Parlamentul israelian a votat o lege de privatizare a serviciului public de mass media
Parlamentul israelian (Knesset) a aprobat miercuri, într-un vot preliminar, un proiect de lege de privatizare a serviciului public de mass media, provocând proteste din partea opoziţiei, informează joi AFP, transmite Agerpres.
Proiectul de lege prezentat de ministrul comunicaţiilor Shlomo Karhi propune închiderea canalului de televiziune Kan şi a posturilor publice de radio în termen de doi ani. Companiile private vor putea apoi să le cumpere şi să obţină autorizaţii de difuzare.
Liderul opoziţiei, Yair Lapid, fost jurnalist, a denunţat „un atac la democraţie şi libertatea de exprimare”. „Nu există stat democratic fără libertate de exprimare. Ei vor să facă ceea ce fac dictaturile, începând cu distrugerea presei libere”, a adăugat Lapid.
Ministrul comunicaţiilor a menţionat „o ideologie economică liberală” pentru a justifica această lege şi a descris canalul Kan drept un mijloc de informare în masă „care îndeamnă la ură împotriva statului Israel”.
Grupul Kan a criticat acest vot într-un comunicat de presă, denunţând „încă un pas pe calea către preluarea audiovizualului public, lichidarea acestuia, vânzarea activelor şi resurselor sale (…) şi transferul lor direct către capitalul privat”.
„În calitate de oficiali aleşi, avem puterea de a decide să schimbăm regimul dacă vrem”, a declarat Karhi duminică în timpul unei reuniuni a unei comisii ministeriale.
Guvernul a votat duminică întreruperea tuturor legăturilor dintre stat şi cotidianul de stânga Haaretz, spunând că nu va mai difuza mesaje publice sau campanii publicitare în ziar.
Potrivit ministrului comunicaţiilor, este vorba de a lupta împotriva „propagandei false” a ziarului.
Haaretz, foarte critic cu politica guvernamentală, este unul dintre cele mai vechi cotidiene din Israel.
Editorul-şef al Haaretz, Amos Shoken, a cerut „sancţiuni” împotriva Israelului şi a denunţat continuarea războiului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, în cadrul unei conferinţe organizate de ziar la Londra pe 30 octombrie.
Menţionând precedentul interzicerii de a emite în Israel a postului qatarez Al-Jazeera, Asociaţia presei străine din Israel (FPA) consideră că Israelul adoptă „măsuri (care) par răzbunătoare şi motivate de consideraţii politice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu