G4Media.ro

Parlamentul german califică foametea din Ucraina anilor 1930 drept genocid

Sursa foto: Twitter/@Makeiev

Parlamentul german califică foametea din Ucraina anilor 1930 drept genocid

Parlamentul Germaniei a aprobat miercuri o rezoluție care califică drept genocid „Holodomor”, o foamete care ar fi ucis peste 3 milioane de ucraineni în anii 1930, sub regimul represiv al liderului sovietic Iosif Stalin, anunță AP.

Rezoluția a fost prezentată în camera inferioară (Bundestag), susținută de coaliţia aflată la putere la Berlin, din care fac parte social-democraţii, Verzii şi liberalii formaţiunii FDP, căreia i s-a alăturat în acest demers opoziţia conservatoare CDU-CSU,

După o dezbatere la care a participat ambasadorul Ucrainei în Germania, rezoluția a fost adoptată de partidele care au susținut-o, în timp ce celelalte două partide extremiste de opoziție (AfD și Linke) s-au abținut.

Votul are loc la câteva zile după ce ucrainenii au marcat cea de-a 90-a aniversare a începutului foametei.

Rezoluția afirmă că „morțile în masă cauzate de foamete nu au fost rezultatul recoltelor eșuate; conducerea politică a Uniunii Sovietice, sub conducerea lui Iosif Stalin, a fost responsabilă pentru acestea”. Rezoluția adaugă că tot ceea ce era ucrainean era „profund suspect” pentru Stalin și notează că „întreaga Ucraină a fost afectată de foamete și represiune, nu doar zonele sale producătoare de cereale”.

„Din perspectiva de astăzi, o clasificare istorică și politică drept genocid este evidentă”, se arată în rezoluție. „Bundestagul german împărtășește o astfel de clasificare”.

„Această oroare și-a avut cauza la Kremlin – acolo, dictatorul a luat decizia crudă de a impune colectivizarea prin forță și de a provoca foamete”, a declarat în parlament deputatul Robin Wagener, membru al partidului de guvernământ, Partidul Verde. „Iar uciderea prin înfometare a avut ca scop și reprimarea politică a identității naționale ucrainene, a culturii și limbii ucrainene.”

El a spus că „paralelele cu ziua de astăzi sunt de neocolit” – un punct de vedere reluat de alți vorbitori la nouă luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

„Actualul război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se înscrie în această tradiție istorică”, a declarat deputatul conservator de opoziție Volker Ullrich.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit parlamentarilor germani pentru vot. „Adevărul învinge mereu”, a scris el pe twitter.

Opinia academică rămâne divizată în ceea ce privește faptul dacă foametea constituie un „genocid”, principala întrebare fiind dacă Stalin a vrut în mod intenționat să ucidă ucraineni ca o încercare de a înăbuși o mișcare de independență împotriva Uniunii Sovietice, sau dacă foametea a fost în primul rând rezultatul incompetenței oficiale, alături de condițiile naturale. În orice caz, „marea foamete” a semănat o amărăciune persistentă a ucrainenilor față de regimul rusesc sovietic.

Potrivit Muzeului Holomodor din Kiev, până în prezent, 16 state, pe lângă Ucraina, au recunoscut foametea drept genocid: Australia, Ecuador, Estonia, Canada, Columbia, Georgia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Mexic, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Statele Unite și Vatican. Alte câteva țări, printre care Argentina, Chile și Spania, au condamnat-o ca fiind „un act de exterminare”.

Săptămâna trecută, Papa Francisc a legat suferința ucrainenilor din prezent de „genocidul provocat artificial de Stalin” în anii 1930.

Rezoluția de miercuri solicită guvernului german, printre altele, să acționeze împotriva „oricăror încercări de a răspândi narațiuni istorice rusești unilaterale” și să continue să sprijine Ucraina ca victimă a războiului actual.

Rezoluția notează că foametea din Ucraina a avut loc într-o perioadă de crime masive împotriva umanității în Europa, care a inclus Holocaustul nazist „în singularitatea sa istorică”, crimele de război ale armatei germane și uciderea sistematică a milioane de civili ca parte a „războiului german rasist de anihilare în est”.

Astfel de rezoluții nu sunt obligatorii și nu impun acțiuni guvernamentale, dar ministrul de externe Annalena Baerbock a mulțumit legislatorilor care au susținut-o.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...