G4Media.ro

Partidul liberal NEOS, cooptat de conservatori şi social-democraţi la negocierile de formare…

Sursa foto: Pixabay

Partidul liberal NEOS, cooptat de conservatori şi social-democraţi la negocierile de formare a unei coaliţii de guvernare în Austria

Cele două principale partide centriste austriece, Partidului Popular (OeVP) şi Partidul Social-Democrat (SPOe), au anunţat vineri că au extins şi către micul partid liberal NEOS negocierile în vederea formării unui guvern de coaliţie, pentru a avea astfel o majoritate solidă în parlament, relatează Reuters.

OeVP şi SPOe ar avea împreună o majoritate de un singur mandat în camera inferioară a parlamentului, aşadar au nevoie şi de un al treilea partid pentru o majoritate viabilă. Reprezentanţi ai conservatorilor şi social-democraţilor afirmă că negocierile progresează rapid şi că ar putea ajunge la un acord săptămâna viitoare, transmite Agerpres.

Liderii celor trei formaţiuni angajate acum în negocieri urmează să se întâlnească şi cu preşedintele austriac, ecologistul Alexander Van der Bellen, căruia îi revine sarcina de a încredinţa mandatul de formare a unei coaliţii de guvernare.

Austria se află într-un impas politic după alegerile legislative din septembrie anul trecut, câştigate pentru prima dată în epoca postbelică de un partid de extremă dreapta, Partidul Libertăţii (FPOe), o formaţiune suveranistă, eurosceptică, radicală anti-imigraţie şi ostilă sancţiunilor împotriva Rusiei, condusă de controversatul Herbert Kickl şi care a obţinut 28,8% din voturi.

Pe locul doi s-a clasat Partidului Popular austriac (OeVP), cu 26,3%, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe), cu 21,1%. Iniţial, aceste două partide din urmă şi formaţiunea liberală NEOS s-au unit în încercarea de a izola Partidul Libertăţii, formând în stilul altor state din UE un „cordon sanitar” împotriva extremei drepte, dar nu au reuşit să se înţeleagă. Primul partid care a părăsit negocierile a fost NEOS, iar apoi, la începutul lunii ianuarie, fostul cancelar conservator Karl Nehammer a rupt negocierile cu social-democraţii şi a demisionat atât din postul de cancelar, cât şi din cel de preşedinte al OeVP.

Ulterior, în lipsa alternativelor, acest partid conservator a încercat totuşi să negocieze cu Partidul Libertăţii formarea unei majorităţi, demers în cele din urmă nereuşit. Prin urmare, conservatorii şi social-democraţii încearcă a doua oară să ajungă la o înţelegere, după ce precedentele lor negocieri au eşuat pe fondul divergenţele asupra măsurilor de depăşire a crizei economice şi de reorganizare a bugetului. Ei au acum interesul să-şi atenueze aceste divergenţe pentru a evita alegerile anticipate, la care se tem că extrema dreaptă ar putea obţine un rezultat încă şi mai bun faţă de cel din septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sa mai zica cineva…ca doar la noi exista o coalitie intre dreapta si stanga. Uite ca si la austrieci, partidul lui Nehammer centru dreapta, vrea alianta cu centru stanga SPD. Hmmmm

    • Nu inseamna nimic stanga sau dreapta la noi, doar ideologia ciolanului. Iti explici cum Ciolacu, chipurile liderul unui partid social democrat s-a apucat sa dea vina pe gay ca nu-l lasa sa construiasca autostrazi?

  2. Vrei să cunoști cele mai frumoase femei din România? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝐊𝗔.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.