G4Media.ro

Partidele desprinse din USR ratează intrarea în parlament: SENS, REPER și DREPT…

sursa foto: Colaj G4Media

Partidele desprinse din USR ratează intrarea în parlament: SENS, REPER și DREPT se situează toate sub 3%

Partidele fondate de politicieni plecați din USR – REPER, DREPT și SENS – nu reușesc  să atingă pragul electoral și ratează intrarea în parlament, după numărarea a peste 95% din voturi.

Dintre cele trei, singura formațiune care a reușit să se apropie de 3% (2,82%, față de 5% cât este pragul electoral)  a fost SENS, Partidul Sănătate, Educaţie, Natură, Sustenabilitate.

Partidul este susţinut de europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, iar printre cei mai cunoscuţi membri ai săi se numără Florina Presadă, fostă senatoare USR și directoare a organizaţiei ACCEPT, şi Ana Ciceală, fost consilier general al Municipiului Bucureşti din partea USR.

SENS afirmă că este un partid de centru-stânga, progresist, care prioritizează protejarea mediului, justiţia şi incluziunea socială. A fost fondat de către preşedintele actual, Andrei Macsut, în toamna lui 2023. Partidul a participat la alegerile locale,unde a câştigat doar două mandate, susţinând o serie de candidaţi independenţi.

Comunitatea de tineri voluntari „Generaţia Egalitate” l-a susținut pe candidatul SENS, Nicu Ştefănuţă, și l-a ajutat să adune numărul necesar de semnături pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024 şi de a câştiga într-un final mandatul de europarlamentar. După acest moment, Generaţia Egalitate s-a alăturat Mişcării SENS pentru a forma o forţă politică verde şi progresistă pentru alegerile parlamentare.

  • De precizat că pe mai multe pagini de TikTok, Facebook și pe Reddit au apărut, în ultima săptămână, postări sau comentarii în care era propagat mesajul că SENS (folosind inclusiv logo-ul partidului) votează Călin Georgescu în turul 2 al prezidențialelor, astfel că a existat un transfer de bazin electoral de la Georgescu la partidul progresist, dar irelevant în cele din urmă. În 28 noiembrie, SENS a denunțat oficial la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) o tentativă de influențare a votului și dezinformare, dezicându-se inclusiv public de campania din social media în care formațiunea politică era asociată cu Călin Georgescu, potrivit unui comunicat transmis G4Media de un purtător de cuvânt al partidului. Citește detalii aici.

REPER-Reînnoim Proiectul European al României, partidul pro-european fondat de Dacian Cioloș, fost președinte al USR și fost premier al României,  a obținut doar 1,35%, fiind votat de aproximativ 122.000 de alegători.

Partidul este condus de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, în calitate de copreședinți.  Dacian Cioloș a ales să nu ocupe nicio funcție în conducerea partidului.

DREPT – Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți – este fondat și condus de fostul europarlamentar, Vlad Gheorghe.

Acesta a plecat cu scandal din USR, la începutul acestui an, după ce a afirmat că conducerea partidului a „transformat USR într-un PSD mai mic și cu scor la sfert în sondaje”. „USR nu este o victimă, nu e nicio conspirație la mijloc, pur și simplu astea sunt rezultatele conducerii USR în ultimii ani. Să te mulțumești cu băltirea la 10% – 12% procente, în funcție de marja de eroare și să nu schimbi nimic, ba chiar să adâncești problemele?”, declara Vlad Gheorghe în februarie.

La alegerile de duminică, DREPT a obținut 1,15%, fiind votat de puțin peste 110.000 de români.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Singurul cu un scor demn de a fi discutat este SENS. Celelelte doua sunt ramasite ce ar face bine sa se retraga de pe scena politica.

  2. Asta ar trebui să fie o lecție atât pentru electorat cât și pentru acești lideri de partide care practic au facilitat un procentaj mai mare pentru partidele nefrecventabile. Este clar că românii nu vor ceea ce oferă aceștia iar faptul că ei sunt pe dinafară iar USR este în parlament spune multe.

  3. Partidele astea micute s-au desprins din cauza ca sunt viziuni diferite in USR. Sunt multe de spus… USR a fost si a ramas o coalitie anti PSD, nu are o doctrina clara. Exista o mare problema in conducerea USR si din cauza asta au fost cativa lideri care au plecat. Ramane de vazut ce va face domana Lasconi in stituatia actuala.
    Electoratul democrat mai de dreapta, cat de cat progresist, tanar si anti PSD-ist e suparat ca dreapta e fragmentata, asa a fost intotdeauna, nu va place, bun faceti ceva, dati vina pe altii si mai creati un partidulet. Solutia e sa ii aduci pe toti impreuna, nu sa arati cu degetul.

    • Paradoxal, ramanerea lor in USR ar fi adus un scor mai mic partidului. N-ai cum sa aduni laolalta oameni cu viziuni complet diferite, doar pentru ca sunt impotriva cuiva.

  4. pacat , sunt oameni de calitate, bine intentionati, dar realitatea „educatiei” romanesti e pur si simplu coplesitoare
    iar romaniii anti-PSD au inteles ca votul anti-PSD trebuie intr-un singur partid, sa nu li se iroseasca votul. In esenta toate aceste partide au aceeasi viziune , doar ca unii sunt mai cu mot, altii cred ca ei au dreptate si nu ceilalti ,

    USR ARE NEVOIE de oameni care sa se implice, orice resursa umana de calitate e necesara , si ar trebui sa incerce sa-i aduca inapoi

  5. Cei care au creat aceste mizerii, rupand din electoratul si asa fragil al USR, ar trebui sa dispara din politica, o data si pentru totdeauna.

  6. Voi credeati ca motto-ul SRI e ”Patria a priori”? E doar de fatada, la o adica sunt primii care fug. Adevaratul motto al tuturor serviciilor din europa de est si centrala e „divide et impera”, mostenire de la KGB

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.