Parlamentul European votează pentru suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19
Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită ridicarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, cu scopul de a accelera producerea acestora.
Votul a strâns: 355 de voturi pentru, 263 împotrivă și 71 de abțineri, potrivit unui comunicat de presă al PE.
Parlamentul European propune astfel inițierea negocierilor pentru o derogare temporară a Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMS) privind brevetele.
În opinia europarlamentarilor care au votat rezoluția, renunțarea la brevete de către firmele producătoare va spori accesul global la vaccinuri COVID-19 la prețuri accesibile.
Citește aici textul inițiatorilor Rezoluției
Licențierea voluntară, adică situația în care dezvoltatorul vaccinului decide cui și în ce condiții acordă brevetul pentru a permite producția, și transferul de tehnologie către țările cu industrii producătoare de vaccin sunt considerate modalități importante pentru a accelera producția la nivel global pe termen lung.
Europarlamentarii mai solicită ca Uniunea Europeană „să elimine rapid barierele la export și să înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exportului cu cerințe de transparență la export”, precizează sursa citată.
SUA și Marea Britanie, la rândul lor, ar trebui „să elimine imediat interdicția de a exporta vaccinuri și materii prime”.
De asemenea, UE ar trebui să sprijine producția de vaccinuri în Africa, mai cere Parlamentul.
Context
Parlamentul European a dezbătut, pe 19 mai, posibilitatea suspendării drepturilor de proprietate intelectuală deținute de companiile farmaceutice care au produs vaccinuri, o temă care a împărțit europarlamentarii în două tabere. Susținătorii suspendării brevetelor, în special din grupul Socialiștilor și Democraților- S&D, au invocat o situație extraordinară determinată de pandemie, în timp ce reprezentanții PPE și ai Renew Europe au insistat pentru creșterea liniilor de producție, îmbunătățirea sistemului COVAX și au avertizat în legătură cu pericolul de a pune la dispoziția Rusiei sau Chinei rețetele de vaccinuri.
Dezbaterea a avut loc după ce administrația SUA a anunțat, la începutul lunii mai, că va sprijini o suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la vaccinuri și la produsele medicale folosite împotriva Covid-19.
Totul a pornit de la o solicitare în acest sens a Africii de Sud și Indiei, în octombrie 2020, iar problema este discutată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Citește și:
Sursa foto: Agenția Europeană pentru Medicamente / Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii