BREAKING Partidele extremiste AUR, SOS și POT, proiectate să câștige 32% din voturile la parlamentare
Partidele extremiste AUR, SOS și POT au câștigat împreună aproape 32% din voturile la alegerile parlamentare, după cum arată numărătoarea oficială la 98,91 % din procesele verbale.
AUR e cotat la 18,1% din voturi, SOS e cotat la 7,5%, iar POT (Partidul Oamenilor Tineri) – 6,2%.
De remarcat că după redistribuirea voturilor partidelor care nu au atins pragul necesar de 5% din voturi pentru intrarea în Parlament, cele trei partide își vor mări ponderea din legislativ, putând ajunge împreună la 35% din locuri.
Partidele care au candidat și nu au atins pragul sunt REPER, SENS, DREPT și Forța Dreptei.
AUR e condus de George Simion, SOS – de Diana Șoșoacă, iar POT – de Anamaria Gavrilă. De remarcat că și Șoșoacă, și Gavrilă au făcut parte din grupul AUR din Parlament, dar s-au rupt la un moment dat.
Cine e George Simion, șeful AUR. Provenit din rândul suporterilor de fotbal Ultras, Simion e persona non-grata în Republica Moldova și Ucraina. Cu o puternică retorică pro-rusă în spațiul public, ventilator al propagandei anti-Ucraina, anti-UE și anti-Occident, a fost interzis în Republica Moldova pentru prima dată în 2015-2016, în urma mai multor activități și evenimente organizate cu scopul ”unirii” României cu Republica Moldova. El este și autorul expresiei ”Basarabia e România” care este scrisă în mai multe locuri din țară cu spray colorant, pe pereți, ziduri, poduri sau alte edificii publice, cu un font de literă specific. În 2024 a fost declarat persona non grata peste Prut, iar premierul moldovean a transmis că instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în țară. În 2021, Simion a fost interzis și în Ucraina pentru trei ani, iar cel mai probabil restricția va fi prelungită. Serviciul de Securitate de la Kiev a spus că decizia a fost luată în ”scopul asigurării securității” Ucrainei, iar declarația a fost făcută după ce Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB. Detalii aici și aici.
În programul politic, AUR are menționată ca una dintre priorități apărarea creștinilor și familiei tradiționale de comunitatea LGBT și atei. Foarte apropiat de ÎPS Teodosie, care l-a și cununat (pro-rus, din aripa nereformată a BOR, în conflict cu Patriarhul Daniel, și controversat prin prisma afirmațiilor), Simion a fost criticat de BOR din cauza ”ultranaționalismului exacerbat” și pentru ”amestecul religiei cu politica”.
Partidul lui Simion a aderat la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European.
Ventilator al retoricii și ruse, lider al unui partid extremist cu discurs virulent anti-UE și anti-Occident și cu derapaje antisemite, Simion face parte din grupul parlamentar PRO-America și în ultimi doi ani a căutat permanent legitimare externă pentru ”curățarea” imaginii. În februarie a mers trei zile în SUA, la CPAC (The Conservative Political Action Conference/ Conferința de acțiune politică conservatoare), o conferință politică anuală la care participă activiști conservatori și oficiali aleși din Statele Unite. Simion nu a publicat fotografii sau video cu oameni politici americani relevanți.
Cine e Diana Iovanovici-Șoșoacă. Are 49 de ani și este liderul SOS România, europarlamentar, în urma alegerilor din acest an, fiind cunoscută pentru mesajele ei controversate, xenofobe, antivacciniste și retorică eurosceptică, având o prezență semnificativă pe rețelele de socializare.
Diana Șoșoacă a fost căsătorită cu Dumitru-Silvestru Șoșoacă și are doi copii, dar se află în proces de divorț, după un masiv scandal în care și-a acuzat soțul că a oferit informații serviciilor secrete.
În urma alegerilor din 2020, Șoșoacă a devenit senator după ce a candidat pe listele AUR, însă un an mai târziu a fost exclusă din grupul parlamentar al partidului din motive de indisciplină. Fondează în același an S.O.S. România, platformă din fruntea căreia a cerut retragerea României din Uniunea Europeană și din NATO, fiind o prezență constantă la Ambasada Rusiei.
De altfel, agenția de presă rusă Sputnik a catalogat-o drept „politicianul anului 2021 în România„
În iunie 2024, Diana Șoșoacă a fost aleasă membru al Parlamentului European A a sugerat ca Parlamentul să fie „binecuvântat” și „purificat” de un preot, iar în chiar prima prima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg, Șoșoacă și-a acoperit fața cu o botniță în semn de dezacord în timpul discursului de deschidere al Ursulei von der Leyen.
Pe 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale, iar ea a acuzat implicarea evreilor, ceea ce a condus la autosesizarea Parchetului General. La 7 octombrie 2024, Curtea a respins contestația ei.
Cine e Anamaria Gavrilă, liderul Partidului Oamenilor Tineri (POT). Are 41 de ani, este născută în Deva și este parlamentar, ales pe listele AUR, în urma alegerilor din acest 2020.
Anamaria Gavrilă a absolvit Facultatea de Vest din Timişoara și a locuit şapte ani în Germania şi opt ani în Marea Britanie.
Între 2017 şi 2018, a lucrat pentru GLL Real Estate Partners în Germania, ea a participat la tranzacţii de birouri de 80 mil. euro în Sydney, Australia, respectiv 50 mil. euro în Cracovia, Polonia, şi la managementul a 3 clădiri de birouri de 220 mil. euro în Budapesta, scrie Ziarul Financiar.
Anamaria Gavrilă a terminat în 2009 MSc Real Estate Finance and Investment la University of Reading, UK. În 2008 ea a absolvit International Real Estate Business School din Regensburg, Germania
În 2020 s-a întors acasă și a candidat la Primăria Devei, ca independent. S-a clasat pe locul 7.
A devenit cunoscută după ce, în 2021, a făcut scandal în faţa sediului din Deva al Serviciului Public Comunitar de Înmatriculări şi Permise de Conducere, pentru că nu avea certificat verde de vaccinare și nu i se permitea accesul în instituție
În august 2021 înființează Partidul Oamenilor Tineri (POT), organizație care a susținut candidatura lui Călin Georgescu la președinția României.
POT este declarat ca fiind un partid cu o ideologie suveranistă, naţionalistă, de dreapta creştină, conservator şi populist. Este un partid antisistem, se declară un susţinător al valorilor tradiţionale şi al valorilor creştine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii