G4Media.ro

Partidele din Republica Moldova caută aliați în România înaintea alegerilor parlamentare anticipate…

Partidele din Republica Moldova caută aliați în România înaintea alegerilor parlamentare anticipate de pe 11 iulie

Partidele politice de la Chișinău încep să caute sprijin și în România, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova. Legăturile lor cu formațiuni din România nu sunt noi, dar se activează în general în cazul unor alegeri, nefiind o cooperare consistentă și constantă.

Partidul Social Democrat (PSD) și-a reconfirmat dorința de colaborare cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus în prezent de fostul premier Pavel Filip și în trecut, de facto, de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Cei doi lideri au semnat, miercuri, un acord de colaborare menit să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.

Am semnat un acord între Partidul Democrat din Moldova (PDM) și între Partidul Social Democrat (PSD). De fapt, am semnat un acord cu frații noștri din R. Moldova, cu unicul partid asociat Partidului Socialiștilor Europeni din Moldova. Situația de la Chișinău, din punctul nostru de vedere, este una încordată, existând riscul ca în R. Moldova să nu se poată crea o majoritate pro-europeană. Am parcurs și programul de țară al PDM „Moldova Altfel”, fiind unica formațiune politică care merge în alegeri cu un plan național. Este un plan structurat, pro-european, un plan orientat spre partenerul strategic al României și R. Moldova – Statele Unite ale Americii și de ce nu un plan pentru o apropiere cât mai mare de R. Moldova și România”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, fostul premier de la Chișinău, Pavel Filip a vorbit despre un spaţiu comun de comunicare, transport, securitate; un spaţiu comun de istorie, limbă, cultură, valori.

România a fost și rămâne un avocat, un prieten, un partener în parcursul european al țări noastre. Avem o relație de suflet, aceasta este clar. România este principalul partener comercial al R. Moldova, dar și mai important ne leagă istoria, cultura, limba, identitatea și oamenii noștri. Voi repeta cu fiecare ocazie că nu voi uita acea mână de ajutor oferită de România R. Moldova în 2016 atunci când am venit la guvernarea R. Moldova și când era o criză nemaipomenită. Vorbesc de împrumutul de 150 de milioane oferite atunci, dar și de ajutoarele umanitare”, a declarat liderul PD de la Chișinău.

Anterior, înțelegeri similare au fost și între fostul șef din Kiseleff, Liviu Dragnea și oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc. Dragnea a fost unul dintre susținătorii lui Plahotniuc până în 14 iunie 2019, atunci când oligarhul moldovean a fugit din țară, după prăbușirea guvernului condus de Pavel Filip.

PPDA-ul lui Andrei Năstase caută sprijin la PNL

În perspectiva scrutinului parlamanetar de la mijlocul acestei veri din Republica Moldova și Platforma Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) caută sprijin în România. O delegația a PPDA, formată din liderii partidului, se află în aceste zile la București, acolo unde au întâlniri cu mai muli oficiali români și lideri ai Partidului Liberal, ambele formațiuni fiind membre al grupului european al PPE. 

„Timp de 3 zile, delegația va purta discuții cu partenerii săi politici privilegiați din România, Partidul Național Liberal. Primele întâlniri planificate pentru luni au avut loc la Primăria Sectorului 6, după care, delegația Platformei DA a fost primită de Primarul Municipiului București, Nicușor Dan.

Delegația Platformei DA va discuta în cadrul acestei vizite câteva proiecte de dezvoltare urbană și cooperare cu partenerii săi politici din Consiliile Municipiului București.

În continuare, Platforma DA este așteptată pentru întâlniri în cadrul ministerelor energiei, educației și culturii. Ambele partide, Platforma DA și PNL, fac parte din familia Partidului Popular European”, a scris liderul PPDA, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

Delegația PPDA a mai avut miercuri o întâlnire cu cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, acolo unde s-a făcut promisuni de colaborare după alegerile parlamentare de la Chișinău.

România va acorda sprijinul Republicii Moldova pentru obținerea de fonduri europene structurale și conturarea unor programe speciale pentru fermierii mici”, a spus Oros.

Tot miercuri, delegația PPDA a mers la o întrevedere cu premierul României, Florin Cîțu. Întâlnirea nu a fost mediatizată de presa din România. Potrivit lui Andrei Năstase, PPDA a discutat cu Florin Cîțu despre posibilitățile de extindere a Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR a României în valoare de 29 de miliarde de euro și pentru cetățenii Republicii Moldova.

Am convenit să identificăm un mecanism ca și cetățenii moldoveni să poată beneficia de resursele europene și românești destinate modernizării”, se precizează într-un comunicat al PPDA.

AUR se extinde în Republica Moldova

Pe de altă parte și partidele din România au mers la Chișinău pentru a construi alianțe politice, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este un en exemplu în acest sens. În ultimele zile, AUR a reușit să convingă trei partide mici unioniste de la Chișinău să meargă sub sigla AUR în alegeril parlamentare de la Chișinău.

După Uniunea Salvați Basarabia, condusă de Valeriu Munteanu, care aderase la AUR cu o săptămână în urmă, luni Partidului Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL) condus de fostul edil al Chișinăului Dorin Chirtoacă, au aderat la această alianță. „Am decis ca noi, cei din Partidul Liberal, să facem front comun cu Alianța pentru Unirea Românilor, care a obținut un rezultat excepțional în cadrul alegerilor parlamentare din România. Necesitatea opțiunii unioniste în buletinul de vot este absolut necesară”, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Cu toate aceste, AUR nu reușește încă să convingă încă Partidul Unității Naționale (PUN), condus de Octavian Țîcu, să adere la această alianță. Problema constă în dorința AUR de include PUN sub sigla sa , în timp ce PUN își dorește să meargă în bloc alături de AUR. PUN este într-o alianță cu PMP, condus în prezent de fostul ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu. 

Dacă intenţiile Alianţei pentru Unirea Românilor erau nobile, aceştia ar fi putut veni, înainte de lansarea în Moldova, să discute cu în vederea constituirii unui bloc unionist pentru alegerile parlamentare anticipate. Oferta AUR este una de neacceptat, în condiţiile în care ultimatumul a fost – participarea în acest scrutin sub sigla AUR. Unica opţiune serioasă ca forţele unioniste româneşti să învingă era consolidarea platformei PUN, pentru că ea captează nucleul votului unionist, aşa cum a fost în două scrutine – alegerile locale şi prezidenţiale”, a declarat liderul PUN, Octavian Țîcu.

Cel mai probabil între cele două formațiuni vor urma noi negocieri. În acest moment, AUR poate pretinde un scor de 6% pentru a trece pragul electoral în Parlamentul din Republica Moldova, în timp ce PUN este departe de acest scor.

Foto: Liderul PD, Pavel Filip (S) și președintele PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Va freaca Maia Sandu pe toti , de la A la Zat .

  2. „AUR poate pretinde un scor de 6% pentru a trece pragul electoral” ma faceti sa rad, poate cele 3 patide care au aderat la AUR au adunal la ultimele alegeri… 1,2% deci nimic… haideti sa fim seriosi… o singura data a dat AUR tunul in Romania

    in Moldova AUR are ca scop potentarea PSRM si PCRM, ca mesaj propagandistic… ca vin iar unionistii samd

    AUR este un partid proiestic, care crede ca va castiga votul din online… noi basarabenii votam Maia Sandu si PAS, la prima clipita contra Maia SANDU a aurolacilor, vo pleca cu coada intre picioare din Moldova

  3. Moldova a ajuns pe mana serviciilor prin Maia Sandu.

    • la troli rusii le este frica de maia sandu de sau activat si aici pe site

  4. PSD va avea castig de cauza deoarece autostrada A 8 a fost exclusa de actuala coalitie PNL-USR chipurile prin 2026 mai vedem.Lipsa A8 se va rasfrange asupra intregii regiuni, situata inainte de Prut si peste Prut.

  5. Și eu sper ca AUR va birui să intre în parlament. O voi înscrie pe soacră-mea în liste și o voi ruga sa voteze AUR. Probabil ca vrea sa voteze cu Maia. Propaganda sorosista are astăzi succesul în RM.