G4Media.ro

Partidul aflat la putere în Serbia a înregistrat o victorie zdrobitoare la…

Sursa Foto: Facebook/ Alexandar Vucic

Partidul aflat la putere în Serbia a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegeri/ Președintele Aleksandar Vučić, considerat autoritar, va avea un guvern cu o susținere de peste 63% în Parlament

Partidul Progresist aflat la putere în Serbia a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare desfășurate duminică, potrivit unor exit poll-uri citate de Politico.eu

”Am câștigat peste tot”, a declarat președintele Aleksandar Vučić, co-fondatorul și președintele partidului. ”Am câștigat încrederea oamenilor, cel mai bun scor înregistrat vreodată în Serbia”, a mai spus el.

Partidul Progresist ar fi câștigat 63% din voturi, potrivit unui exit poll realzat de Centrul pentru Alegeri Libere și Democratice, ceea ce înseamnă aproape 190 de mandate din cele 250 din Parlament, adică o creștere semnificativă de la 131 de mandate câte număra în precedenta legislatură.

Serbia a pus capăt stării de urgență pe data de 6 Mai, iar în timp ce guvernul a recomandat respectarea unor măsuri de siguranță, au avut loc evenimente publice precum meciuri de fotbal cu 20 de mii de spectatori.

Opoziția a acuzat la rândul ei slaba participare, de circa 49%, comparativ cu participarea de 56, 1% în 2016, după ce a chemat la boicotarea alegerilor. Deși nu există o cerință legală pentru atingerea pragului de 50% participare la vot pentru ca alegerile să fie validate, partidele de opoziție susțin că eșecul atingerii acestui prag delegitimează votul.

Dragan Đilas, liderul partidui Uniunea pentru Serbia, consideră boicotul un succes.

Politico mai notează că Vučić și partidul său populist de dreapta au performat la alegeri încă din 2012, când au format guvernul, grație popularității președintelui său și datorită faptului că a proiectat în țară imaginerea de apărător al intereselor Serbiei în regiune și în străinătate. O altă explicație a succesului său este clientela politică angajată în instituții publice și în sectoare cheie din economie, mai scrie Politico.

Context

Vučić a respins vocile din țară și din afara ei care îl acuză că a instaurat un regim tot mai autoritar. Țara înregistrează un deficit democratic în evaluările Freedom House din ultimii ani. Luna trecută, raportul organizației Nations în Tranzit a menționat faptul că sub regimul Vucic statul a fost capturat și au avut loc abuzuri de putere.

Vučić a stârnit controverse și în timpul pandemiei de coronavirus. La începutul crizei, el a acuzat Uniunea Europeană din cauza restricțiilor impuse la exportul de echipamente medicale către țările de la periferia Uniunii, susținând într-o conferință de presă că ”solidaritatea UE este o poveste frumoasă care nu există în realitate”, trimițând în schimb bezele Chinei.

Președintele Serbiei urmează să efectueze o vizită în Statele Unite (la câteva zile după o călătorie la Moscova), pentru primele discuții găzduite de americani între liderii Serbiei și ai Kosovo. Cele două sate se află în conflict înghețat după ce NATO a bombardat Serbia în 1999 punând capăt controlului Belgradului asupra reguunii Kosova, în ultimul războiu care a dus la dăstrămarea Iugoslaviei.

Sursa Foto: Facebook / Alexandar Vucic

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mare prostie sa boicotezi alegerile ! De altfel ce a obtinut opozitia in urma boicotului, decat mai putine locuri in Parlament ?

    PS. Ori boicotul a vrut sa mascheze infrangerea care era oricum previzibila ? :((

  2. Mare gresala sa boicotezi alegerile ! De altfel ce a obtinut opozitia in urma boicotului, decat mai putine locuri in Parlament ?

    PS. Ori boicotul a vrut sa mascheze infrangerea care era oricum previzibila ? :((

  3. Aviz amatorilor care se amăgesc că lipsa votului e de fapt un vot de blam pentru clasa politică. Credeți că ticăloșilor de pasă câtă legitimitate au? Dacă e să aibă 51% dintr-o mână de oameni, pentru ei e suficient.

    Știu că e groaznic să mergi la vot nemulțumit că iar ai de ales între răul mai mare și răul mai mic, în loc să ai de ales între unii competenți și alții și mai competenți. Eu sunt prima nemulțumită, inclusiv de ăia pe care i-am votat, pentru că mereu fac mai puțin decât au promis. Pe ăștia îi avem, cu ăștia defilăm. Ori îi votăm, ori ajungem ca-n Serbia unde un tâmpit decide pentru o țară.

  4. Boicotul votului? Astia trebuie ca-s rudele Banciului, ala mai are idei d-astea crete cum ca s-ar rusina cistigatorii daca nu i-ar vota decit familiile lor.

  5. Serbia intră într-o perioadă periculoasă. Autoritarismul prelungit se transformă încet și sigur în dictatură.. situație ce se poate termina numai cu revoluții.

    • E absurd sa mai vorbim de autoritarismul Serbiei, cand globalisti ne propun tirania medicala, iar hoardele neomarxiste intimideaza oamenii in America prin violente de strada. Discursul asta vechi despre Orban si Putin si Kacynski merge ca nuca in perete dupa ce globalistii au dat mana cu chinezii si au declansat razboiul hibrid COVID19.

  6. @Victor tirania medicală ? Discursul vechi? Tu scri direct din ambasada rusiei ?