G4Media.ro

Parlamentul European a votat cu largă majoritate o rezoluție referitoare la nerespectarea…

Sursa Foto: Parlamentul European

Parlamentul European a votat cu largă majoritate o rezoluție referitoare la nerespectarea statului de drept în Polonia și Ungaria

UPDATE: Rezoluția a trecut cu 446 de voturi pentru și 178 împotrivă. 41 de europarlamentari s-au abținut. Parlamentul European a votat joi o rezoluție pe tema statului de drept din Polonia și Ungaria, împotriva celor două țări fiind declanșată procedura de sancționare prin activarea articolului 7 al Tratatului UE. Măsura poate duce chiar la pierderea dreptului celor două țări de a vota în chestiuni decizionale care privesc UE.

Eurodeputații arată în rezoluție că rapoartele și declarațiile Comisiei și ale organismelor internaționale, cum ar fi ONU, OSCE și Consiliul Europei, indică faptul că „situația din Polonia și din Ungaria s-a deteriorat de la declanșarea articolului 7 alineatul (1)”.

Deputații subliniază că audierile organizate de Consiliu în temeiul articolului 7 din Tratat nu sunt organizate în mod regulat, nici structurat. Aceștia solicită Consiliului să adreseze recomandări concrete țărilor în cauză, inclusiv termenele limită, pentru a asigura respectarea legislației UE.

„Eșecul Consiliului în a face uz efectiv de articolul 7 din TUE continuă să submineze integritatea valorilor comune europene, încrederea reciprocă și credibilitatea Uniunii în ansamblu”, susține PE.

Textul rezoluției invită de asemenea Comisia să utilizeze pe deplin instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a lua măsuri în legătură cu existența unui risc clar de încălcare gravă de către Polonia și Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea, în special procedurile accelerate de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și cererile de măsuri provizorii adresate Curții de Justiție.

Rezoluția supusă azi votului plenului PE reunit la Strasbourg pune presiune pe Consiliul European și pe Comisia Europeană pentru a adopta măsuri suplimentare în ce privește nerespectarea statului de drept în Polonia și Ungaria. Parlamentul consideră că nu s-au făcut progrese suficiente și că audierile din Consiliu organizate până acum în baza activării articolului 7 nu au dus la rezultate concrete.

”Situația din Ungaria și Polonia se înrăutățește tot timpul. Fie că vorbim de încercările guvernului polonez să interfereze cu treburile justiției, fi că vorbim de asaltul lui Viktor Orban la adresa democrației, UE nu poate să stea și să privească cum statul de drept se degradează în statele membre. Comisia Europeană și Parlamentul au activat articolul 7 iar acum este timpul ca și Consiliul să își facă datoria și să protejeze statul de drept în Europa. Consiliul trebuie să ia atitudine în ce privește devierile serioase de la statul de drept”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield MEP, raportor din partea verzilor pe situația din Ungaria și membru al comitetului Libertăți Civile, Justiție.

Potrivit acesteia, Consiliul European și președinția Croației trebuie să trateze cu maximă seriozitate procedurile prevăzute  de Articolul 7, să continue audierile celor două țări și să indice care ar trebuie să fie următorii pași. Raportorul din partea verzilor mai susține în declarația sa că Parlamentului European trebuie să se acorde un rol mai important în cadrul audierilor.

Context

În septembrie 2018, Parlamentul a solicitat Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Deputații erau preocupați în principal de independența judiciară, libertatea de exprimare, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și a refugiaților, se arată într-un comunicat al PE.

În cazul Poloniei, Comisia Europeană a solicitat acțiuni ale UE în decembrie 2017, având în vedere amenințările percepute la adresa independenței sistemului judiciar. Într-o rezoluție adoptată în martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de încălcare a principiilor statul de drept în Polonia.

În conformitate cu articolul 7 din Tratat, în urma acestor solicitări, Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE în țările în cauză. Înainte de a face acest lucru, miniștrii vor asculta părerile autorităților naționale.

Miniștrii UE au organizat două audieri cu guvernul maghiar, în septembrie 2019 și decembrie 2019. Deputații europeni s-au plâns în mod repetat că nu au fost incluși în mod oficial în aceste discuții. Autoritățile poloneze s-au apărat în fața Consiliului cu trei ocazii, între iunie și decembrie 2018.

Într-o etapă ulterioară, Consiliul European poate stabili, cu unanimitate și cu acordul Parlamentului, existența unei încălcări grave și persistente a statului de drept, a democrației și a drepturilor fundamentale. Acest lucru ar putea duce la sancțiuni, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot în Consiliu.

Corespondență de la Strasbourg

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Procedura a fost declansata , cei in cauza vor trebui sa se prezinte la audieri si vor trebui in principal sa asculte glasul ratiunii . Odata intrat in joc ,daca ratiunea nu este prezenta ,totul poate degenera, iar riscul pentru cei vizati (deocamdata doar avertizati )este imens . Poate ar fi bine sa puna in balanta ceea ce este mai bine pentru propriul popor si nu pentru cei ce vremelnic conduc o natie . Sa speram ca – somnul ratiunii nu va naste monstri- .

  2. Vina mare a Guvernului Ungariei este respingerea ferma a cotelor de imigrare obligatorii.
    Totodata Guvernul Orban, ales si sustinut si astazi in mod democratic de catre majoritatea votantilor, someaza UE, precum si PPE sa revina la mostenirea fondatorilor UE, dar si la valorile fundamentale crestin-democrate ale Europei.
    Majoritatea stangisto liberala din UE a declansat o actiune politica, o vanatoare de vrajitoare impotriva celor doua tari.

    • si aceste 2 tari, impotriva carora s-a declasat vanatoarea de vrajitoare, sunt nevinovate, nu? Asa crezi tu, ca toti cei din UE sunt prosti, doar ungurii si polonezii sunt destepti.

  3. Polonezii si ungurii vor fi nevoiti sa isi revizuiasca politica pt ca e vorba, totusi, de 446 de europarlamentari care au decis sanctionarea si de doar 178 care au fost impotriva.
    Daca din cei 178 ii scadem pe cei 52 de europarlamentari polonezi si pe cei 21 ai Ungariei, sprijinul „extern” se reduce cam la 100 de voturi.
    Situatia de fata o sa le dea de gandit , oricat de batosi , agresivi si aroganti fata de UE s-ar exprima politicienii polonezi si maghiari.
    Daca ar fi vorba numai de gargara, nu le-ar pasa deloc.
    Dar, cat de curand, UE va conditiona acordarea fondurilor europene in functie de politica fiecarui stat in parte.
    Si cand e vb de miliarde de euro, chiar si unul ca Viktor Orban va da inapoi. Mai ales ca Ungaria si Polonia fac parte din tarile care incaseaza mai mult decat cotizeaza la bugetul UE.

  4. Din ce in ce mai multe state vor constientiza ca exista viata si in afara UE.

  5. Ce inseamna statul de drept in UESSR? Ca toti uniti ,in cuget si simtire ,sa urmam directivele komisarilor neo-marxisti de la Bruxelles si sa facem ce fel de Europa? O Europa care din punct de vedere militar si economoic e o gluma proasta, o Europa care sta in patru labe in fata lu Putin?O Europa care duce o politica suicidala de inlocuire a populatiei cu negri si arabi?

  6. cineva făcea calcule …uite un alt calcul din totalul de 446 de europarlamentari 227 au votat ceva iar alți 219 ( 178 impotrivă + 41 abțineri ) nu au fost de acord prin urmare cu 8 voturi in plus nu este chiar așa de covârșitor votul.
    ungurii și polonezii nu vor să devină slugile tăcute ale westului și nu se feresc să o spună…dacă citiți cuvântarea lui Putin care a dus la căderea guvernului rus nu o să vă mire foarte tare asemănarea dintre politica dusă de Polonia și Ungaria.
    cert este că se adună nori negrii deasupra UE și atât Parlamentul European cât și Consiliul Uniunii sunt paralizate de frică

    • Citez : „Rezoluția a trecut cu 446 de voturi pentru și 178 împotrivă.”
      Din ce put al gandirii ai scos aberatia cu „… din totalul de 446 de europarlamentari 227 au votat ceva …” ? Chiar crezi ca lumea e idioata?

  7. O frectie la un picior de lemn , maghiarii si polonezii sunt condusi de oameni care gandesc binele statelor respective , nu sunt in situatia Romaniei , de a avea un antiroman sociopat in functia de presedinte si un guvern de SCLAVETI , bineinteles ca si klauSS este un slugoi obedient al celui de al 4-lea Reich .

    • Da…gândesc binele proștilor dar mai ales al conturilor proprii…ce idioți…Orban și Kaczyński dirijează hotărâri judecătorești, împart, după bunul plac, banii publici camarilei politice, iar niște idioți de români, bolșevici sadea, spun că așa e bine !

    • Bai pesedacule, du-te ma cu frectia ta de picior de lemn, la fesele paranoicului dragnea, in Rahova.

  8. Amice…, ia-ți ochelari! 446 au votat pentru și 178 împotriva. De unde și sintagma ‘larga majoritate’.

  9. Mandru sunt ca sunt roman si in tara mea se respecta statul de drept!!!!!!!!!!!!
    Aia de la UE ori sunt orbi, ori sunt ticalosi!

  10. Back in the UEssr!

  11. Daca se tin batosi neo – marxistii din Parlamentul European s-ar putea ca UE sa se dezintegreze. Ungaria si Polonia sunt state independente si nu accepta un amestec cu cizmile in politica lor interna. Si bine fac !

    • Alt „inteligent”.
      Cine le-a pus ma sa adere la UE daca nu accepta sa se amestece nimeni in ciorba lor? De ce nu au ramas sub aripa nesatulului de putin, etalonul democratiei sale personale?
      Ameteala, cand te bagi intr-o gasca, trebuie sa te supui regulilor gastii respective.