”Partidul lui Tăriceanu, oaia neagră din ALDE european”. Ce scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung despre atacurile la justiție
Influentul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung publică sub titlul ”Oile negre ale liberalilor europeni” o analiză despre partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și spune că excluderea acestuia din familia ALDE europeană este ”inevitabilă”.
”Partidul partener al partidului liberal german FDP stânjenește lupta împotriva corupției din România, iar liberalii europeni vor acum să taie legăturile”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, care scrie despre motivele răcirii relațiilor: ”liberalii Europei formează o familie de partide numită Alde, iar în această familie se coace acum o criză de despărțire. Este vorba de valori fundamentale: democrația, statul de drept, lupta împotriva corupției. În același timp, este vorba de un membru al familiei care, cel puțin la prima vedere, este liberal. Iar acum Alde Europa a început să își reducă legăturile cu Alde România”.
Liberalii nu sunt singuri cu grijile lor. PPE, care include partidele creștin democrate CDU și CSU, a trebuit de asemenea să se ocupe de parteneri dificili, în special de partidul naționalist FIDESZ din Ungaria. În martie, PPE a suspendat FIDESZ după ce sub conducerea primului ministru Viktor Orbán în discursul partidului au apărut tonuri antisemite. De asemenea, social-democrații europeni au avut problemele lor cu partenerii est-europeni. La 10 aprilie, Frans Timmermans, Spitzenkandidat al social-democraților la alegerile europene, a trebuit să anunțe că relațiile cu partidul partener român PSD, aflat la guvernare, au fost înghețate. În iunie, social-democrații vor să decidă definitiv dacă românii trebuie să plece sau nu.
FAZ scrie că ”la București guvernează PSD-ul social-democrat alături de Alde liberal – și asta ”în mod mizerabil”, după cum o spun două organisme de control abilitate, Comisia de la Veneția și Comisia Europeană”. Publicația germană scrie că Comisia de la Veneția a constatat în octombrie anul trecut că așa-numita reformă a justiției a coaliției social-liberale amenință să „dăuneze grav” independenței justiției. Mai grav, lupta împotriva corupției devine mult mai dificilă. Comisia UE a reacționat și ea o lună mai târziu. A publicat un raport care susține că politica judiciară a României împiedică autoritățile să „lupte împotriva corupției la nivelul cel mai înalt”.
De atunci totul s-a înrăutățit, scriu ziariștii germani. Reforma justiției din România dă de ani de zile impresia că servește, în primul rând, pentru a-l proteja pe șeful social-democraților români, Liviu Dragnea, de noi condamnări. Au existat în mod repetat avertismente de la Bruxelles. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, Parlamentul de la București, cu voturile PSD și Alde, a votat în favoarea reformării unor legi care ar putea duce la o prescriere mai rapidă a faptelor de corupție și la decriminalizarea mitei. Șefa DNA a fost și ea revocată din funcție.
”Liberalii europeni au o problemă cu prietenii lor din ALDE România de multă vreme. ALDE România nu e responsabil doar de subminarea autorității anticorupție DNA de către coaliția de guvernare de la București. Ei au susținut și un referendum împotriva căsătoriei homosexuale în România. Aceasta nu este o chestiune minoră pentru liberali”, arată FAZ, care amintește că decizia finală privind o eventuală expulzare al ALDE România va fi luată la o conferință a ALDE european în 28 iunie.
”Înainte de decizia fracțiunii parlamentare, liberalii europeni au încercat mult și în zadar să se înțeleagă cu partenerii lor români. Ei au amintit rapoartele devastatoare ale comisiilor, au cerut ajutor, dar au primit doar răspunsuri evazive. Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt din Belgia, a rezumat experiențele sale din martie. Într-o scrisoare adresată președintelui Alde european, el scrie că liberalii români au fost asaltați cu cereri și aceștia din urmă au promis în mod repetat repetat o revizuire a atitudinii. Luni întregi au trecut cu corespondență și discuții, dar de întâmplat nu s-a întâmplat nimic”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE România) spune că prietenilor europeni li s-a spus de mai multe ori că nu există nici o cale de a evita reforma mult criticată a justiției românești, deoarece aceasta este singura modalitate de a reduce influența fostului serviciu secret comunist Securitate. Nimeni nu a ascultat. Concluzia lui Nicolai: rapoartele negative reprezintă o încălcare clară a competenței. În ele nu se vede nimic altceva decât abordarea „hegemonică” a unor state UE în relațiile cu partenerii mai mici.
Pentru liberalii europeni, despărțirea va fi oarecum mai ușoară, deoarece ei pot spera ca locurile pierdute prin excluderea Alde România în viitorul Parlament European să fie compensate. Nu tot așa este situația pentru social-democrații europeni și pentru partidul popular. În prezent, liberalii negociază o alianță cu un nou partid USR. Această negociere nu duce neapărat la succes, deoarece și Partidul Popular European dorește să-i atragă pe cei noi. Dar mai importantă este o altă șansă: despărțirea de Alde România i-ar putea ajuta pe liberali ca după alegerile europene să se coalizeze cu partidul prezidențial francez „En marche”.
Traducerea: Adela Almași și Mihnea Mihai, Rezist Zürich
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.