G4Media.ro

Partidul polonez de opoziție Lege și Justiție depune un proiect de lege…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Partidul polonez de opoziție Lege și Justiție depune un proiect de lege care leagă alocațiile pentru copii acordate ucrainenilor de ocuparea unui loc de muncă

Partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS) din Polonia a depus un proiect de lege care ar limita eligibilitatea familiilor ucrainene pentru principalul program de alocații pentru copii al țării la cele ai căror părinți lucrează și plătesc impozite în Polonia, potrivit notesfrompoland.com.

Programul 800+ (fostul 500+), care oferă 800 de zloți (188 EUR) pe copil pe lună, indiferent de venitul sau averea părinților, a fost o politică emblematică în timpul celor opt ani de guvernare ai PiS între 2015 și 2023.

Măsura vine după ce Rafał Trzaskowski – primarul Varșoviei și candidatul la președinție al Coaliției Civice (KO), principalul grup din coaliția de guvernare din Polonia – a cerut guvernului să limiteze eligibilitatea familiilor ucrainene pentru acest beneficiu la cele care contribuie activ la economia poloneză.

PiS a recunoscut că a depus proiectul de lege pentru a testa dacă Trzaskowski și KO sunt cu adevărat angajați în această schimbare sau dacă a fost doar retorică de campanie înaintea alegerilor prezidențiale din mai.

PiS a introdus pentru prima dată programul de prestații pentru copii în 2016 – când plătea 500 de zloți (117 EUR) pe copil pe lună și era cunoscut sub numele de 500+ – pentru a oferi sprijin financiar familiilor poloneze, indiferent de venit. Programul a fost redenumit 800+ în 2024 după o creștere a plăților și rămâne una dintre cele mai populare politici ale partidului.

În conformitate cu normele actuale, beneficiul este disponibil și pentru familiile ucrainene care locuiesc în Polonia. În luna mai a anului trecut, parlamentul a votat pentru corelarea accesului refugiaților ucraineni la prestație cu frecventarea de către copiii acestora a școlilor poloneze, cu sprijinul atât al coaliției de guvernare, cât și al PiS, în prezent principala formațiune de opoziție.

Cu toate acestea, Trzaskowski a propus recent limitarea beneficiului la acei ucraineni care locuiesc, lucrează și plătesc impozite în Polonia.

„Beneficii precum 800+ ar trebui să meargă la cei care contribuie la economia noastră. Aceasta este o abordare corectă și de bun simț”, a declarat Trzaskowski în timpul unei întâlniri cu locuitorii din Puńsk, un mic sat din estul Poloniei.

Declarația a marcat o schimbare la dreapta pentru Trzaskowski, care este considerat a fi în aripa mai liberală din punct de vedere social a KO. Cu toate acestea, la Puńsk, el a susținut că Polonia trebuie să evite greșelile făcute de țările vest-europene, unde, a afirmat el, „este profitabil” ca migranții să vină în căutare de beneficii sociale.

PiS și-a structurat proiectul de lege ca un răspuns direct la remarcile lui Trzaskowski. Mariusz Błaszczak, liderul grupului parlamentar al PiS, a declarat că propunerea reflectă îngrijorările tot mai mari ale polonezilor cu privire la faptul că se abuzează de aceste beneficii.

„Rafał Trzaskowski a recunoscut în sfârșit ceea ce spunem de ani de zile: ajutoarele sociale ar trebui să sprijine contribuabilii la societatea noastră”, a declarat Błaszczak. „Proiectul nostru de lege asigură echitatea pentru contribuabili și păstrează integritatea acestui program vital.”

Într-un interviu acordat site-ului de știri Wirtualna Polska, ministrul adjunct al afacerilor interne, Maciej Duszczyk, a confirmat că guvernul lucrează la reformarea accesului ucrainenilor la beneficii.

„În primul amendament [la legea privind ajutorul ucrainean], am introdus ceea ce PiS nu a introdus. Am introdus învățământul obligatoriu [în școlile poloneze]”, a declarat Duszczyk. „Acum lucrăm la modul de a lega plata beneficiilor de activitatea economică a ucrainenilor din Polonia”, a adăugat el.

Cu toate acestea, apelul lui Trzaskowski a fost întâmpinat cu rezistență din partea altor parteneri din coaliția de guvernare. Președintele parlamentului, Szymon Hołownia, care este și candidat la președinție, precum și lider al organizației Polonia 2050 (Polska 2050), și-a exprimat prudența cu privire la modificarea sistemului.

„S-ar putea lua în considerare verificări mai atente ale participanților la program, dar nu văd necesitatea unor schimbări radicale”, a declarat Hołownia luni, citat de postul de televiziune TVN24.

El a avertizat împotriva penalizării familiilor vulnerabile, cum ar fi mamele singure ucrainene care fug de război. „Refuzarea sprijinului pentru cei aflați în situații disperate ar fi inumană”, a adăugat el, solicitând în schimb măsuri specifice pentru a aborda abuzul de sistem.

Wanda Nowicka, deputat din partea Stângii (Lewica), și-a exprimat, de asemenea, surprinderea față de propunerea lui Trzaskowski în timpul unui interviu acordat Polsat News. „Din motive umanitare, copiii ucraineni trebuie să primească ajutorul necesar din partea noastră”, a spus ea.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Polonia a fost unul dintre cei mai vocali aliați ai Ucrainei și a primit sute de mii de refugiați care fugeau de război.

De atunci, însă, țările s-au confruntat pe o serie de probleme, inclusiv problema exhumării rămășițelor victimelor poloneze ale masacrelor din Volhynia din 1943-1945, în care aproximativ 100.000 de etnici polonezi au fost măcelăriți de naționaliștii ucraineni.

Conform celor mai recente cifre Eurostat, în Polonia trăiesc aproape 990.000 de ucraineni. Datele instituției poloneze de asigurări sociale de stat (ZUS) arată că, în prima jumătate a anului 2024, indemnizația 800+ a fost plătită unui număr de 247.000 de copii, în scădere de la peste 500.000 în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O idee foarte bună…Este plin Bucureștiul, recte sectorul 3 de pseudo refugiați din Ucraina care nu fac nimic și se împart în două categorii: unii plâng tot timpul după Ucraina, nu suportă România și critică tot, de la prețuri la mâncare, de la viața de zi cu zi la asistența medicală…Ceilalți visează doar să plece afară…nimeni nu vrea să rămână în România…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.