![ana maria gavrila](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/ana-maria-gavrila-768x587.webp)
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, pe care îi acuză că au blocat intenţionat suspendarea lui Klaus Iohannis / Care este procedura de revocare a preşedinţilor Camerelor
Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, pe care îi acuză că au blocat intenţionat suspendarea lui Klaus Iohannis, transmite News.ro.
”Anamaria Gavrilă, preşedinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), solicită revocarea din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru abuzul de putere exercitat prin refuzul repetat de a introduce pe ordinea de zi a procedurii de suspendare a preşedintelui”, anunţă formaţiunea.
“De două ori consecutiv, Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban s-au folosit de pretexte şi artificii procedurale inventate, pentru supune votului în Biroul Permanent Reunit iniţiativa de suspendare a cetăţeanului Iohannis iniţiată de POT, iniţiativă susţinută de întreaga opoziţie, încălcând astfel regulamentul Parlamentului şi subminând principiile democratice fundamentale. Dacă procedura nu era îndeplinită din partea noastră, ei trebuiau să ne înştiinţeze în scris în consecinţă. Au inventat însă acest vot în BPR care să blocheze iniţiativa spre a fi supusă plenului la vot. Această atitudine sfidează voinţa românilor şi dreptul constituţional al Parlamentului de a-şi exercita atribuţiile de control asupra Preşedinţiei.
Parlamentul nu poate fi o anexă a Palatului Cotroceni, iar preşedinţii celor două Camere au demonstrat că sunt mai preocupaţi să apere interesele cetăţeanului Iohannis decât să respecte regulile instituţiei pe care o conduc.
Din acest motiv, solicităm revocarea lor din funcţie şi restabilirea unui cadru democratic real în Parlament”, a declarat Anamaria Gavrilă, preşedinta POT.
Partidul Oamenilor Tineri îndeamnă toate forţele politice responsabile să susţină această solicitare şi să garanteze că Parlamentul României rămâne un for de dezbatere şi decizie democratică, nu un instrument de blocaj instituţional.
Potrivit Consttuţiei preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă, când se schimbă majoritatea politică din Camera Deputaţilor, de către majoritatea deputaţilor, dar şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor, în una dintre următoarele situaţii: încalcă prevederile Constituţiei României; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor sau ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus.
Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent, care verifică, din punct de vedere formal, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), (2), (3) şi (7), după caz, urmând ca acesta să introducă în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen propunerea de revocare. Dezbaterea asupra propunerii de revocare se va realiza cu respectarea prevederilor art. 227. Dezbaterea se realizează pe baza unui aviz consultativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, în legătură cu situaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b).
În cazul preşedintelui Senatui, revocarea din funcţie poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor
Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.
Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin.(1) sau (2) şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis intră, luni, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului. După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături. Cu toate acestea, partidele semnatare nu au voturile necesare pentru a trece o astfel de solicitare, în plenul reunit, fiind necesare 233 de voturi, iar aceste partide având doar 215 voturi în cele două Camere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.