Parlamentul European solicită lansarea unei proceduri de revizuire a tratatelor UE, pentru a răspunde cererilor formulate de cetățeni în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri o rezoluţie care solicită lansarea unei proceduri de revizuire a tratatelor Uniunii Europene, pentru a răspunde cererilor cetăţenilor formulate în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei, informează AFP, citată de Agerpres.
Eurodeputaţii au recunoscut, cu o largă majoritate, că „propunerile ambiţioase şi constructive” care au rezultat în urma conferinţei necesită modificări ale tratatelor, de exemplu în ceea ce priveşte o Uniune mai simplă, mai transparentă, mai responsabilă şi mai democratică. În acest scop, Parlamentul European solicită comisiei pentru afaceri constituţionale (AFCO) să pregătească propuneri de reformare a tratatelor UE, care ar avea loc prin intermediul unei convenţii în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
În acest proces, UE ar trebui să se îndrepte către un model de creştere durabilă, favorabilă incluziunii şi rezilientă, acordând o atenţie deosebită IMM-urilor, declară eurodeputaţii, solicitând punerea deplină în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale.
De asemenea, eurodeputaţii solicită UE să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversităţii şi promovarea sustenabilităţii la nivel mondial.
Ei accentuează, de asemenea, că o integrare politică mai profundă şi o democraţie veritabilă pot fi realizate prin acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European şi prin abolirea unanimităţii în cadrul Consiliului.
În timpul dezbaterii desfăşurate marţi, mai mulţi eurodeputaţi au apreciat că cetăţenii europeni trebuie să fie implicaţi mai mult, alături de o reprezentare democratică mai puternică la nivelul UE. Alţii au atras atenţia asupra unor domenii specifice în care propunerile orientate către cetăţeni necesită schimbări profunde, inclusiv alegeri cu adevărat europene, precum şi noi competenţe ale UE în domenii precum sănătatea, energia, migraţia şi apărarea.
Unii vorbitori au criticat Conferinţa privind viitorul Europei, susţinând că procesul este defectuos şi că propunerile nu reflectă opinia publică.
Cu ocazia Zilei Europei (9 mai), cei trei co-preşedinţi ai Comitetului executiv vor prezenta preşedinţilor instituţiilor UE raportul final al conferinţei în cadrul unui eveniment de încheiere la sediul din Strasbourg al Parlamentului European.
Plenul Conferinţei privind viitorul Europei a adoptat cele 49 de propuneri pe 30 aprilie 2022. Acestea includ peste 300 de măsuri în cadrul a nouă teme şi s-au bazat pe 178 de recomandări ale grupurilor de dezbatere ale cetăţenilor europeni, pe contribuţii din partea grupurilor de dezbatere şi evenimentelor naţionale, pe idei din cadrul Evenimentului tineretului european şi pe 43.734 de contribuţii privind 16.274 de idei înregistrate pe platforma digitală multilingvă.
Sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP / Fotograf Jan van de Vel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu