G4Media.ro

Partidul Verde și-a demis cei doi copreședinți: Marius Lazăr și Lavinia Cosma…

Foto Facebook: Marius lazăr și Lavinia Cosma, copreședinții Partidului Verde

Partidul Verde și-a demis cei doi copreședinți: Marius Lazăr și Lavinia Cosma / Cei doi sunt acuzați că servesc interesele PSD / Fosta conducere își acuză adeversarii că vor să facă alianță cu AUR și că au fost schimbați ilegal din funcții

Partidul Verde și-a demis, vineri, cei doi copreședinți: pe Marius Lazăr și pe Lavinia Cosma. Cei doi sunt acuzați că vizau preluarea abuzivă a controlului partidului și că intenționau să servească interese de imagine ale PSD. La rândul său, grupul de susținere a celor doi îi acuză pe secretarul general Silviu Dumitru și pe fostul președinte Florin Călinescu că doreau o colaborare cu AUR. În plus, Marius Lazăr contestă decizia de demitere deoarece ar fi ilegală, spune el.

Potrivit unui document emis de Biroul Național Permanent (BPN) al Partidului Verde, Marius Lazăr și Lavinia Cosma sunt acuzați, printre altele, că ar fi demis din funcții mai mulți membri ai BPN, vicepreședinți și președinți de filiale judetene, fără respectarea procedurii și fără să se țină seama de faptul că ședința nu întrunea cvorumul necesar. Apoi ar fi propus votarea în funcții de decizie persoane ”care nu erau prezente, nu aveau adeziune, nu le cunoștea nimeni din partid activitatea”.

”Marius Lazăr-Iosip și Lavinia Cosma, timp de 7 luni de zile, au avut o activitate de manipulare, intoxicare, diversiune și subminare a intereselor Partidului Verde, prin simularea unei activități politice sau a unor campanii publice”, se mai arată în documentul de motivare a deciziei de demitere. Surse din interiorul partidului au declarat pentru G4Media că scopul ascuns al conducerii Partidului Verde ar fi fost acela de a repeta istoria din 2012 când fosta conducere a candidat pe listele PSD.

”PSD e interesat de Partidul Verde. În Europa, partidele socialiste fac alianțe cu verzii, dar noi nu suntem Germania. Suntem prea mici acum să negociem cu PSD, deși electoratul verde din România s-ar ridica la 8-12%. Acest curent este în creștere, iar partidele de aici vor să tragă din seva aceasta, să ne minimalizeze și să ne țină sub control. Scopul era ca Marius Lazăr și Lavinia Cosma să facă înțelegere cu PSD în 2024, așa cum s-a întâmplat în 2012, când Ovidiu Iane și Remus Cernea au candidat pe listele PSD”, e explicat o sursă.

Marius Lazăr are o lungă carieră politică în PSD

În anii 90, Marius Lazăr a fost consilierul lui Ion Iliescu, apoi a devenit consilierul următorului președinte PSD, Mircea Geoană. În 2007 a candidat la europarlamentare, iar în 2008 la parlamentare. A fost secretar executiv PSD, iar în 2009 a devenit secretar de stat la Ministerul Muncii. Era lider PSD Arad în 2011 când a fost exclus din partid, după ce l-a criticat pe Victor Ponta, în contextul unui conflict între Victor Ponta și Mircea Geoană. În 2012 a înființat formațiunea politică Prodemo.

Numele lui Marius Lazăr apare în dosarul europarlamentarului Adrian Severin, acuzat că a acordat contracte fictive în valoare de peste 400.000 de euro unor asistenți ai săi. Într-una din firmele implicate în dosar, Marius Lazăr era asociat cu asistentul lui Severin Florin Leontin Abraham și cu soțul unei alte asistente, Mihail Jugănaru.

”Marius Lazăr a fost introdus membrilor Partidului Verde de fostul viceprimar din Târgu-Jiu, Adrian Tudor, care a demisionat din PSD și a intrat în Partidul Verde. S-a prezentat ca strateg politic și ne-a prezentat un program de dezvoltare al partidului”, a declarat pentru G4Media o sursă din interiorul partidului.

În septembrie 2022, Marius Lazăr a fost ales copreședinte al Partidului Verde, alături de Lavinia Cosma. Întrebat cum ar reacționa la o invitație de colaborare din partea PSD, Marius Lazăr a spus că ”nu există niciun fel de discuții cu alt partid. Avem o decizie de strategie comună pentru a merge independenți în cursa electorală”.

Lazăr susține că AUR e de vină

Problemele au început acum două luni, susține Marius Lazăr, când ar fi solicitat ca bunurile digitale să revină partidului.  ”Secretarul general Silviu Dumitru a declanșat o presiune construind împotriva mea un grup de demitere. Noi, în mod statutar, am declanșat Congresul extraordinar care se va ține la Bușteni pe 27 mai 2023. Demiterea aceasta este ilegală, nestatutară. Până joi, vom depune o moțiune împreună cu colegii care fac parte din această echipă.

Toate aceste tensiuni au apărut de la presiunile pe care le-a făcut AUR la adresa mea. George Simion mi-a dat mai multe telefoane pentru că dorește o colaborare cu Partidul Verde. Este de notorietate relația de prietenie dintre secretarul general Silviu Dumitru, fostul președinte Florin Călinescu și George Simion”.

Și Lavinia Cosma, fostă deputată USR, susține teoria lui Marius Lazăr: ”Nu vor reuși să pună mâna pe Partidul Verde pentru că este un partid european, nu finanțat de Putin și de ruși”. Contactat de G4Media, George Simion nu a răspuns.

Lavinia Cosma a fost deputat USR de Mureș în legislatura 2016-2020, dar a demisionat în 2020, în urma unui conflict cu partidul. A propus un proiect de lege care prevedea înăsprirea pedepselor pentru traficul și deținerea de droguri, deși linia partidului era pentru dezincriminarea drogurilor ușoare. Nu și-a publicat CV-ul după ce a ocupat funcția de parlamentar. Se consideră consilier de vocație, iar în biografia de pe site-ul USR scrie că a muncit îndelung cu tinerii. 

”Există un potențial uriaș”

Deși sondajele indică pentru Partidul Verde un procent aflat în marja de eroare, presiunile din interiorul partidului au la bază potențialul unui partid verde în România, explică Lavinia Cosma.

”Dacă ne uităm atent pe sondajele de opinie și ne raportăm la partidele mici (Pro România, PMP, Forța Dreptei), suntem singurul partid cu un trend crescător, la 2,7%. Așadar, cifrele spun că există în România un val de votanți care se află undeva între 12% și 14%”, deci există un potențial uriaș pentru ce înseamnă verde. În plus, suntem singurul partid din România cu drept de vot la verzii europeni”.

Inclusiv procentul de 2,7, obținut în urma unui sondaj de opinie comandat de conducerea demisă, este contestat de partid în acest moment.

”Au modificat serviciile din efectuarea unui sondaj de opinie publică, în testarea unui calup de întrebări din cadrul unui sondaj de opinie publică anterior efectuat de INSCOP, datele rezultate fiind distorsionate în mod deliberat, în ceea ce privește procentul rezultat pentru PV, de 2.7%, mai ales fiind vorba de un eșantion de doar 1000 de persoane și o marjă declarată de eroare de 3.1%”, scrie în documentul de motivare a demiterii conducerii Partidului Verde. La ultimul sondaj realizat de PNL, Partidul Verde avea 1,7%, iar în alte sondaje nu a depășit nici măcar 1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ca si cum intre AUR (Simion-FSB-Rusia) si PSD (Iliescu-KGB-Rusia) ar fi vreo neînțelegere!!! 😏

  2. Verzii astia de unde au mai aparut? In afara de presedinti, vicepresedinti mai este cineva membru in acest partid?