G4Media.ro

Părți ale pădurii tropicale amazoniene care sunt vitale pentru climă nu sunt…

Photo 179525881 | Amazonas © Mariusz Prusaczyk | Dreamstime.com

Părți ale pădurii tropicale amazoniene care sunt vitale pentru climă nu sunt protejate (studiu)

Aproape 40% din pădurea tropicală amazoniană, a cărei conservare este, potrivit oamenilor de știință, esențială pentru combaterea încălzirii globale, nu beneficiază de protecție guvernamentală specială, potrivit unei analize publicate miercuri de organizația Amazon Conservation, transmite Reuters.

Zonele vizate sunt situate în sud-vestul Amazonului, în Peru, și în nord-est, în Brazilia, Guyana și Surinam, potrivit datelor.

“Aceste regiuni ale Amazonului găzduiesc cei mai mari și mai denși arbori și cea mai continuă acoperire forestieră”, explică Matt Finer, care conduce Programul de monitorizare a Amazonului andin (MAAP) al Amazon Conservation.

Aceste zone conțin cel mai mult carbon, care ar fi eliberat în atmosferă sub formă de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea globală, dacă ar fi distruse de incendii sau tăieri.

„Acest lucru oferă într-adevăr o foaie de parcurs globală pentru zonele cele mai bogate în carbon care sunt importante de protejat”, a declarat Matt Finer.

Amazon Conservation a analizat noi date furnizate de compania de imagistică prin satelit Planet, care a folosit lasere pentru a obține o imagine tridimensională a pădurii tropicale și a combinat-o cu modele de inteligență artificială.

În această analiză a fost luată în considerare doar vegetația de deasupra solului, și nu carbonul subteran prezent în rădăcini și soluri.

Analiza MAAP arată că 61% din zonele de „absorbție a carbonului” din Amazon sunt protejate ca rezervații indigene sau alte terenuri protejate, dar că restul nu beneficiază, în general, de nicio protecție oficială.

În Brazilia, Suriname și Guyana, nivelul de protecție este mai scăzut, doar 51% din aceste zone bogate în carbon fiind protejate.

Peru protejează o proporție mai mare, dar unele dintre zonele care nu sunt protejate sunt destinate exploatării forestiere.

O analiză MAAP publicată luna trecută a arătat că Amazonul conține 71,5 miliarde de tone de carbon, aproximativ dublul emisiilor globale de dioxid de carbon pentru 2022.

Analiza a arătat, de asemenea, că Amazonul a absorbit puțin mai mult carbon decât a emis între 2012 și 2022, ceea ce este un semn pozitiv pentru climă.

Cu toate acestea, acest lucru rămâne un subiect de dezbatere intensă, alte studii arătând că Amazonul a devenit o sursă de emisii de carbon.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...