G4Media.ro

Partidul de guvernământ din Polonia rupe relațiile cu FIDESZ / Viktor Orbán…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Partidul de guvernământ din Polonia rupe relațiile cu FIDESZ / Viktor Orbán a fost un aliat important, dar din cauza atitudinii sale pro-Putin a pierdut susținerea PiS

De mai multe săptămâni au fost semnale că relația dintre partidul de guvernământ ungar şi partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, s-a răcit, scrie Nepszava, citată de Rador.

Potrivit semnalelor, această relaţie a suferit daune ireparabile, scrie Gazeta Wyborcza. Relaţiile dintre guvernele ungar şi polonez nu au fost atât de deteriorate de când partidul populist, de dreapta, Lege și Justiție, este la putere în Varşovia .

Este un alt capitol faptul că după anunţul făcut de ministrul ceh al apărării şi ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a anunţat că nu va participa la reuniunea din Budapesta a minştrilor apărării din ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), prin urmare partea ungară a fost nevoită să anuleze această întâlnire.

„Pentru noi Viktor Obán a fost un aliat important, dar din cauza atitudinii sale pro-Putin am îngheţat relaţiile cu Budapesta. Ultima noastră întâlnire comună a avut loc la Londra, pe 8 martie, cu prilejul negocierilor dintre Grupul de la Visegrad şi Marea Britanie”, a declarat pentru Gazeta Wyborcza o sursă guvernamentală poloneză.

În opinia lor, miza pentru Viktor Orbán nu este doar alegerile din 3 aprilie. „Atitudinea faţă de Moscova nu se va schimba nici dacă va câştiga alegerile. De aceea nu ne vom întoarce la alianţa cu Budapesta”, a adăugat sursa cotidianului polonez.

La sfârşitul săptămânii trecute, Andrzez Duda a criticat pe un ton deosebit de ascuţit Guvernul ungar, spunând că „este greu de înțeles atitudinea lui Viktor Orbán față de războiul din Ucraina. Această politică va costa foarte mult Ungaria”.

Guvernul ungar a aplicat, duminică, o palmă diplomatică autorităţilor poloneze. Executivul de la Budapesta a anunţat că organizaţia ploneză ultraconservatoare, Ordo Iuris, va trimite observatori la alegerile din Ungaria.

Misiunea servește la contracararea OSCE, pe care Guvernul ungar o acuză de părtinire. De menţionat că preşedinţia OSCE în acest an este deţinută de Polonia, şi aşa cum scrie Gazeta Wyborcza, mass-media Guvernului Orbán a început deja să sugereze că PiS este inamicul.

„Toate aceastea le-am suportat, oarecum, destul de greu. Nu exclud posibilitatea ca Budapesta să fie izolată de celelalte țări ale Grupului de la Visegrad. Ei bine, trebuie să strângem din dinţi şi să aşteptăm până când Bratislava va prelua preşedinţia Grupului de la Visegrad de la Budapesta, pe 1 iulie”, a subliniat sursa ziarului polonez.

Ruptură în grupul ţărilor de la Visegrad: Praga și Varșovia nu merg la Budapesta

Polonia și Cehia nu își vor trimite reprezentanții la reuniunea ministerială a grupului de la Visegrad (Polonia, Rep.Cehia, Slovacia, Ungaria), convocată la Budapesta, pentru a protesta împotriva poziției guvernului lui Viktor Orban în privința Ucrainei și a legăturilor sale cu Kremlinul, notează agenția ANSA.

„Am susținut întotdeauna grupul V4, dar acum sunt întristată din cauza faptului că politicienii maghiari consideră că petrolul rus la un preţ bun este mai important decât sângele ucrainean”, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova. Colegul său polonez, Mariusz Blaszczak, a anunțat că nu va merge nici el la Budapesta.

Sursa: Nepszava/ ANSA/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu, Cătălina Păunel

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Rămâne fără „coledzi“ piticania de pustă! :)))))

  2. In sfarsit! Cineva care ia atitudine fata de mini-pitic.

    • Bai asta fake Melania zis chizdalia, travestitule cu un singur neuron,ai facut ochi ma tembelulle

  3. poate sa se integreze in rusia

  4. singularizarea face ca cetatenii sa fie priviti in mod nemneritat pro rusia .

  5. FIDESZ e organizatie terorista in UE

  6. Mi-e milă de Orban! Primește palmă dupa palmă dupapalma chiar acum înainte de alegeri!

    • Păcat că nu primește un pumn ! Orban o să fie calul troian al Rusiei și Chinei în UE și Serbia în Europa.

  7. Mare brânză, pentru Orban sunt mai importanti banii.Pardon, relația cu conducerea actuala a Rusiei.Din UE și NATO nu te da nimeni afară oricum

  8. Grupul a funcționat până când interesele comune erau mai importante și mai numeroase, decât unele abordări diferite în anumite domenii de către membrii grupului. Spun asta, deoarece există păreri și politici diverse în interiorul grupului, care are în prezent menirea principală de a reprezenta o contrapondere de interese în cadrul UE față de ”birocrații” grupului vestic benelux. Lanțul concordiei se rupe unde acesta este cel mai slab, respectiv la diferența enormă care există în relațiile celor două țări – Polonia și Ungaria – cu Rusia. Războiul început de Rusia a declanșat o reacție cvazi-unanimă din partea lumii, de condamnare a invaziei armate, iar duplicitatea – cu fundul în două luntrii – al lui Orban a dus la incompatibilitatea acestui comportament cu suspiciunea și realația rece a polonezilor față de regimul lui Putin. Mai în glumă, mai în serios, dacă Putin ar fi dat mai mult pe Orban decât o ceapă degerată, ar fi așteptat cu războiul până după alegeri, rezultatul cărora nici în asemenea condiții nu este sigur. Păcat că România nu este membră a grupului ( la înființarea lui în Februarie 1991 încă erau vii impresiile mineriadei și conflictului interetnic din Târgu Mureș din 199o. )

  9. Poporul ungar trebuie să înțeleagă că îți place nu îți place Rusia pentru gaz și combustibili trebuie sa înduri drăguțo, varianta de combustibil occidentală e prea piperată și la ungurul de rând

  10. Fake News!!!

  11. Sangele petrol nu se face. So…