Partidul extremist AUR critică guvernul Ciolacu pentru că ar da verde importului de cereale din Ucraina și ”distruge agricultura României”. Ce prevede în realitate legislația
Partidul extremist AUR, care a avut constant poziții anti-ucrainene și a preluat unele narative ale Rusiei, acuză miercuri guvernul Ciolacu pentru o presupusă deschidere a pieței interne pentru produsele agricole din Ucraina.
AUR susține într-un comunicat că proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.84/2023, care reglementează importurile de cereale ”reprezintă o neglijare gravă a intereselor naționale ale României”, fără să explice în ce constă acest pericol.
“Sub umbrela unei așa-zise gestionări a situației importurilor de grâu din Ucraina, direct sau pe relația cu Republica Moldova, Senatul a adoptat ieri Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr.84/2023, care creează cadrul normativ privind importurile de cereale având ca destinație fabricarea uleuirilor și grăsimilor, produselor de morărit sau ca materie primă pentru furaje, cu valabilitate pănâ la 31 decembrie 2023. Prin acest vot, suntem mai aproape de o situație previzibilă prin care se facilitează în practică importul de cereale din Ucraina, la costuri mici, dar de o calitate inferioară decât cele românești. AUR solicită adoptarea unor politici care să susțină fermierii români, pentru că ei pot și au majoritatea necesară, privind remedierea acestei situații absurde”, a declarat liderul senatorilor Claudiu Târziu.
În realitate, după cum a explicat publicația specializată Lanțul Alimentar, eventualele importuri din Ucraina trebuie aprobate de ministrul Agriculturii printr-o procedură extrem de complicată. În plus, cerealele importate trebuie să fie controlate de două ori de autoritățile sanitar-veterinare.
Ordonanța de Urgență privind importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina impune testarea de două ori a aceluiași lot de marfă destinat pieței românești. Operatorul economic din România care intenționează să cumpere din Ucraina mărfurile agricole care intră sub incidența OUG (grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea soarelui) este obligat ”să furnizeze Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor o probă a produsului agricol cu origine din Ucraina, ce va face obiectul importului”. În urma analizării probei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor eliberează certificatul de calitate din punctul de vedere al respectării normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și îl transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Apoi, se pune în mișcare un proces deliberativ complicat, la finalul căruia ministrul Agriculturii își pune sau nu semnătura pe un acord de import, în baza căruia, în sfârșit, operatorul economic are dreptul să cumpere și să aducă marfa în țară. De remarcat că rezultatele analizării probei expediată din Ucraina înainte ca operatorul economic să primească acordul de import nu sunt luate în seamă de comisia deliberativă care analizează cererea de import: documentul respectiv nu se află printre documentele analizate de comisia respectivă, arată LantulAlimentar.ro.
”În loc să sprijine fermierii și să promoveze producția internă, Guvernul a ales să lezeze interesele agriculturii autohtone prin favorizarea importurilor din Ucraina, mimând în esență grija pentru fermierul român, printr-un așa-pretins mecanism de consultare, care nu corectează deloc situația actuală. AUR susține ajutorul oferit statului ucrainean, prin punerea la dispoziție de câtre România a unui coridor privind exporturile, fără a deveni o piață de desfacere, aflată într-o concurență neloială și care nu corespunde exigențelor Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul AUR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii