
Partidele pro-ruse din Republica Moldova vor o lege inspirată din Rusia împotriva presei și societății civile. ONG-urile media critică proiectul de lege privind „agenții străini” propusă de comuniști și socialiști
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova (pro-rus) a depus un proiect de lege privind statutul agenților străini în Republica Moldova, inspirată de modelul din Rusia. Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înscrie în „Registrul Agenților Străini”, se propun amenzi de până la 200 de mii de lei. Autorii proiectului susțin că termenul „agent străin” poate fi atribuit oricărei persoane juridice sau fizice care primește cel puțin jumătate din veniturile sale din străinătate, scriu Ziarul de Gardă și Ziarul Național.
O astfel de lege a fost inițial implementată în Federația Rusă pentru a controla organizațiile internaționale. Ulterior, o legislație similară a fost adoptată și în Georgia de guvernarea pro-Kremlin, lucru care a declanșat proteste masive în stradă. Ca urmare a acestei legi, Uniunea Europeană a suspendat procesul de aderare a Georgiei și a blocat asistența financiară.
Analiștii și experții în drepturile omului consideră că un astfel de act normativ contravine dreptului la libertatea de exprimare și de asociere.
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a condamnat proiectul. Organizațiile semnatare a declarației califică acțiunile celor șase autori, deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), drept o „manifestare a disprețului față de drepturile fundamentale ale omului și libertatea presei”.
CJI arată că inițiativa înregistrată de șase deputați comuniști este „un atac asupra societății civile, a presei independente și a dreptului cetățenilor de a fi informați corect”. Totodată, Centrul punctează că proiectul de lege este „inspirat din legislații represive promovate de regimuri autocratice, cum ar fi cel din Federația Rusă”.
„Textul propus introduce un prag arbitrar de 50% finanțare externă pentru desemnarea unei entități drept «agent străin», obligând organizațiile să se supună unor cerințe birocratice excesive, să se autodeclare drept entități care promovează «influența străină» și să fie supuse unor restricții ce le vor limita capacitatea de a acționa.
Mai mult, sancțiunile propuse, inclusiv blocarea conturilor bancare, amenzi exorbitante și chiar dizolvarea organizațiilor care refuză înregistrarea, sunt măsuri represive ce amintesc de practicile regimurilor autoritare”, punctează organizația.
CJI remarcă faptul că, în virtutea actualei conjuncturi parlamentare, inițiativa legislativă vizată nu este pasibilă de a fi aprobată cu votul majorității, totuși, „simpla apariție a acestui proiect de lege constituie un semnal alarmant și un gest reprobabil. Cerem parlamentarilor BCS să retragă neîntârziat inițiativa și să renunțe pe viitor la promovarea proiectelor nocive libertății presei, democrației și statului de drept”.
Semnatari: Asociația Presei Electronice, Asociația „Media-Guard”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Parlamentarii Constantin Starîș, Inga Sibova, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Vladimir Voronin și Diana Caraman sunt autorii proiectului de lege privind „statutul agenților străini în R. Moldova”. Aceștia au definit „agentul străin” drept „orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din R. Moldova”.
Printre sancțiuni, autorii propun amenzi de până la 200 de mii de lei pentru entitățile și persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”.
Reprezentanții Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) spun că adoptarea legii este „imperativă”, odată cu „creșterea implicării organizațiilor internaționale în viața social-politică din R. Moldova”. Anterior, experții au declarat pentru ZdG că asemenea legislație „încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de asociere”.
Anterior, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, salariat oficial la Moscova, a declarat că ar urma să elaboreze și să propună „adoptarea legii privind «agenții străini», după exemplul SUA, al multor țări din UE, al Georgiei și al altor state”. Totodată, Dodon spunea că „organizațiilor nonguvernamentale li se va interzice să se ocupe de politică”.
În Rusia legea privind „agenții străini” a fost adoptată în 2012, aceasta este deja cunoscută dincolo de granițele Rusiei. Oferă autorităților dreptul de a include ONG-urile și persoanele care primesc sprijin din străinătate și sunt angajate în activități politice în lista „agenților străini”. Odată ajunși în listă, aceștia riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani dacă nu își raportează activitățile în strictă conformitate cu cerințele legii.
Odată cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Kremlinul a declarat mai mulți cetățeni ruși care s-au exprimat public împotriva războiului drept „agenți străini”.
De asemenea, în Georgia, proiectul de lege, care ar cere organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică continuă în Georgia, unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat proiectul de lege privind agenții străini din Georgia, lege adoptată într-un final. Grupurile de opoziție georgiene o numesc „legea rusă”, spunând că este modelată după legislația rusă folosită pentru a-i viza pe oponenții președintelui Vladimir Putin. Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat împotriva criticilor occidentale, potrivit Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.