Partidul Democrat din SUA apare unit înaintea alegerilor prezidențiale, dar numeroase diviziuni interne îi amenință coeziunea. Aripa de stânga, după retragerea lui Sanders, va trebui să se resemneze și să-l voteze pe Biden, deși nu-l susține
Jocurile aproape că sunt făcute. Sondajele îl indică pe Joe Biden potențial câștigător la alegerile din 3 noiembrie, dar unii alegători democrați nu ar dori încă să-i acorde votul. Alegerile primare au scos la lumină o serie de bisericuțe politice – sau chiar sciziuni – în rândul democraților. Au apărut două curente principale: o aripă de stânga socialistă, reprezentată în principal de Bernie Sanders, și o aripă centristă, al cărei reprezentant este Joe Biden.
Acesta din urmă este acum gata să-l înfrunte pe Donald Trump. Nerăbdător să-i adune pe toți susținătorii democrați în spatele candidaturii sale, Biden a ținut consultări cu foștii săi adversari pentru a elabora un program politic consensual.
Joe Biden a ales în mod special salariul minim pe oră de 15 USD și studii universitare gratuite pentru studenții ale căror familii câștigă mai puțin de 125.000 USD pe an. Suficient pentru a deveni „cel mai progresist președinte de la Franklin D. Roosevelt încoace”, potrivit lui Bernie Sanders.
Toate acestea sunt abordări prea timide pentru cei din aripa stângă. „Statele Unite sunt una dintre puținele țări în care programele Biden și Sanders ar putea coexista în sânul aceluiași partid”, notează Alexandra, o studentă din Chicago. „Este foarte dificil să i te raliezi, e mai mult decât un compromis, este o abandonare a reformelor care sunt importante pentru mine”.
Ca și în 2016, suporterii lui „Bernie” sunt rugați să sprijine un alt candidat pentru cursa finală, ceea ce nu înseamnă unanimitate. „Nu există, în aripa stângă, ostilitatea care a existat împotriva lui Hillary Clinton. Joe Biden este un personaj ceva mai consensual”, spune Nicole Bacharan, politolog.
Un candidat schimbător
Mulți, însă, nu sunt de părere că Biden este consensual. În Congres, fosta mână dreaptă a lui Barack Obama a susținut anumite măsuri, apoi și-a modificat opțiunile: s-a opus avortului la începutul carierei sale, iar acum Joe Biden se afișează ca susținător al „pro choice”. Această latură maleabilă este și cea mai mare calitate a lui, pe care chiar și adversarii săi o recunosc.
„Știe să negocieze proiectele de lege cu republicanii, dar rezultatul sunt niște compromisuri proaste și deci legi strâmbe” – afirmă Drew Lombardi, membru al grupului de sprijin pentru senatorul de Vermont. El citează exemplul controversatei legi a insolvenței din 2005, care l-a împiedicat să se declare insolvabil în cazul împrumutul său pentru studii. „Nu mai pot primi un împrumut în Statele Unite, nu voi avea niciodată o casă, nu voi deține niciodată o mașină și trebuie să îmi plătesc creditul studențesc de 120.000 de dolari”.
Alte nemulțumiri ale taberei Sanders: voturile lui Biden în favoarea unei legi a crimei în 1994 și războiul din Irak, precum și legăturile sale cu lobby-urile și industria bancară.
Alegerile devin referendum
În 2016, marele câștigător al alegerilor prezidențiale americane a fost absenteismul, atingând un nivel de 40%. În acest an, miza ratei de participare a fost luată în considerare de Joe Biden, care își dublează eforturile de a seduce un electorat mai tânăr și mai de stânga. Dar ralierea tinerilor se transformă în căsătorie forțată. „Este un candidat care poate părea respingător pentru stânga democrat-socialistă”, explică Sonia Didri, autoarea unei cărți despre candidat. „Iar tinerii sunt foarte dezamăgiți de faptul că au un candidat în care nu se recunosc, un bătrân dinozaur”.
Alegătorii au sentimentul că le sunt furate alegerile și că, la fel ca în 2016, scrutinul se transformă într-un referendum pro sau contra Trump. Acest fapt absoarbe dezbaterea politică internă din cadrul partidului. Prin urmare, cuvântul de ordine este centrism, pentru a asigura schimbarea ”chiriașului de la Casa Albă”. O direcție pe care Joe Biden știe să o mențină.
Față de Trump, profilul lui Biden este liniștitor: „întruchipează ceva de care oamenii au nevoie acum: calm, rațiune și normalitate”, subliniază Nicole Bacharan. Acest argument este cel care îi convinge pe autoproclamații socialiști: „Vom face la fel ca în 2016. Vom vota, cu reticență, candidatul democrat”, suspină Drew Lombardi.
Sursa: Les Echos / Articol de Tristan Werkmeister / Traducere: Ruxandra Lambru (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii