Partidul Popular European, din care face parte și PNL, vrea să înființeze un post de ministru de externe al UE și să creeze un post de comisar pentru Apărare. Cheltuieli de apărare de 0,5% din bugetul UE
Un proiect de program politic al Partidului Popular European (PPE, familia politică cea mai puternică din UE, din care face parte și PNL), consultat de Euractiv, arată că popularii vor o remaniere a Comisiei Europene după alegerile europarlamentare, astfel încât portofoliul de politică externă să fie înlocuit de un comisar pentru apărare.
Proiectul vine pe fondul temerilor că Rusia ar putea lansa o ofensivă și asupra altor țări în cazul în care Ucraina nu îi face față.
Cel mai mare partid politic din Parlamentul European a fost în mod tradițional în favoarea investițiilor în industriile de apărare și în forțele armate europene – precum și transatlantice.
Potrivit proiectului de manifest electoral al PPE pentru alegerile din 2024, următoarea Comisie Europeană ar trebui să schimbe complet modul în care gestionează politicile externe și de apărare ale blocului, prin crearea unui post separat de comisar pentru apărare și transformarea postului de diplomat-șef al UE, deținut în prezent de socialistul Josep Borrell.
Postul ar trebui înlocuit cu cel de „ministru de externe al UE și să se numească un Consiliu European de Securitate care să îi sprijine, astfel încât UE să poată reacționa rapid la crizele internaționale și să își urmeze în mod coerent deciziile de politică externă”.
Manifestul nu arată care ar fi procesul de selecție.
„Reprezentanții pentru politica externă numiți până acum de social-democrați au eșuat adesea în îndeplinirea rolului lor”, se arată în documentul popularilor europeni.
Funcția de diplomat de top al UE, deținută în prezent de spaniolul Josep Borrell, a fost de la început ocupată de social-democrați (S&D), în timp ce PPE, de centru-dreapta, a deținut cârma Consiliului European, a Parlamentului European și a Comisiei Europene.
Partidul european de centru-dreapta vrea să acorde Comisiei Europene un rol mai mare în politica de apărare, cu un comisar pentru apărare însărcinat cu sarcini care în prezent sunt împărțite atât de șeful diplomației UE, Borrell, cât și de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, care s-a ocupat de industria de apărare a blocului.
„Trebuie să înființăm un comisar pentru apărare”, se arată în document. Acest rol ar permite „o mai bună coordonare a problemelor de apărare în cadrul competențelor UE, ar promova cooperarea și, în același timp, ar asigura existența unui buget de apărare al UE de cel puțin 0,5% din PIB-ul UE, în plus față de bugetele naționale”, continuă documentul.
Investirea a 0,5% din PIB-ul blocului în apărare ar însemna aproximativ 100 de miliarde de euro – aceeași cifră pe care Breton a afirmat că UE ar trebui să o investească în industria de apărare.
Adăugând necesitatea de a investi mai mult în industriile de apărare, reducând în același timp fragmentarea armatelor, PPE scrie că următorul buget de șapte ani al UE ar trebui „să ofere resursele necesare pentru a inova și a răspunde nevoilor noastre militare”, adăugând că UE trebuie „să își intensifice capacitățile de producție de armament” și mobilitatea militară.
PPE nu uită de cooperarea cu SUA, singurul partener menționat în agenda mai multor inițiative, cum ar fi un scut antirachetă și nuclear european, o versiune europeană a agenției americane de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării DARPA și creșterea capacităților de producție.
De asemenea, popularii susțin și înlocuirea votului în unanimitate în deciziile de politică externă și de apărare cu votul cu majoritate calificată (QMV).
E posibil ca manifestul PPE să fie prezentat și discutat la summitul popularilor europeni programat la București, în martie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank