Partidul spaniol de extremă dreapta Vox recunoaște că a primit 9,2 milioane de euro de la o bancă maghiară apropiată de Viktor Orbán, pentru cheltuieli de campanie
Vox a recunoscut luni că și-a finanțat campania electorală pentru alegerile municipale și generale de anul trecut cu două împrumuturi în valoare totală de 9,2 milioane de euro de la o bancă maghiară apropiată premierului Viktor Orbán, relatează El Pais.
Purtătoarea de cuvânt a grupului extremist din Congres, Pepa Millán, a justificat cererea de împrumut către banca maghiară apelând la imposibilitatea de a obține finanțare în Spania și la întârzierea, „deliberată sau nu”, a Administrației Generale a Statului în momentul plății subvențiilor electorale care le reveneau. „Nu știu dacă acea bancă este apropiată de Orbán sau nu, știu că este o bancă maghiară”, a spus el.
Publicația de jurnalism de investigație VSquare a subliniat luni, citând informații de la El Pais, că toate indiciile arată faptul că banca care a acordat creditul lui Vox este Magyar Bankholding (MBH), o instituție financiară creată din fuziunea altor trei.
Unul dintre principalii săi acționari este magnatul Lörinc Mészáros, un prieten din copilărie al lui Orbán, care în trecut a finanțat campania liderei Rassemblement National (Reunirea Națională), Marine Le Pen, pentru alegerile prezidențiale din Franța.
Surse din conducerea Vox au recunoscut că banca MBH a fost cea care le-a acordat două credite, unul de 6,7 milioane și altul de 2,6 (în total, 9.229.444,35 euro) pentru finanțarea campaniilor la alegerile municipale și generale din 2023 și au asigurat că totalitatea împrumutului a fost deja rambursată.
Cu toate acestea, Vox a ascuns identitatea și naționalitatea entității financiare care i-a acordat împrumutul atât în conturile care au fost aprobate de filialele sale în iunie anul trecut, cât și în cele publicate pe site-ul său, nerespectând astfel articolul 14. 8 din Legea finanțării partidelor politice: „Partidele politice trebuie să publice pe site-ul lor, în termen de maximum o lună de la data depunerii la Curtea de Conturi [30 iunie a fiecărui an], bilanțul, profitul și pierderile și, în special: valoarea împrumuturilor restante, specificând entitatea finanțatoare, suma acordată, rata dobânzii și perioada de rambursare”.
Acest lucru are scopul de a împiedica băncile să subvenționeze partidele politice, ceea ce este interzis prin lege, prin iertarea datoriilor sau prin acordarea de împrumuturi sub rata dobânzii de pe piață.
Când El Pais a întrebat de ce a fost ascunsă această informație, un purtător de cuvânt al formațiunii a răspuns că nu dorește să „contribuie la demonizarea anumitor bănci pentru că au împrumutat bani partidului Vox”. El nu a spus nimic despre imposibilitatea de a obține credite în Spania, așa cum se susține acum.
Așa se face că Vox a părăsit în iulie anul trecut grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), condus de premierul italian Giorgia Meloni, în care făcuse parte în legislatura precedentă în Parlamentul European, pentru a se alătura noului grup Patrioții pentru Europa, promovat de Orbán, căruia i s-a alăturat partidului Rassemblement National a lui Le Pen.
Decizia a provocat surprindere pentru că grupul ECR fusese deja format, iar Vox obținuse chiar o vicepreședinție, și pentru că printre noii săi colegi de bancă se aflau forțe apropiate de Putin sau cu care Abascal a avut certuri în trecut pe tema sprijinului acordat separatistului catalan Puigdemont, precum partidul italian Liga al lui Mateo Salvini sau naționaliștii flamanzi din Vlaams Belang.
Liderul Vox a susținut că scopul său a fost să unească toate forțele patriotice din Europa, dar efectul mișcării Vox a fost acela de a face din grupul lui Orbán al treilea ca mărime din Parlamentul European, în detrimentul ECR. Dacă această schimbare nu ar fi avut loc, grupul lui Meloni ar fi fost al treilea în Parlament în loc de al patrulea.
În ziua în care El Pais a scris că Vox ascunde identitatea băncii și indică o entitate financiară apropiată lui Orbán, purtătorul de cuvânt al partidului, José Antonio Fúster, a asigurat că partidul nu va oferi mai multe informații pe această temă și a precizat că toate datele sunt cunoscute de „cine trebuie să le cunoască”, făcând aluzie la Curtea de Conturi.
Nici cu acea ocazie nu a fost scos în evidență faptul că băncile spaniole nu ar fi vrut să împrumute bani către Vox, repetându-se argumentele date de Le Pen pentru a justifica cererea de credite către băncile ruse și maghiare pentru a-și finanța campaniile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu