Parlamentul Greciei a adoptat proiectul de lege care permite funcționarea universităților private, fără scop lucrativ
Votul s-a încheiat la scurt timp după miezul nopții, după o dezbatere aprinsă, care a căpătat adesea accente personale. Din cei 300 de deputați, 159 au votat în favoarea proiectului, 129 împotrivă și 11 au votat “prezent”, relatează ekathimerini.
Anunțul rezultatului a fost întârziat până după miezul nopții de către trei deputați dintr-un mic partid populist, Cursul Libertății, care au rămas așezați și au studiat o copie tipărită a proiectului de lege timp de peste două ore, după ce toți ceilalți au votat și au plecat. Partidul declarase anterior că va vota împotriva proiectului de lege.
Premierul Kyriakos Mitsotakis, care este lider al partidului Noua Democrație (ND, conservator) l-a criticat pe liderul PASOK (social democrat), Nikos Androulakis, pentru inconsecvența propunerilor sale, aparent în favoarea universităților private, impunând în același timp disciplina de partid pentru un vot negativ asupra proiectului de lege.
Sokratis Famellos, liderul parlamentar al principalului partid de opoziție SYRIZA (stânga radicală), a declarat că proiectul de lege a fost conceput pentru profitul anumitor fonduri, conduse de persoane apropiate guvernului. Iar ministrul educației, Kyriakos Pierrakakis, fost membru PASOK, a fost etichetat drept „ienicer” de către un cadru al fostului său partid.
Un protest împotriva proiectului de lege desfășurat mai devreme vineri s-a transformat în violență, 7 polițiști și 9 studenți fiind răniți.
Deși o parte din învățământul superior privat este deja legal în Grecia, noua lege ar face ca diplomele de la instituții private acreditate să fie echivalente cu cele de la universitățile publice. Universităților din străinătate li s-ar permite să deschidă filiale în Grecia, folosind un statut non-profit, în ciuda perceperii de taxe de școlarizare.
În prezent, peste 650.000 de studenți sunt înscriși la universitățile de stat din Grecia, iar alți 40.000 studiază în străinătate, potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului Educației care au informat legislatorii înainte de dezbaterea din această săptămână.
Guvernul Mitsotakis, aflat la începutul celui de-al doilea mandat și cu un avans uriaș în sondajele de opinie, a realizat mai multe reforme majore în ultimele săptămâni, inclusiv legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și introducerea votului prin corespondență pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank