G4Media.ro

Partidele de extremă-dreapta sunt pe val în toată Europa (analiză BBC)

Sursa foto: Facebook / Marine Le Pen

Partidele de extremă-dreapta sunt pe val în toată Europa (analiză BBC)

Franța se confruntă cu tulburări care se răspândesc în întreaga țară, izbucnite din banlieues – suburbiile adesea neglijate din punct de vedere social – după ce un tânăr de 17 ani dintr-o familie franco-algeriană a fost împușcat mortal de către poliție în apropiere de Paris.

Aceste tipuri de revolte nu sunt neobișnuite în Franța, notează BBC. Dar intensitatea sentimentelor care au cuprins țara, fie că este vorba de cei care simpatizează cu poliția, fie că este vorba de cei din banlieues și de familia victimei, nu a mai fost atinsă în Franța din vara anului 2005.

Și, în timp ce președintele Macron se luptă în mod vizibil pentru a ține situația sub control, inamicul său politic de extremă dreapta – Marine Le Pen – cu mesajul său dur pro-securitate și anti-imigrație – ar putea sfârși prin a beneficia în sondaje.

În toată Europa, în acest moment – nord, sud, est și vest – partide de extremă dreapta de diferite ideologii – naționalist nostalgic, naționalist populist, ultraconservator cu rădăcini neofasciste și altele – se bucură de o revenire notabilă.

Vechile tabuuri care datează de la războiul devastator al Europei din secolul al XX-lea împotriva naziștilor și a Italiei fasciste – cu majoritatea alegătorilor care considerau că nu ar trebui să mai voteze niciodată pentru extrema dreaptă, iar partidele politice principale refuzau să colaboreze cu grupările de extremă dreapta – sunt treptat erodate.

În Viena, în anul 2000, centrul-dreapta a intrat pentru prima dată într-o coaliție guvernamentală cu Partidul Libertății de extremă dreapta. Acest lucru a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. UE a aplicat chiar sancțiuni diplomatice față de Viena.

Acum, a treia economie ca mărime a UE, Italia, este condusă de Giorgia Meloni, șefa unui partid cu rădăcini neofasciste. În Finlanda, după 3 luni de dezbateri, naționaliștii de extremă dreapta The Finns au intrat recent în guvernul de coaliție.

În Suedia, Democrații Suedezi, ferm anti-imigrație și anti-multiculturalism, sunt al doilea partid ca mărime în parlament, susținând guvernul de coaliție de dreapta din această țară.

În Grecia, duminica trecută, trei partide de dreapta dură au obținut suficiente locuri pentru a intra în parlament, în timp ce în Spania, controversatul partid naționalist Vox – primul partid de extremă dreapta de succes în Spania de la moartea dictatorului fascist Franco în 1975 – a depășit toate așteptările în recentele alegeri regionale.

Se vorbește despre posibilitatea ca ei să formeze un guvern de coaliție cu conservatorii după alegerile naționale de peste trei săptămâni.

Apoi, mai sunt guvernele ultraconservatoare, cu înclinații autoritare, din Polonia și Ungaria.

Lista poate continua la nesfârșit.

Inclusiv chiar și Germania, încă atât de sensibilă în legătură cu trecutul său fascist.

Sondajele de opinie de acolo plasează acum AfD, formațiunea de extremă dreapta, chiar în fața sau la egalitate cu social-democrații (SPD) cancelarului Scholz. La sfârșitul săptămânii trecute, un candidat AfD a câștigat pentru prima dată un post de conducere locală. SPD a numit acest lucru „o rupere de baraj politic”.

Deci, ce se întâmplă? Milioane și milioane de alegători europeni se îndreaptă cu adevărat spre extrema dreaptă? Sau este vorba mai degrabă de un vot de protest? Sau un semn al polarizării dintre alegătorii liberali din mediul urban și restul conservatorilor? Și ce înseamnă definirea unui partid ca fiind de „extremă dreapta”?, se întreabă editorialista BBC.

Mark Leonard, director al Consiliului European pentru Relații Externe, spune că avem de-a face cu un paradox uriaș.

Pe de o parte, în ultimii ani, mulți politicieni au preluat sloganuri sau poziții de extrema dreaptă, în speranța de a le răpi susținătorii. Dar, procedând astfel, ei contribuie la creșterea opiniei de extremă dreapta.

În același timp, o serie de partide de extremă-dreapta din Europa s-au îndreptat în mod intenționat mai mult spre centrul politic, în speranța de a atrage alegători mai centriști.

Un exemplu este atitudinea față de Rusia. Un număr mare de partide de extremă dreapta – cum ar fi Liga din Italia, Marine Le Pen din Franța și Partidul Libertății din Austria – au avut în mod tradițional legături strânse cu Moscova.

Acest lucru a devenit mai mult decât stânjenitor după invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina, ceea ce i-a determinat pe liderii partidelor să își schimbe retorica.

Mark Leonard citează relațiile extremei drepte cu UE ca fiind un alt exemplu al „centralizării” lor.

După votul britanicilor pentru Brexit din 2016, Bruxelles-ul s-a temut de un efect de domino – Frexit (Franța părăsește UE), Dexit (Danemarca părăsește UE), Italexit (Italia părăsește UE) și altele.

Multe țări europene aveau partide populiste profund eurosceptice care se descurcau bine la vremea respectivă, dar, de-a lungul anilor, aceste partide s-au simțit obligate să nu mai facă agitație pentru a părăsi UE sau chiar moneda sa euro.

Acest lucru părea prea radical pentru o mulțime de alegători europeni.

Aceștia au analizat impactul social și politic – fără a ține cont de impactul economic foarte dezbătut – pe care Brexit-ul l-a avut în Marea Britanie și mulți au ajuns la concluzia că ieșirea din UE ar provoca o destabilizare suplimentară într-o lume care se simte deja foarte volatilă, după pandemia Covid, traiul alături de o Rusie agresivă și imprevizibilă, îngrijorarea cu privire la China și lupta cu creșterea costurilor de trai – cu milioane de familii europene care încă suferă de pe urma crizei economice din 2008.

Sondajele sugerează că UE este mai populară în rândul europenilor în acest moment decât a fost de ani de zile.

Astfel, partidele de extremă dreapta vorbesc acum despre reformarea UE, mai degrabă decât despre ieșirea din ea. Și se preconizează că vor obține rezultate bune la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

Georgina Wright, directoarea Programului Europa al Institutului Montaigne, cu sediul la Paris, a afirmat că renașterea extremei drepte în Europa se datorează în mare parte nemulțumirii față de curentul politic dominant. În prezent, în Germania, de exemplu, 1 din 5 alegători se declară nemulțumit de guvernul de coaliție.

Wright a spus că mulți alegători din Europa sunt atrași de franchețea partidelor de extremă dreapta și că există o frustrare tangibilă din cauza faptului că politicienii tradiționali nu par să aibă răspunsuri clare în 3 domenii cheie ale vieții:

  • Probleme legate de identitate – teama de granițe deschise și de o erodare a identității naționale și a valorilor tradiționale.
  • Economie – respingerea globalizării și resentimente față de faptul că copiilor și nepoților nu li se asigură un viitor mai bun
  • Justiție socială – sentimentul că guvernele naționale nu controlează regulile care guvernează viața cetățenilor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. În completare la această tendință politică aș menționa că în cazul unor țări, partidul de centru dreapta sau partidul conservator a devenit radical, prin acapararea discursului de la partidele de extremă dreaptă. Exemplu elocvent îl constituie Ungaria, unde discursul și politicile guvernului Orban au ”tras preșul” de sub partidele de extremă dreaptă ( Jobbik / Mi hazank ) lipsindu-I totodată și de susținători. Un alt exemplu similar este Polonia, iar în SUA partidul republican, apropape în totalitatea lui s-a deplasat spre dreapta, din poziția clasică conservatoare, datorită preluării discursului trumpist.
    Ascensiunea dreptei extreme aur, de la noi, are la bază în schimb, incapacitatea actualei coaliții de guvernare de a soluționa anomalii și inechități sociale și salariale grave din curtea sa proprie, intenționând totodată să găsească soluții la probleme în sectorul privat, ”aruncând pisica” acolo.

  2. Daca tot numiti totdeauna si peste tot partidele de dreapta, conservatoare partide de extrema dreapta e cazul sa numiti la fel si partidele ultracorupte si comunistoide ca Democrat Party partide de extrema stanga.

    • +1
      De fapt asta e esenta: stanga a devenit o dictatura comunista autoritara, iubitoare de cenzura si putere absoluta. Ca sa te lupti cu raul trebuie sa ai arme comparabile. E explicabil atunci ca „dreapta” sa adopte si „arme” de la „extrema dreapta”. Oricum, e de ras/plans cum, sa vrei sa fii lasat in pace, sa-ti vezi de familie, prietenii, fara sa se bage statul peste tot, sa-ti pretuiesti libertatea si viata privata, au devenit chestii de „extrema” ! 🤣

    • Explicația e simplă. Există diferențe marcante și foarte caracteristice intre partidele conservatoare / de dreapta și extremă dreaptă. Corupția nu are culoare politică, sunt nenumărate exemple. Partidul democrat nu este de extremă stânga și nici ”comunistoid” . Numiți-l ”woke” sau ”progresist”, este mai corect dar numai pentru o parte din ei.