Partidul Verzilor din Germania, acuzat că a mințit despre siguranța centralelor nucleare pentru a forța închiderea lor
Doi miniștri germani au au fost chestionați vineri de o comisie parlamentară în prvința modului în care a fost getionată ultimelor centrale nucleare din Germania scrie DW. Ministrul Economiei, Robert Habeck și Steffi Lemke, ministrul Mediului, au fost chemați să dea declarații după ce revista germană Cicero a relatat că Ministerul Economiei a ascuns și a falsificat recomandările mai multor experți, care susțineau extinderea perioadei de funcționare a centralelor.
Cicero a relatat joi că oficialii Partidului Verzilor au acționat într-un mod „înșelător”, ignorând sfaturile experților și încercând să avanseze cu renunțarea treptată la energia nucleară, care era planificată încă din 2011.
Guvernul a dorit să consolideze aprovizionarea cu energie după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a făcut ca Germania să se debaraseze de gazele naturale rusești.
Raportul susține că experții au fost ignorați
În urma unei hotărâri judecătorești, Cicero a obținut documente de la Ministerul Economiei referitoare la planurile de prelungire a duratei de viață a ultimelor centrale nucleare din Germania. Documentele conțineau e-mailuri, note de serviciu, procese-verbale de ședință și scrisori.
Revista a susținut că oficialii de top din Partidul Verzilor au dorit să evite prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare din cauza angajamentului lor politic de zeci de ani de a elimina treptat energia nucleară.
Cicero a mai afirmat că experții plătiți de ministere, care au susținut că instalațiile nucleare sunt încă sigure pentru a fi exploatate, au fost ignorați și că, uneori, evaluările lor au fost falsificate în mod deliberat.
De asemenea, revista l-a acuzat pe ministrul Economiei, Robert Habeck, că a indus publicul în eroare în timpul unui interviu televizat din februarie 2022, când a negat că prelungirea duratei de viață a instalațiilor nucleare ar ajuta Germania în ceea ce privește necesarul de energie în timpul iernii.
Punctul de vedere al lui Habeck a intrat în conflict cu sfaturile experților care au spus că energia nucleară ar putea ajuta la economisirea utilizării gazului și la evitarea unei crize de energie, exact în momentul în care Germania încerca să își reducă dependența de energia rusească.
Câteva luni mai târziu, guvernul a fost de acord să prelungească durata de viață a ultimelor trei centrale nucleare cu câteva luni.
Ultimele trei centrale nucleare din Germania – Isar 2 din Bavaria, Emsland din Saxonia Inferioară și Neckarwestheim 2 din Baden-Württemberg – au fost în cele din urmă oprite în aprilie anul trecut.
La vremea respectivă, decizia Germaniei de a merge mai departe cu închiderea ultimelor sale centrale nucleare – lăsând-o și mai dependentă de gaz și cărbune – a fost catalogată de critici drept „nebunie”, punctează „The Telegraph”.
Cum s-au apărat miniștrii
După ce s-a adresat Comisiei pentru energie din Bundestag, Habeck a declarat că departamentul său a analizat posibila extindere a centralelor nucleare într-un stadiu foarte timpuriu.
El a spus că operatorii au declarat inițial că elementele combustibile existente ar putea fi folosite doar până la sfârșitul anului în curs.
Habeck s-a referit la o scrisoare din partea firmei energetice Eon din februarie 2022, care menționa că elementele de combustibil s-ar fi ars probabil până la sfârșitul anului 2022.
Ulterior, operatorii au declarat că elementele ar putea fi folosite cu până la cinci luni mai mult, înainte de a-și extinde estimarea în continuare, a adăugat el.
La vremea respectivă, Ministerul Economiei al lui Habeck a susținut că Germania avea nevoie de un înlocuitor pentru gazul național rusesc, folosit în principal pentru încălzire, mai degrabă decât pentru electricitate, pe care o furnizau centralele nucleare.
Între timp, ministrul Mediului, Steffi Lemke, a insistat că departamentul său a prezentat toate evenimentele într-o manieră „transparentă și inteligibilă”.
Parlamentarul Partidului Verde a subliniat că evaluările au fost „orientate în permanență spre siguranța nucleară a țării noastre”.
Opoziția conservatoare cere noi audieri
Raportul Cicero a declanșat apeluri la transparență și posibile investigații din partea membrilor Bundestagului german, precum și apeluri la demisia ministrului economiei, Robert Habeck, co-lider al Verzilor, conform The Telegraph.
Fracțiunea conservatoare din Bundestag a cerut deja noi audieri ale lui Habeck și Lemke cu privire la aceste rapoarte.
„Există încă o presupunere rezonabilă că ministerul lui Habeck a făcut contrariul a ceea ce a anunțat public. Distorsionarea faptelor în loc de o examinare deschisă”, a declarat Andreas Jung, purtător de cuvânt al partidului CDU, de centru-dreapta, pentru agenția germană de știri Dpa.
„Suspiciunea devine tot mai puternică că decizia de a elimina treptat energia nucleară nu a fost luată în mod deschis, ci a fost determinată de la început. Că oamenii au fost păcăliți și înșelați”. Andreas Lenz, purtătorul de cuvânt politic al CSU – partidul-soră al CDU din Bavaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.