Partidul extremist AUR vrea să decupleze STS de alegeri: Înregistrările audio-video și fotografiile proceselor verbale să fie stocate doar de AEP/ STS nu mai trimite probe anchetatorilor dacă există acuzații de fraudă electorală (proiect, document)
Partidul extremist AUR vrea să decupleze Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în timpul proceselor electorale privind alegerea parlamentarilor și a președintelui României, arată un proiect de lege depus de senatorul și unul dintre liderii AUR Claudiu Târziu la Senat în 22 decembrie. AEP, instituția căreia AUR vrea să îi dea atribuții depline în organizarea alegerilor este în prezent condusă de Toni Greblă, susținut de PSD. România se pregătește de patru rânduri de alegeri în 2024. Proiectul AUR este în dezbatere publică.
În expunerea de motive, Târziu vorbește de nevoia de ”alegeri libere și corecte” și de o ”demilitarizare a procesului electoral. Liderul AUR spune că trebuie să aibă loc o ”preluare integrală de către AEP de la STS” a mai multor atribuții.
Târziu vorbește, spre exemplu, de sistemul informatic de monitorizare a derulării procesului electoral în vederea prevenirii votului multiplu, despre prezența la vot sau despre centralizarea proceselor verbale, care sunt coordonate de STS.
Argumentează spunând că STS funcționează ca o structură militară, adică un ”regim strict de confidențialitate operativă, complet opus principiului democratic al transparenței”. Prin urmare, AEP trebuie să preia aceste atribuții ale STS, arată proiectul inițiat de Târziu și asumat de 37 de parlamentari ai partidului extremist AUR.
Târziu mai spune că în prezent legile 370/2004 și 208/2015 acordă responsabilități ”semnificative” STS, inclusiv ”verificarea existenței înregistrărilor audio-video făcute de membrii birourilor electorale pentru numărarea voturilor și stocarea lor pe perioade extinse” și că STS le pune la dispoziția organelor competente pentru anchetare în eventualitatea unor acuzații de fraudă.
Târziu spune că rolul STS este ”redundant” din moment ce AEP deține și stochează aceleași imagini, deci implicarea STS nu își mai are rostul, arată senatorul în expunerea de motive. Totuși, STS va asigura instructajul și infrastructura necesare pentru membrii AEP, mai arată documentul.
- Expunerea de motive integrală poate fi consultată aici.
- Proiectul de lege integral poate fi consultat aici.
Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură servicii securizate de comunicații pentru autorităţi printr-o rețea de informații administrată de instituția care funcționează în baza Legii nr. 92/1996. Personalul STS este format din cadre militare și salariați civili, care își desfășoară activitatea în condițiile legii și ale regulamentelor militare generale, conform informațiilor de pe pagina oficială a serviciului. Toate informațiile despre STS și atribuțiile instituției, aici.
Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care organizează și desfășoară scrutinele din România și coordonează și monitorizează finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. AEP cooperează instituţional cu ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, cu Administraţia Prezidenţială şi Parlamentul, cu organizaţii internaţionale, precum şi cu organizaţii neguvernamentale. AEP are sedii în fiecare municipiu reședință de județ. Detalii despre cum funcționează AEP aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii