Parlamentul german oprește transportul de rachete Taurus, după ce Franța a anunțat livrarea mai multor obuziere Caesar
Parlamentul german a respins, miercuri, cu o majoritate răsunătoare propunerea de a trimite rachete de croazieră Taurus în Ucraina, respingând astfel o cerere a președintelui Volodimir Zelenski, care asigură că Rusia poate fi învinsă doar dacă Kievul primește apărare antiaeriană occidentală. Propunerea a venit din partea partidului de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată, care de aproape un an face eforturi ca Berlinul să trimită aceste rachete la Kiev, dar a fost învins cu 485 de voturi împotrivă și 178 pentru, scrie La Razon citată de Rador Radio România.
Acest vot nu are caracter obligatoriu, dar dezvăluie sentimentul societății germane, care conform sondajelor nu dorește o escaladare cu Rusia. Decizia finală privind livrările de rachete Taurus către Ucraina revine cancelarului social-democrat Olaf Scholz, care „a ridicat obiecții în trecut” față de trimiterea de tancuri Leopard, deși acestea au fost în cele din urmă trimise în Ucraina. În octombrie, Scholz a refuzat livrarea acestor proiectile. Ce va face de acum înainte rămâne necunoscut.
Rachetele aer-sol Taurus au o rază de acțiune de 500 de kilometri și cântăresc 1.400 de kilograme. Sunt considerate unul dintre cele mai moderne sisteme de arme ale Bundeswehr, armata germană. Această rachetă măsoară cinci metri lungime și este lansată dintr-un avion de luptă propulsat de un motor cu reacție care găsește independent ținta. Forțele aeriene germane vorbesc despre „ținte de mare valoare”, cum ar fi buncărele sau posturile de comandă din care trupele inamice controlează operațiunile. Taurus poate pătrunde chiar și prin pereți groși de beton armat.
În Germania, se crede că Ucraina ar putea folosi rachete Taurus pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar implica o escaladare a conflictului. Vicecancelarul Robert Habeck a explicat că, atunci când vine vorba de livrările de arme către Ucraina, este întotdeauna important să reținem „că Germania nu devine direct parte la război”.
În prezent, armata germană are aproximativ 600 de proiectile Taurus, dintre care între 150 și 300 ar fi gata de a fi folosite. Celelalte ar trebui reparate mai întâi, relatează canalul german DW. Prețul unei unități este în jur de un milion de euro.
În ciuda respingerii parlamentului german, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Iwan Hawriliuk, a declarat într-un interviu: „Sperăm să primim tot sprijinul de care avem nevoie, inclusiv Taurus”. Înaltul comandament militar ucrainean a declarat că „Germania și Franța conduc o coaliție puternică de apărare aeriană pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar Taurus ar putea-o întări semnificativ. Este capabilă să atace locuri inaccesibile aeronavelor inamice, sistemelor de rachete și depozitelor de muniții. Are o rază de acțiune mai mare decât alte dispozitive și rachete de croazieră pe care le-am primit deja și este, de asemenea, rezistentă la sistemele de război electronic inamice”.
În ciuda acestei lovituri, Kievul a primit marți o veste bună din Franța, unde președintele Emmanuel Macron a anunțat că țara sa va livra 40 de rachete de croazieră SCALP-EG, echivalentul rachetelor britanice Storm Shadows care se află deja pe teritoriul ucrainean. În discursul său, Macron a mai anunțat că Franța va trimite „sute de bombe” și că va vizita Kievul în februarie. Joi, ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat în „Le Parisien” că Franța urmează să livreze Ucrainei șase noi obuziere Caesar, dintre care are deja 49 de unități, și accelerează producția pentru a produce încă 72 de acum până în 2025. Lecornu a explicat că livrarea acestui pachet de șase tunuri, pe care Ucraina l-a achiziționat din fonduri proprii, va avea loc „în următoarele săptămâni”.
Sursa: La Razon/ Rador Radio România/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu