Parlamentul francez a adoptat o lege pentru protejarea animalelor/ Interzicerea progresivă a animalelor sălbatice în circuri și delfinarii, printre măsuri
Cu un ultim vot al Senatului, aproape unanim, Parlamentul francez a adoptat o propunere de lege emblematică pentru majoritatea prezidențială, în ceea ce privește «lupta împotriva agresiunilor aplicate animalelor». Este un vast text ce prevede interzicerea progresivă a animalelor sălbatice în circuri și delfinarii precum și înăsprirea pedepselor pentru violențe aplicate animalelor și pentru abandonarea lor, transmite RFI România.
Societatea franceză pentru protecția Animalelor a salutat «avansul major» pentru «a se pune punct utilizării animalului ca pe un obiect».
Iar Fundația Brigitte Bardot s-a felicitat pentru că “Franța nu mai este zero în protecția animalelor”.
Proiectul se afla în Parlament de un an de zile.
Paleta de măsuri vizează în special animalele de companie. Un francez din doi deține cel puțin o pisică ori un câine și totuși, anual, 100.000 dintre aceste animale de companie sunt abandonate.
Pentru a se avita achiziționarea impulsivă, în momentul cumpărării va fi eliberat un certificat prin care noul propietar semneză că își ia angajamentul că se va îngriji de animal și că nu îl va abandona.
Vânzarea în magazine, în primele luni de viață, a câinilor ori a pisicilor, va fi interzisă de la 1 ianuarie 2024. Nu va mai fi permisă nici prezentarea animalelor în vitrinele magazinelor. Iar vânzarea animalelor pe internet este mai bine reglementată.
Cine va ucide în mod voluntar un animal de companie va fi sancționat penal și nu doar contravențional, ca până acum. Iar persoanele condamnate pentru maltratarea animalelor, vor trebui să urmeze un curs pentru sensibilizare.
Un alt subiect sensibil: Franța numără în prezent 120 de circuri în care sunt prezentate animale. Ele nu vor mai putea să se afle în scenă, din noiembrie 2023 dar ele vor putea fi deținute de aceste instituții, încă 7 ani. O decizie ce a atras nemulțumirea Sindicatului pentru animalele de circ și de spectacol, care, susține că va trebui să găsească o soluție.
Iar delfinariile nu vor mai putea deține animale din 2026. În acest moment, în aceste spații fac spectacol 20 de delfini.
Guvernul va susține toate aceste măsuri, promite secretarul de stat pentru Biodiversitate – mai exact va finanța reconversia personalului vizat precum și ajutorarea animalelor ce se află în acest moment în circuri și delfinarii.
În 1850 a fost dată prima lege prin care era oferită o protecție animalelor iar textul de atunci sancționa cu până la 5 zile de închisoare pe cei care au maltratat în public un animal domestic.
În actuala legislatură, în octombrie 2018, era adoptată o lege care prevede 1 an de închisoare și 15.000 de euro amendă celor care își agresează animalele. Totodată, de atunci sunt interzise cuștile pentru găinile ouătoare.
sursa: RFI România
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii