Partidul Frații Italiei (FdI), pe marginea unei victorii istorice în alegerile parlamentare de duminică, încearcă să se distanțeze de originile sale fasciste – The Local
FdI a fost înființat în 2012, dar își are originile încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1946, un grup de aliați ai lui Mussolini – dintre care majoritatea fuseseră membri ai Republicii Sociale Italiene, ultima întruchipare a regimului fascist italian al lui Mussolini între 1943 și 1945 – a fondat Mișcarea Socială Italiană neofascistă (Movimento Sociale Italiano, sau MSI).
În 1995, MSI a fuzionat cu alte grupuri de dreapta, devenind Alianța Națională (Alleanza Nazionale, sau AN), care s-a distanțat public de fascism. AN a fost absorbită de partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi, Poporul Libertății, în 2009, dar în 2012 un grup separatist format în principal din foști lideri ai AN – inclusiv actuala lideră a FdI, Giorgia Meloni – a plecat pentru a fonda Frații din Italia.
Originile sale neofasciste și faptul că Frații Italiei îmbrățișează ideologii de extremă dreapta, respingând în același timp eticheta de fascism, înseamnă că partidul este adesea descris de către agențiile de presă ca fiind „post-fascist”.
Ideologie
Frații Italiei este anti-imigranți, anti-căsătorii gay și pro celula familială tradițională, liderul Giorgia Meloni promovând o imagine publică ea însăși ca „femeie, mamă, creștină” a cărei misiune este de a apăra „Dumnezeu, țara și familia”.
Multe dintre politicile partidului sunt pro-nataliste și vizează combaterea natalității în scădere în Italia, pe care Meloni a descris-o ca fiind „o adevărată urgență”. Printre acestea se numără creșterea alocațiilor pentru copii, reducerea cotelor de TVA pentru scutece, biberoane și lapte praf, servicii gratuite de îngrijire a copiilor și stimularea angajatorilor pentru a angaja mame.
În perioada premergătoare alegerilor din 2022, Meloni a postat în repetate rânduri pe conturile sale de socializare solicitând o „blocadă navală” pentru a „pune capăt sosirilor ilegale în Italia”, deși nu este clar ce formă ar lua aceasta. De asemenea, partidul dorește să creeze „hotspot-uri” off-shore pentru a procesa cererile de azil în afara UE.
În ceea ce privește Rusia, FdI este ferm pro-Ucraina. Acest lucru îl pune oarecum în dezacord cu partenerul său de coaliție de dreapta, partidul Liga, al cărui lider Matteo Salvini a cerut recent UE să „regândească” sancțiunile impuse Rusiei.
Meloni a negat cu furie că Frații FdI este fascist. Aceasta în ciuda faptului că FdI a decis recent să păstreze în logo-ul său flacăra tricoloră, simbolul original al MSI, și că, până în 2017, logo-ul conținea și literele „MSI”. O investigație sub acoperire din 2021 a postului de știri italian Fanpage a arătat imagini cu (printre altele) diverși lideri FdI care făceau glume fasciste și saluturi romane.
Într-un recent mesaj video multilingv adresat presei străine, Meloni a lăsat să se înțeleagă că partidul său nu este diferit de Conservatorii britanici sau de Partidul Republican din SUA. În practică, simpatiile sale tind mult mai mult spre dreapta: Meloni a declarat că „se înțelege foarte bine” cu premierul Viktor Orban din Ungaria, iar în iunie a luat cuvântul la un miting organizat de partidul spaniol de extremă dreapta Vox, vorbind în spaniolă.
FdI au cunoscut o creștere meteorică a popularității în ultimii patru ani, trecând de la obținerea a doar patru procente din voturi la alegerile din 2018 la o intenție de vot de 24% în septembrie 2022, ceea ce-l plasează în frunte înaintea Partidului Democrat (PD, centru stânga) creditat cu 21%..
Acest lucru se datorează în mare parte inteligenței strategice a lui Meloni: alegerea sa de a rămâne în opoziție și de a nu face parte din precedentul guvern de „unitate” al lui Mario Draghi – spre deosebire de partenerii săi de coaliție, Liga și Forza Italia – pare să îi aducă votul de protest.
În timp ce 24% nu este suficient pentru ca Frații Italiei să conducă țara de unul singur, coaliția de dreapta cu Liga și Forza Italia este în prezent proiectată să obțină peste 45% din voturi, iar grupul ar putea obține majoritatea absolută în parlament.
Giorgia Meloni
Meloni și-a început cariera ca adolescentă activistă în cadrul aripii de tineret a MSI. În 2006, în calitate de deputat din partea Alianței Naționale, ea a declarat unui reporter într-un interviu pentru Corriere Magazine că are o „relație senină cu fascismul” drept capitol din istoria Italiei, adăugând: „Mussolini a făcut mai multe greșeli… Din punct de vedere istoric, a produs și multe, dar acest lucru nu îl salvează”. Doi ani mai târziu, la 31 de ani, a fost numită ministru al tineretului în guvernul lui Silvio Berlusconi.
Recent, Meloni a încercat să se distanțeze de comentariile sale anterioare, afirmând că FdI nu are „loc pentru atitudini nostalgice” și afirmând în mesajul său video că „dreapta italiană a predat fascismul istoriei de zeci de ani”. În calitate de lider al celui mai mare partid din Italia, Meloni este pe cale să devină prim-ministru în urma alegerilor din septembrie 2022. Ar fi primul premier aparținând unui partid al dreptei radicale (populiste, extrema dreapta) din Europa Occidentală după 1945.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii