Consiliu să mențină linia în apărarea statului de drept.”
Rezoluția poate fi consultată aici.
Guvernul ungar a propus o serie de 17 măsuri pentru a face față luptei împotriva corupției în țară. Cu toate acestea, aceste reforme nu au fost încă puse în aplicare și rămân întrebări serioase cu privire la cât de eficiente vor fi acestea într-o țară în care sistemul judiciar nu poate fi considerat independent. De aceea, Grupul Verzilor/ALE a solicitat Comisiei să continue procedura mecanismului până când în Ungaria vor fi făcute suficiente schimbări care să garanteze statul de drept și protecția fondurilor UE. Se așteaptă ca la 30 noiembrie Comisia să facă publică evaluarea celor 17 măsuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu