G4Media.ro

Parlamentul slovac recunoaște Holodomor ca genocid al poporului ucrainean

Holodomor, foto: Harvard University Press

Parlamentul slovac recunoaște Holodomor ca genocid al poporului ucrainean

Consiliul Național al Republicii Slovace a adoptat marți o rezoluție prin care recunoaște Marea Foamete din Ucraina din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean, transmite publicația ucraineană Pravda.

Autorii rezoluției, care reprezintă partide pro-occidentale, au subliniat că, în contextul actualului război al Rusiei împotriva Ucrainei, în care Rusia dorește să distrugă identitatea națională ucraineană și să elimine fizic ucrainenii ca națiune din nou, este necesar să se sublinieze în mod clar acțiunile din trecut ale Rusiei și să se facă tot posibilul pentru ca astfel de acțiuni să nu se mai întâmple niciodată, nici în Ucraina, nici în altă țară din lume.

„Foametea din Ucraina este, alături de Holocaust, cel mai tragic eveniment împotriva umanității de pe continentul european. Ea a provocat moartea a milioane de ucraineni și a fost planificată cu cinism și executată cu brutalitate de regimul sovietic pentru a pune în aplicare politica sovietică de colectivizare a agriculturii și de suprimare a populației ucrainene și a identității sale naționale”, notează parlamentarii slovaci.

Războiul agresiv în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei, distrugerea infrastructurii sale energetice și agricole, blocarea exporturilor de cereale ucrainene și furtul de milioane de tone de cereale de către Rusia au reaprins temerile legate de o foamete generalizată, provocată de om, în special în sudul lumii, care depinde de cereale ucrainene la prețuri accesibile.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit parlamentului slovac pentru rezoluția adoptată. „O decizie oportună, o contribuție semnificativă la restabilirea justiției istorice și la onorarea a milioane de victime nevinovate”, a scris el pe Twitter.

Holodomor, marea foamete din 1932-1933, a fost creată în mod artificial de regimul represiv al lui Stalin în perioada de apogeu a colectivizării, adică a confiscării forțate a proprietății private și a organizării de ferme colective. Ca urmare a acestor evenimente, potrivit diferitelor estimări, între patru și șase milioane de ucraineni au murit din cauza lipsei de hrană, în special în zonele rurale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...