G4Media.ro

Partidul REPER cere guvernului Ciolacu ”măsuri imediate” după ce Parchetul European a…

sursa foto: Pixabay

Partidul REPER cere guvernului Ciolacu ”măsuri imediate” după ce Parchetul European a avertizat că există o practică sistemică de fraudare a fondurilor europene

Partidul REPER a cerut miercuri guvernului să ia măsuri rapide după ce Parchetul European a avertizat public autoritățile române în legătură cu o vulnerabilitate sistemică privind fondurile europene. Potrivit surselor G4Media, există sute de proiecte cu fonduri europene în România afectate de astfel de fraude cu scrisori de garanție fictive pentru garantarea cofinanțării investițiilor.

”Suntem departe de tonul optimist din raportul Comisiei Europene cu privire la statul de drept, care subliniază progrese şi evoluții într-un stat în care nu s-au aplicat decizii CJUE, prescripția a făcut ravagii iar magistrați integri au fost sancționați pentru curajul de a ține pe picioare un sistem fragilizat permanent de politicieni şi de bătălii interne. Avem, aşadar, toate motivele să credem că raportul a fost un troc politic foarte convenabil pentru guvernarea PNL-PSD, în timp ce starea sistemului de justiție din România se deteriorează tot mai mult”, arată REPER într-un comunicat.

Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a declarat că “sunt două ştiri în doar câteva zile care contrazic concluziile optimiste ale raportului Comisiei Europene cu privire la statul de drept în România: rapoartele Departamentului de Stat al SUA iar acum anunţul Parchetului European cu privire la riscul de vulnerabilitate sistemică în ceea ce priveşte fondurile europene. Nu suntem bine. Guvernul a făcut un troc politic cinic şi descalificant negociind acest raport iar Comisia Europeană a pierdut parteneri loiali, credibili şi integri din societatea civilă şi a câştigat un butoi cu dinamită pentru democrație şi statul de drept, care-i va exploda, mai devreme sau mai târziu, direct în față, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor țări. De exemplu Viktor Orban, în Ungaria, nu are probleme doar cu statul de drept, ci şi cu frauda cu fonduri europene. Iar dl Ciolacu, în loc să primească la Palatul Victoria indivizi ca Orban, trebuie să iasă astăzi în conferință de presă şi să ne spună cum intenționează guvernul să coopereze loial cu Parchetul European pentru a elimina riscul sistemic de fraudă cu bani europeni şi ce măsuri propune, concret, pentru a evalua şi adresa aceste riscuri. Asta are de făcut guvernul. Nu negocieri de cosmetizare a rapoartelor pe justiție sau prânzuri de socializare cu iliberali”.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, a spus că: “încă din luna martie am tras public un semnal de alarmă cu privire la rezultatele preliminare ale investigațiilor privind fraudele cu fonduri europene în România. Faptul că guvernul Ciolacu a ignorat complet timp de mai bine de 4 luni aceste avertismente ale REPER este complet inacceptabil și arată de fapt că PSD-PNL încearcă să ascundă clientela de partid care se înfruptă direct din banii europeni în mod fraudulos. Demisia ministrului de finante și cel al proiectelor europene este imperios necesară în condițiile în care România este în topul european al fraudei cu bani europeni. Aduc aminte că în 2023 au fost deschise 215 investigații, iar prejudiciul lor total estimat este de 1,87 de miliarde de euro. Banii aceștia puteam să-i investim în dezvoltarea țării, ca românii să aibă parte de o viață mai bună, însă Ciolacu, Boloș, Câciu și compania nu se gândesc la acest lucru”.

Parchetul European a avertizat că din cauza utilizării de scrisori fictive de garanție, o serie de licitații au fost câștigate de firme care, în realitate, nu îndeplinesc criteriile de atribuire. Toate aceste fonduri pot fi pierdute de România în cazul constatării fraudelor de la buget.

Scrisorile garantate de bănci sau alte firme sunt instrumente financiare obligatorii pentru pentru participarea la licitaţii din fonduri europene sau naționale.

Ce verificări pot face autoritățile române pentru a stopa acest fenomen:

– în cazul scrisorilor de garanție, verificarea existenței entităților emitente. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul informațiilor obținute de la Banca Națională a României (Banca Națională a României a publicat pe site o serie de registre utile, inclusiv lista cu instituțiile din alte State Membre UE pentru care autoritățile competente au notificat BNR furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României.)

– în cazul în care capacitatea financiară sau experiența similară sunt dovedite prin asocierea cu companii străine, care furnizează documente aparent emise de autorități competente din statul de origine. În astfel de situații, contactarea respectivelor autorități străine ar putea reduce riscul ca astfel de documente să fie false.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Le cere hotilor sa verifice hotii din gradina? 🤣