Parlamentul Spaniei aprobă propunerea guvernului socialist condus de Pedro Sanchez de majorare a vârstei de pensionare la 67 de ani, pe fondul absenței totale a demonstrațiilor de protest
Parlamentul Spaniei a aprobat joi prin vot propunerea guvernului socialist condus de Pedro Sanchez de majorare treptată a vârstei de pensionare până la 67 de ani. În ședința de joi, Plenul Camerei Inferioare a validat acest Decret-Lege Regal cu 179 de voturi pentru, 104 împotrivă și 61 de abțineri. De asemenea, a fost de acord în unanimitate să o proceseze ca proiect de lege prin procedura de urgență.
Acest decret-lege regal ‘introduce reforme structurale’ în Legea generală a securității sociale pentru a răspunde ‘unei nevoi extraordinare a sistemului de pensii de a consolida sustenabilitatea financiară și a urgenței derivate din îndeplinirea la timp a angajamentelor cu Uniunea Europeană și solicitarea de plata contribuțiilor financiare corespunzătoare”, potrivit unui comunicat al Congresului Deputaților, camera inferioară a parlamentului Spaniei.
Potrivit reformei guvernului minoritar Partidului Socialist condus de premierul Pedro Sanchez, vârsta de pensionare va ajunge progresiv la 67 de ani în 2027, iar contribuțiile la asigurări sociale vor fi majorate, cu precădere cele ale persoanelor cu venituri ridicate. Totuși, unele persoane vor putea în continuare să iasă la pensie la 65 de ani, dacă au cotizat cel puțin 38 de ani și șase luni.
Această reformă, căreia Comisia Europeană i-a dat undă verde, a fost unul dintre condițiile solicitate de Bruxelles în schimbul acordării de fonduri din mega-planul european de redresare, Spania fiind unul dintre principalii beneficiari cu 140 de miliarde de euro.
Reforma a fost sprijinită de alianța stângii Podemos/Stânga Unită și de separatiștii catalani și basci, deputații Partidului Popular (centru dreapta), Vox (dreapta populistă) și Ciudadanos (centru dreapta) votând împotrivă sau abținându-se.
Sprijinită de cele două sindicate principale ale angajaților, UGT și Comisiile Muncitorilor (CCOO), care au salutat un „acord istoric”, acesta a fost însă criticat de principalele organizații patronale care consideră că va „spori costul forței de muncă și va „periclita crearea locurilor de muncă”.
Spre deosebire de Franța, unde au fost proteste de masă față de adoptarea reformei sistemului de pensii care prevedea majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, în Spania protestele au lipsit cu desăvârșire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank