G4Media.ro

Partidul lui Dacian Cioloş se poziţionează la centru-stânga. E prima provocare pentru…

Partidul lui Dacian Cioloş se poziţionează la centru-stânga. E prima provocare pentru electoratul clasic al PSD

Manifestul adoptat de noul partid al lui Dacian Cioloş are toate elementele unei formaţiuni de centru-stânga. Membrii fondatori ai Mişcării România Împreună definesc clar intenţiile de a viza un bazin monopolizat în ultimii 25 de ani de PSD. Din manifest lipsesc referirile la antreprenoriat sau iniţiativa privată, iar piaţa liberă este susţinută cu precauţii maxime. Accentul este pus deseori pe persoanele defavorizate, excluse social, precum şi pe „distribuirea echitabilă” a resurselor publice. Este pentru prima oară când un partid îşi manifestă într-un document programatic intenţia de a lupta pentru publicul PSD, cu amendamentul că nici Dacian Cioloş, nici ceilalţi lideri ai partidului nu au vrut să-şi asume categoric vreo identitate ideologică.

Iată cele mai importante declaraţii de intenţie din Manifestul partidului, capitolul „Valorile și credințele pe care le împărtășim„:

  • Unica referire la valorile pieţei şi ale competiţiei este aceasta: „Piața liberă este o soluție în asigurarea competiției, dar nu garantează nici onestitatea acesteia, nici intrarea sau menținerea în competiție a celor defavorizați. În același timp, deși prețuim competiția și aderăm la individualism ca formă de exprimare a creativității, considerăm că acțiunea colectivă, cooperarea, bazate pe individualismul etic, nu pe cel egoist, sunt pietre de hotar în construirea unei lumi libere și drepte pentru cât mai mulți oameni cu putință„.

Susţinerea pentru piaţa liberă este atenuată serios de preocuparea pentru cei defavorizaţi. Observăm limpede şi recursul imediat la „acţiunea colectivă” şi la „cooperare”, valori fundamentale ale ideologiei de stânga. Accentuarea defectelor pieţei în detrimentul virtuţilor sale este o semnalare clară a îmbrăţişării unor principii de stânga, în oglindă practic faţă de ideologia PNL.

Paragraful este fundamental pentru înţelegerea opţiunii ideologice a noului partid.

  • Dar încă din primul paragraf al capitolului dedicat valorilor începe definirea acestei linii ideologice. Manifestul vorbeşte despre „reprezentarea proporţională” în politică pe sexe, etnii, apartenenţă teritorială: „România este statul tuturor cetățenilor săi, precum și a celor care aleg să trăiască pe teritoriul ei. Prin urmare, în structurile sale politice, ei și interesele lor au nevoie de reprezentare proporțională, ca femei și bărbați, din perspectivă etnică, teritorială și după alte criterii considerate relevante în privința reprezentării și participării politice„.

Preocuparea pentru reprezentarea proporţională pe criterii fără legătură directă cu valoarea ori puterea este o preocupare constantă a partidelor de stânga din Occident.

  • Al doilea paragraf al manifestului face referire la egalitatea oamenilor, o valoare umanistă unanim acceptată de partide indiferent de ideologie. Imediat însă apar cuvinte-cheie care definesc un partid se stânga: „Împărtășim convingerea profund umanistă potrivit căreia toți oamenii se nasc liberi și egali în drepturi, indiferent de sexul, rasa, etnia, religia, clasă, dizabilitate, orientarea lor sexuală, veniturile acestora sau lipsa lor şi alte categorii de diferențe care nu sunt relevante pentru îngrădirea sau neacceptarea unor drepturi civile şi politice”.

Textul programatic arată o preocupare legitimă pentru diferenţele de tratament care persistă într-o societate precum cea românească faţă de persoanele cu orientare sexuală diferită, faţă de persoanele cu handicap ori chiar rasă şi etnie.

Faptul că Mişcarea România Împreună pune accentul pe probleme minorităţilor şi ale cetăţenilor defavorizaţi şi nu pe problemele antreprenorilor, pe birocraţia sufocantă, pe gonflarea unui Stat împovărător indică o alegere conştientă a direcţiei de acţiune şi a publicului vizat.

  • Al treilea paragraf al capitolului întăreşte preocuparea pentru o temă-cheie a mişcărilor politice de stânga: politicile anti-discriminare. „Împărtășim credința că, pentru ca drepturile să fie exercitate de către toți membri societății, este necesar să existe şi să se aplice politici anti-discriminare şi pentru egalitate de șanse, precum și politici de diminuare a sărăciei și polarizării sociale” – se arată în manifest.

Iar documentul continuă în această notă „progresistă”, cu accentele puse pe noţiuni precum discriminare, nedreptate, redistribuirea resurselor, acţiune colectivă, defavorizaţi.

Manifestul partidului identifică UE şi NATO drept garanţii bunăstării şi securităţii României şi arată aderenţă totală la valorile statului de drept şi la necesitatea de reducere a corupţiei.

Nu e deloc o surpriză faptul că partidul şi-a asumat – cel puţin în acest prim Manifest – o identitate de stânga. Cei care îl cunosc pe Dacian Cioloş ştiu că este fundamental un om de stânga, o stângă europeană, care caută soluţii pentru repararea inechităţilor din societate. De altfel, şi primele sale acţiuni ca premier au fost ţintite tot spre categorii defavorizate ori discriminate: strategia anti-sărăcie şi strategia pentru micii fermieri.

Ce e paradoxal, însă, e că printre cei nouă fondatori ai partidului Mişcarea România Împreună există persoane precum Dragoş Pâslaru sau Vlad Voiculescu, care s-au definit mai degrabă ca oameni cu valori de dreapta. Rămâne de văzut cum se vor concilia în interiorul partidului eventualele disensiuni ideologice, disensiuni care în cazul USR au dus la necesitatea unei redefiniri doctrinare, la pierderi de parlamentari şi ruperea unei facţiuni din partid.

Cred, însă, că e absolut necesară o poziţionare clară şi asumată din partea lui Dacian Cioloş şi a celorlalţi lideri. Ştiu că ei se inspiră din modelul partidului francez En Marche! creat de Emmanuel Macron pe o platformă dez-ideologizată, dar En Marche! şi-a definit rapid poziţia pro-piaţă, pro-iniţiativă liberă, la fel ca şi pe alte axe de interes care configurează identitatea unui partid. Dacă nu îşi va asuma marile direcţii de acţiune, măcar la viitoarea lansare oficială, Mişcarea România Împreună îşi va confuza potenţialul electorat şi va rata întâlnirea cu electoratul clasic al PSD.

Acest electorat de stânga e în permanenţă sedus de promisiunile electorale ale PSD, partid profund populist, şi e prins în capcana lipsei de alternativă. Dacă Dacian Cioloş şi colegii săi vor merge pe acest drum, cred că are o şansă reală să rupă bucăţi serioase din publicul PSD, mai ales în rândul liderilor de opinie din oraşele mici şi de la ţară (profesori, mici fermieri, mici producători).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. M-am lamurit definitit. Alt rebut , regret cuvantul , dar , pe moment, altul nu gasesc. Cand ai milioane de oameni care nu voteaza din lipsa unei oferte credibile, sa te bati pentru a rupe din cele 3, 4 milioane de psd-isti (si cat va rupe? 100 000?) mi se pare … Ok, e optiunea dumnealui, dar nu voi vota un stangist bruxellez.

    • Dar cu ce partid o sa votezi, Sebi? Cu P$D?! O sa-ti dezamagesti prietenii si, mai important, familia. Tu chiar nu te gandesti la ei? Te stiam OM liber cugetator, cu suflet mare, dar postarea ta ma dezamageste. Sebi, ai pierdut un prieten, dar ai castigat un partener de discutii, sau chiar mai multi, daca se vor arata si alti comentatori interesati.

    • Din atart am auzit nume de psd isri si pdl isti care au sarit in barca… alt fâs! Fiasco din start!

    • Aveți dreptate. Încă un rateu!

    • Luckhass, scrie si tu, mama, care sunt numele alea, ca altfel o sa zica lumea ca esti platit sa scrii aiurea comentarii demoralizatoare.

      Sebastian, mama, hai ca ti-ai facut norma de comentarii pe ziua de astazi. Du-te si termina-ti tema la matematica, ca altfel iarasi ramai corigent.

    • Oferta RO+ si cea a USR este indreptata catre cei care chiar si-ar misca posterioarele sa se duca la vot, catre cei cu care poate fi schimbata Romania nu catre toti tembelii care cred ca daca stau acasa si nu fac nimic, oarecum lucrurile se vor schimba de la sine. Ultimii 2 ani de zile au demonstrat puterea de mobilizare a categoriilor sociale si pe cine ne putem baza mai departe.

      Ma bucura aceasta orientare a lui Dacian Ciolos, ma bucur ca a ales sa nu fractureze si mai tare electoratul de dreapta si ca vine cu o oferta credibila indreptata catre electoratul de stanga. Orice miscare care ar rupe din felia PSD+ALDE dar nu este in contradictie cu cea a USR este mai mult decat bine venita. Pentru oricine vrea sa schimbe ceva in tara asta, adica.

  2. Politica fara bani nu se poate face. Cei care finanteaza miscarea / partidul, asta vor. Un ziarist serios ar putea „sapa” dupa: Cine? De ce?, etc.

  3. Ciolos nu a avut niciodata priza la electoratul clasic al PSD iar guvernarea tehnocrata nu a fost elogiata (sau macar retinuta) de acestia. Macar pentru asta si tot nu-l vor vota.
    Targetul lui Ciolos ar trebui sa fie cei 30% (sau pe acolo) de nehotarati sau de ne-votanti.

    Clasicul 30% al PSD-ului va vota cu „partidul” oricand, nici nu-si pun problema sa aiba alternativa. Nici macar Tariceanu nu le da vreo emotie.
    Pacat si poate prea tarziu. Dreapta isi divizeaza voturile. Oameni valorosi nu isi pot da mana sa starpeasca partidul ciuma, spre bucuria pârnăiaşilor ascunşi sub nume de membri de partid PSD.

  4. Problema cu stânga în ziua de azi e că încearcă sa dea pește oamenilor în loc de undițe.

    Problema cu dreapta e că încearcă să dea undițe în loc de pește și celor cărora le este imposibil să pescuiască din motive obiective.

    Și eu sunt împotriva progresismului dus la extrem din occident, în special în SUA. Dar nici dreapta conservatoare populistă americană nu e de lăudat, au și ei au extremiștii lor.

    Și cel puțin țăcăniții habotnici religioși și anti-știință ai republicanilor americani mă îngrețoșează la maxim. Nu mai vorbesc de fetișul lor cu armele.

    Personal aș prefera să votez un partid liberal clasic. Dar la noi mai e până să fie nevoie să vorbim despre lucruri de finețe, ca ideologiile.

    Având în vedere că la noi oamenii încă votează borfași pe banda rulantă, ideologia nu e atât de importantă, dacă partidul e format din oameni onești.

    Abia după ce scăpăm de caracatița care a pus stăpânire pe țară putem să ne concentram pe detalii precum ideologiile.

    Ce nu-mi place e ca opoziția devine din ce în ce mai fragmentată, să sperăm că până la alegeri vor reuși o coagulare.

  5. Cam ce oameni ar reprezenta „dreapta” la noi in țară. Marii industriași? Latifundiarii din tata in fiu? Bancherii de generatii? Aud atâta despre dreapta, dar va rog, spuneti-mi si mie cine poate fi categorisit la noi ca facând parte din „dreapta”. Păstrez revistele publicatiilor financiare de acum câțiva ani cu cei mai bogati 300 de români , 100 de femei de succes si altele de genu’ . Zău ca vă apuca râsul! Sebastian Ghita, Gigi Becali… personaje de top. Ma duc sa mai caut in ele cateva nume!

    • Dar nu trebuie sa fii „mare industrias”, „latifundiar” , ca sa fii om de dreapta ! Ideea e ce aspiratii ai , nu de ce avere dispui ! Vlad Voiculescu e de dreapta si nu e in topul miliardarilor , aici discutam de orientari politice, dar vorba cuiva , problema acuta se pune intre a sustine borfasii sau oamenii cinstiti .
      Asa vad si eu lucrurile , mai intai trebuie cernut graul de neghina , de asta are nevoie tara asta, ca oamenii sa fie mai responsabili si informati , ca doar in cunostiinta de cauza mai apoi vor sti ce vor vrea , dreapta sau stanga . Desi si eu as vrea sa se faca o politica de centru -dreapta , chiar si dreapta , nu as refuza o politica de stanga CORECTA si spre binele oamenilor . Orice lucru facut cu bun -simt si responsabilitate produce efecte bune .

    • Paaaaai …. n-ai nicio problema ca pe socialistii proletari ii reprezinta niste oameni care in mod clar n-au muncit in productie vreo zi la viata lor, dar ai o problema ca dreapta nu e reprezentata de mari industriasi si latifundiari. Ar fi trebuit sa-ti dea de gandit, sa aplici criteriul peste tot (daca crezi ca este valabil).

      Dar daca lucrurile stau asa, poate ca nu e necesara conditia pe care o pui tu … mai stii?

      Dreapta, ca sa respectam sensul clasic, trebuie reprezentata de oameni care considera individul mai important decat societatea iar stanga de oamenii pentru care societatea e mai importanta decat individul.
      Asadar, aia de dreapta pot fi si proprietari de ateliere de palarii la fel de bine ca si industriasi gen Malaxa. Sau poate tu alaturi ca necesara puterea financiara de conducerea partidului. Si atunci ar trebui sa te indrepti direct catre Dl. Dragnea … :o)))

    • „Dreapta” veritabila NU exista in Romania deocamdata….. Doar o gasca de bastinasi imbogatiti peste noapte din afaceri dubioase…!

      Dar nici „stanga” veritabila nu avem. Aici avem golaneala ramasa de la primul punct.Astia nu sunt in stare sa puna nici o afacere pe picioare,doar fura de la stat..!

  6. Am gasit o revista cam veche 🙁 2003. S-or fi schimbat multe intre timp, dar e interesanta. Pe primele locuri: fratii Micula, Țiriac, Sorin Ovidiu Vantu, familia Paunescu, Ioan Niculae, Dinu Patriciu, familia Voiculescu, Frank Timis, Dan Adamescu, Copos, Becali, Catarama, Popoviciu… Mai bine căutăm pe net ceva date mai actuale, ca deja cred ca ați izbucnit in râs.

    • Singurul lucru pe care-l dovedesc datele prezentate de catre tine este ca n-avem o economie de piata functionala si ca inca suntem in perioada tulbure in care se spoliaza statul din toate pozitiile.
      Nu dovedeste nimic in legatura cu oamenii care ar trebui sa fie in fruntea miscarii de dreapta.

      Daca vrei sa spui ca miscarea de dreapta are nevoie de finantare si de aceea te astepti sa gasesti latifundiari si industriasi, asta e cu totul altceva decat ce ai comunicat mai sus.

  7. Cum se face ca dupa aproape 30 de ani nu avem economie de piata functionala?
    Pentru ce ar trebui sa militeze concret la noi in tara ( si accentuez, la noi in tara) oamenii din fruntea miscarii de dreapta? Si nu veniti aici cu teoria pietii libere, sprijinirea initiativei private, ca astea-s vorbe de claca.

    • Or fi vorbe de claca, da’ sunt de claca teoretica. 🙂
      Ce faci tu este sa sari din normativ in descriptiv si inapoi de fiecare data cand iti convine. Incerci sa raspunzi descriptiv unor chestiuni normative si asa ceva nu functioneaza. Asta nu e o polemica, e asa, un fel de claca cu de toate ….

      „Principial, pentru un oras curat, ar trebui ca lumea sa foloseasca cosurile de gunoi.”
      „Da, dar ia uite cum Gicu’, chiar politist local fiind, scuipa seminte pe jos …”
      ….
      Asa, si?! Ce dovedesta asta? Cum vine in contradictie cu felul in care ar trebui sa stea lucurile faptul ca unii fac altfel/invers?!

  8. Nu are sens sa vorbim de doctrina politica in cazul PSD. PSD nu e un partid politic ci un grup infractional care paraziteaza statul roman. Au ales sa imparta pomana pentru „defavorizati” doar pentru ca este cea mai simpla metoda de a-i mentine dependenti si dexi usor de controlat.
    Cat timp PSD guverneaza, toti suntem de fapt defavorizati.
    Comparatia intre guvernul Ciolos si guvernele Dragnea nu se poate face bazat pe ideologie.

  9. Romania are nevoie de un partid autentic de stanga, fie el condus si de Ciolos, PSD e doar un grup infractional organizat. Dar cum spunea un coleg mai jos, romanii inca voteaza cu borfasi si puscariasi. Targetul ar trebui sa fie tinerii si nehotaratii, din motive evidente, iar planul e gresit din start, nu te poti axa pe servicii sociale si cooperare, daca nu ai educatie si infrastructura (ca de aici vin banii). Cred ca mai intai incepi cu „dreapta”, sustii antreprenoriatul si meritocratia, iar dupa ce ai destui bani poti pompa in ideile de stanga.

    Fara o coalitie opozanta (nu fuziune) nici partidul lui Ciolos nici USR nu au nicio sansa. Oferta a fost atat de proasta incat nici expatii romani nu s-au inghesuit la parlamentare sa isi dea votul, desi toata lumea stie ca ei pot inclina balanta la orice vot (vezi prezidentialele).

    Daca Miscarea Romania Impreuna nu s-a declarat ideologic de stanga, dar a dat indicii ca asa va fi, ramane de vazut cum se plaseaza USR, ca sa avem macar o ipoteza de coalitie/alianta (realista sau nu)

    Problema oamenilor mai inteligenti si competenti este orgoliul, din motivul asta dreapta e fragmentata. Se pare ca nu e niciunul altruist, si adevarat leader. Intr-o tara normala la cap, probabil voturile s-ar fi disputat intre Ciolos si USR, dar cum la mine in Jilava oamenii au pus primar pe unu care era in puscarie (Jilava, comuna, langa Bucuresti, capitala europeana), nu prea mai am ce sa comentez, si nu e de mirare ca PSD castiga la alegeri mereu.

    Pentru romanii de rand, aceeasi poveste, trec anii si toate raman la fel. Te trezesti la 40-50 de ani si tot 10 ore faci pana la granita cu HU, indiferent de mijlocul de transport pe pamant.

    • Va urma „baletul” cunoscut deja din zilele de dinainte si de dupa lansarea USR :

      „Vrem sa fie afirmata configurarea doctrinara”! „Vrem sa stim in ce ape ideologice se scalda aceasta noua constructie institutionala”! „Vrem sa ni se spuna cu subiect si predicat pe ce parte a esicherului politic se va pozitiona acest nou partid „! Etc, etc si bla-bla, bla-bla !

      Toate aceste „salve” vor fi trase cu repetitie (repetitia fiind hotarata de politicienii PSD) din tunurile intelectualitatii de stanga (scuzati pleonasmul) !

      PS. Chiar daca Ro+ va lua sub 5% la „Parlamentare” procentele acestea cred ca vor fi castigate de la votanti USR, de la „indecisi” si abia in ultima instanta de la votanti PSD !

      PPS. Lucru care nu va ajuta opozitia anti PSD indiferent ca ea se va prezenta la alegeri intr-o alianta anti PSD.

  10. Da, articolul identifica corect directia MRÎ. Nu inteleg insa, de ce nu vor sa-si asume ideologia miscarii? Ar fi cinstit si , ar putea cistiga voturi. USL a facut aceeasi greseala.

  11. Autorul face o analiza destul de corecta a manifestului Ro+ dar dupa parerea mea incompleta. Pentru a completa analiza as face afirmatia ca Ciolos se adreseaza cu acest manifest foarte general, în primul rand românilor, mesajul lui este pentru toti românii. In manifest nu sint descrise politici, ci atitudini, idei societale si sociale. Nu contine nimic tehnic. Aceste politici vor veni odata cu programul politic al Ro+. Si apoi, cine mai vorbeste azi de valorile pietei? Nici Macron nu vorbeste si nu a vorbit de valorile pietei, în special în campanie. Pentru Macron o firma nu inseamna patronul si cu asta basta, e mult mai inteligent decat atat, pentru el firma inseamna patronul (le premier de cordée) dar inseamna si referendum de intreprindere. Deci pentru Macron piata libera se amesteca cu redistribuirea, cu justetea sociala, etc. Ceea ce cred ca gandeste si Ciolos. In campanie Macron a avut un discurs pentru toti francezii, a tinut discursuri despre patrie, despre cultura, despre nediscriminare, etc., adica subiecte cu tenta stangista, imediat ce a castigat alegerile a numit un prim ministru de dreapta. Nitica rabdare. Aici avem manifestul si nu programul partidului.

  12. Nu înțeleg cum poate fi clamată o ideologie de stânga având în vedere prezența doamnei Anca Dragu între membrii fondatori. Reamintesc că dna Dragu este cea care – în calitatea sa de ministru al finanțelor – a spus că românii trebuie să muncească pe doi lei pentru că în America de Sud se muncește și pe mai puțin. O frază memorabilă care rămâne în memoria colectivă, inclusiv în memoria comunicatorilor adversarilor – pentru a fi folosită în viitoarea campanie electorală.

    Dl. Cioloș a fost și este un om de dreapta, prin majoritatea acțiunilor făcute ca prim ministru. Și nici nu este T. Băsescu să poată face piruete politice fără a clipi, este evident că nu are obrazul gros al ex-președintelui și nici nu poate plânge așa ușor ca TB.

    Această poziționare la stânga este forțată și total necredibilă, pare o mișcare născută în eprubeta unor laboratoare, aceleași laboratoare care l-au țintuit pe Predoiu candidat la Primăria Capitalei când era clar că Nicușor Dan este mai sus în sondaje, cu rezultatul cunoscut. Similar cu impunerea necondiționată a eternului și neinteresantului Cristian Bușoi la PNL.

    Sugestia mediatică începută aici, pur și simplu nu ține, este doar wishful thinking de laborator

    Rezultatul previzibil este canibalizarea voturilor dreptei, caz în care PSD nu trebuie să facă nimic pentru a-și continua satrapizarea României.

    Singura șanșă a dreptei în acest moment este că bolovănosul Ludovic Orban are priză la publicul larg (rural și/sau fără studii medii și superioare) exact prin ruralitatea lui. În plus, e mai atent la doleanțele primarilor PNL, care au fost ignorați de un alt experiment nefericit, Alina Ghorghiu pe numele ei.

    Asta se va vedea la alegeri și nu acest wishful thinking de laborator

    • E clamata o ideologie de stanga? Adica nu vi se pare ca articolul este o analiza? Vi se pare ca este o clamare? Interesant!

  13. Intr-o tara bogata cu atatia oameni saraci numai o politica de stanga poate fi relevanta. Orict ar rupe MRI din electoratul PSD, e bine venit!! Unui popor aflat la limita, nu-i poti oferi undite, nu stie ce sa faca cu ele (poate doar sa le vinda), trebuie sa ii pui la lucru, sa le dai de lucru, proiecte,nu le poti cere spirit antreprenorial! nu au educatia si nici curajul de a se arunca pe piata asta!! nu ne place, am vrea o tara ca afara…. eh, nu o avem decat pe asta! trebuie sa facem tot ce e posibil pentru a o ridica din saracie, ignoranta si coruptie. Alta solutie nu avem!!

  14. Bravooo!!!M-am lămurit si cu voi…2 manipulatori…e adevărat ca aveți mai mult talent decât infractorii din PSD…dar in final faceți cam același lucru. Mesajul vostru e :‘fraților…marele partid de dreapta așteptat e defapt de stânga…deci pana și Cioloș dezamageste…votați in continuare PSD sau PNL…cei mai buni, dedicați și profesioniști hoți…
    Bafta

  15. Nu consider articolul ca o clamare, ci ca o pregătire mediatică – ruptă de realitate – a unei viitoare clamări, pe care personal nu o văd credibilă. Dacă nu se coboară cu picioarele pe pământ, vom rămâne cu Dragnea & camarila.

    Iar realitatea, în estimarea mea, este următoarea:

    USR are notorietatea și activitatea notorie în parlament în acest moment [doar] pentru a mobiliza publicul cu studii și/sau informat, care reprezintă un maximum de 15%. Urmează să vedem dacă își poate extinde bazinul suporterilor în viitoare cicluri electorale, o creștere organică e naturală și de dorit.

    La ceilalți poate ajungeacum doar armata de primari și/sau viceprimari PNL și nu din motive doctrinare, ci, pragmatic vorbind, din invidii și șușanele de comunitate. Armată gestionată ok de dl Orban până în acest moment, vezi creșterile în sondaje fără ca dl Orban să facă mare lucru (nici nu e nevoie să facă).

    Nu îi vad locul mișcării dlui Cioloș în acest context, decât pentru a facilita misiunea PSD, dacă va insista să rămână singur.

    Singura stângă credibilă și cu priză la public poate porni dintr-un lider PSD cu rezultate notabile și acum marginalizat, de exemplu dl Ionuț Vulpescu, a cărui inițiativă personală de a extinde creșterea cu 50% a salariilor personalului tehnic din instituțiile de cultură odată cu artiștii a fost foarte bine primită în acele comunități. Nici el nu va putea face nimic singur, fără colegi carismatici în alte segmente (rural, pensionari etc)

    • Cred ca vorbim despre lucruri diferite. Pentru ca observ ca ramaneti cantonat la notiunile de stanga si dreapta care acum împlinesc cam doua sute de ani de existenta. Un partid nu inseamna numai Parlament inseamna si Presedinte. In general presedintele se adreseaza tuturor romanilor. Dupa alegerile prezidentiale urmeaza alegerile parlamentare, in principiu electoratul alege la parlamentare partidul presedintelui pentru a evita coabitarea. Ce vreau eu sa subliniez e ca Manifestul Ro+ este unul care se adreseaza poporului si nu unei anumite categorii de populatie pentru ca el face apel în vederea ciclului electoral urmator, alegeri prezidentiale in 2019, alegeri parlamentare in 2020. Pentru prezidentiale o campanie electorala nu se poate derula pe bazine electorale cum sustineti pentru ca ar fi perdanta de la început. Pentru parlamentare campania va capata alte nuante, se intra serios in detalii. In concluzie dupa mine Manifestul Ro+ este un avant gout al campaniei prezidentiale. Politica se face pe etape, fiecare etapa avand specificitatile ei.

  16. centru-stanga? hahahah! e o gluma, nu?
    daca nu, revedeti ideologiile politice.
    centru-dreapta clar ca buna ziua…

  17. Pacat daca se pozitioneaza spre centru-stanga, pe partea neocomunistilor din psd, dar cum pana la alegeri mai este, sper sa fie o ratacire, iar Ciolos si cei din jurul lui, in care am avut incredere, si mai am, sa vina cu clarificari.

  18. Bai, mutu-i ceapa ma-sii, parca s-a „varsat” tot SNSPA-ul, cu profesori si studenti deopotriva ca sa comenteze articolul acesta !

    Pai oameni buni, cunoscandu-l pe Dacian ca Ministru al Agriculturii, apoi ca Sef al Comisiei de Agricultura a CE si, in fine, ca Prim Ministru al Guvernului tehnocrat si precum si ideile care l-au insotit in tot acest timp, mai puteau exista dubii cu privire la orientarea sa ideologica si politica precum si a oricaror constructii institutionale ale sale ?

    Daca, da, inseamna ca nu aveti ce cauta, unii ca profesori la SNSPA iar altii ca studenti ! Fara suparare !

    PS. Demonstratia lui Cristi Pantazi a fost perfecta.

  19. Daca Ciolos si politica lui economica, , fiscala, si platforma lui sunt de stanga, iar el este o persoana de stanga, eu sunt popa. Eu zic sa va duceti sa va cautati la in medic in cel mai serios mod. Ma mir ca nu va e rusine sa debitati asemenea ineptii. Va citesc si oameni intregi la cap, nu numai senilii care voteaza cu PSD-ul ca drogatii. Ce parere credeti ca avem despre dvs. autorul articolului? Poate ati fumat ceva iarba inainte de a scrie articolul…asta at fi o explicatie.

  20. Consider miscarea lui Ciolog geniala! Electoratul PSD voteaza! Restul mai putin sau deloc. Ce rost ar fi avut sa se bata pe electoratul USR? Sunt doar 10%. Mult succes!