G4Media.ro

Parlamentul European solicită să i se acorde Republicii Moldova statutul de ţară…

Sursa Foto: Parlamentul European

Parlamentul European solicită să i se acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată la aderarea la UE

Parlamentul European a adoptat joi raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri, care include un apel la Uniunea Europeană să furnizeze mai mult sprijin strategic Moldovei după depunerea cererii de aderare la blocul comunitar, informează un comunicat al PE.

În contextul unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte, textul recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei, iar R.Moldova a primit şi cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie decât orice altă ţară, punând o enormă presiune pe serviciile sale publice.

Motivată de invazia Rusiei în Ucraina, cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputaţi, întrucât confirmă drumul european al ţării. Ei fac apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU şi „pe baza meritelor”. Între timp, consideră eurodeputaţii, Uniunea Europeană şi Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. De asemenea, eurodeputaţii atrag atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să fie caracterizat de eforturile întărite de implementare ale acordurilor de asociere şi ale componentelor de liberalizare a schimburilor.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o serie de recente incidente de securitate în regiunea separatistă Transnistria şi le condamnă ca pe nişte acte periculoase de provocare comise într-o situaţie de securitate foarte volatilă. Ei îşi reiterează sprijinul pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Transnistria, bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova.

„UE trebuie să le acorde urgent Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate”, a declarat raportorul român Dragoş Tudorache, din grupul Renew Europe.

„Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lumea pe care UE o sprijină şi cu care împărtăşim aceleaşi valori într-un mod concret, tangibil şi angajat. Este un mesaj către Putin şi către toţi dictatorii din lume, că vom rămâne uniţi în faţa oricărei agresiuni şi astfel de acţiuni nu vor face decât să ne întărească. Şi, mai presus de toate, este un mesaj către cetăţenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude şi nu-i va abandona”, a mai spus eurodeputatul USR PLUS.

Sursa Foto: Parlamentul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Germania si Franta tocmai v-au spus ca NU vor sa primeasca Ucraina si Moldova in UE

    Von der Pfizer si parlamentul european sunt doar niste papagali care repeta niste vise umede ale unora desi stiu si ei ca NU e posibil ca Moldova sa intre in UE. Nici astazi si nici peste 50 de ani

    Ce sa caute moldova in UE?

  2. Unirea cu Romania introduce Basarabia direct in UE si NATO.

    Se poate face maine, daca se vrea…dar „aliatii” nu doresc. „Aliatii” platesc in ruble lui Putin, nu vor sa il supere.

    Romania nu mai este condusa in functie de interesele romanesti.

    • Iar vorbești ca sa nu taci. Ai văzut sondajele din MD? Ce te faci cu cei mai mult de jumătate care nu vor unire? Sau vrei sa intri peste ei ca Putler?

  3. mai întâi trebuie să scape de armata rusă din Transnistria