G4Media.ro

Pas cu implicații strategice majore în regiune: Ucraina și Moldova se pregătesc…

Sursa Foto: Facebook/ NATO

Pas cu implicații strategice majore în regiune: Ucraina și Moldova se pregătesc să obțină statutul de candidat la aderarea la NATO / Noua administrație Biden a dat un implus proceselor de integrare euro-atlantică

Evenimentul NATO2030 și sosirea lui Joe Biden la Casa Albă au dat un impuls proceselor de integrare euro-atlantică într-o Europă extinsă, în special în Ucraina condusă de Volodimir Zelenski și în Moldova condusă de Maia Sandu, scrie Il Giornale, citată de Rador.

În acest context, agenția de presă rusă Ria Novosti a prezentat datele unui sondaj de opinie realizat în perioada 12 – 20 februarie, potrivit căruia peste 50% dintre locuitorii Republicii Moldova se opun intrării țării lor în NATO.  Sondajul a fost efectuat de Asociația sociologilor și demografilor din Republica Moldova.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, calitatea de membru al Alianței Nord-Atlantice ar fi sprijinită de 26,5% dintre localnici (față de 25,1% în luna ianuarie a.c.). Totodată, 54% dintre respondenți (57,1% în luna ianuarie) sunt de părere că țara lor nu trebuie să se alăture acestui bloc militar-politic, se mai arată în sondajul prezentat de RIA Novosti.

Potrivit Il Giornale, la Kiev, ritmul evoluției în direcția Alianței Atlantice (și a Uniunii Europene) a înregistrat o accelerare majoră.

În 2025, Polonia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Ucraina este ferm hotărâtă să profite de oportunitatea de a concretiza proiectul de aderare la UE.

De fapt, Varșovia, după Washington, este principalul partener al Kievului în Comunitatea Euro-Atlantică încă de după Euromaidan și contribuie decisiv la susținerea și accelerarea intrării sale în UE și în NATO.

Mișcarea reformistă a președinției Zelenski, care satisface rapid fiecare cerere de schimbare și modernizare venită de la Bruxelles și de la Washington, a permis Ucrainei să obțină statutul de „partener consolidat” al Alianței Atlantice, în iunie anul trecut.

Din acel moment, perspectiva de a privi dincolo de orizont a devenit mai clară, conducerea ucraineană a început să țintească spre „următorul pas, și anume acordarea planului de acțiune pentru aderare”.

Printre măsurile anunțate de Kiev pentru a se apropia de obiectiv sunt creșterea angajamentului său general în misiunile internaționale ale Alianței Atlantice – în special în Kosovo, Irak și Marea Mediterană -, construirea a două noi baze navale în Marea Neagră, creșterea activităților și exercițiilor cu țările NATO pentru creșterea interoperabilității și un plan pentru creșterea calității propriilor forțe armate la standardele cerute.

Inițiativele de mai sus sunt puse în aplicare pe fondul intensificării dialogului și cooperării Ucrainei cu membrii specifici ai NATO, în primul rând Polonia și Turcia, și cu doi candidați la aderare, Moldova și Georgia.

În această ultimă privință, este elocvent faptul că prima călătorie în străinătate a noului președinte moldovean a fost la Kiev, unde, la 12 ianuarie, a avut o întâlnire bilaterală cu Zelenski pentru a discuta despre relațiile bilaterale și despre drumul către UE și NATO.

Kremlinul a reușit să își reafirme propria influență asupra Minskului și Erevanului, exploatând în favoarea sa, respectiv, o încercare greșită de revoluție a culorilor și un război. Însă, situația este radical diferită la Chișinău, unde dinamica socială și demografică a determinat ascensiunea europenismului.

Tocmai în Ucraina se va juca o parte semnificativă a competiției dintre Occident și Rusia: expulzarea Kremlinului din Europa de Est și asiatizarea statului-civilizație rus depind de încorporarea sa oficială și ireversibilă în blocul Atlantic – doi pași fundamentali, potrivit regretatului strateg Zbigniew Brzezinski, pentru a asigura Statelor Unite controlul total al Bătrânului Continent și pentru a îndepărta pentru totdeauna coșmarul mackinderian al unei axe ruso-germane sau, în lumina evenimentelor actuale, al unei axe ruso-franco-germane.

Accelerarea intrării și stabilizarea poziționării Kievului în orbita occidentală echivalează cu reducerea probabilității unei inversări a procesului început cu Euromaidan, adică a unei întoarceri – dar nu imposibilă – a țării sub influența rusă, și cât de serioasă consideră comunitatea euro-atlantică că este amenințarea Kremlinului va putea fi înțeleasă în viitorul apropiat, deoarece președinția Zelenski intenționează să ceară inițierea formală a procedurilor de încorporare în NATO, înainte de sfârșitul anului 2021.

Sursa: it.insideover/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Articolul acesta a fost tradus cu Google translate sau gramatica e chiar asa grea?

  2. In felul asta vom asista cat de curand la ocuparea prin forta a Moldovei si Ucrainei de catre rusi.
    NATO nu va misca pentru ca cele doua nu sunt membre si oricum Germania si Franta nu se baga sa ii supere pe rusi.
    Cred ca ar fi bine sa ne cam caram din Romania o perioada.

    • Idem Iugoslavia. Va fi declansata o federalizare a Ucrainei si Moldovei.Avem minoritatea romaneasca, maghiara, rusa, si rutenii…numai ca rusii vor ajunge la gurile Dunarii prin preluarea unui teritoriu romanesc Cahul, Bolgrad si Ismail stapanit fara drept de Ucraina!

    • in felul asta pune presiune pe putin. sa incerce sa ocupe moldova dupa crimeea…..cred ca e o miscare absolut cretina. dar e posibil si sa faca ce zici tu. cu nebunii nu te pui.

    • In R. Moldova pe rusii ii intereseaza doar Buceacul-pentru controla gurile Dunarii si Marea Neagra si legatura cu zona Tiraspol.

    • @Seb: ce să facă cu gurile Dunării? Ar trebui sa puna mâna și pe canalul Dunăre – Marea Neagră. Sau poate a fost reactiva planul lui Petru cel Mare de a controla Bosforul?

  3. Asa se face o integrare. Nu ocupi o felie, o crimee, o transnistrie, prin violenta. Inviți toată tara si-i oferi avantaje clare de securitate și economice.
    Dar deh, pumnii lui Putin minte n-are.

  4. Oficialii SUA au spus-o clar si raspicat, vor exista repercursiuni vizibile si invizibile pentru atacul informatic de anul trecut facut de rusi prin Cozzy Bear in infrastructura informatica americana.
    Fun facts:
    NATO: populatie 941 milioane 🇺🇸 🇬🇧🇫🇷🇩🇪🇳🇴🇪🇸🇮🇹🇵🇹🇵🇱🇦🇱🇧🇪🇨🇦🇩🇰🇱🇺🇳🇱 🇬🇷🇹🇷🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇧🇬🇪🇪🇱🇻🇱🇹🇷🇴🇸🇰🇸🇮🇦🇱🇭🇷🇲🇪🇲🇰
    Moldova 🇲🇩 si Ucraina 🇺🇦 ar mai adauga 45 de milioane. Cu NATO la 1 miliard de sustinatori te gandesti de 10 ori inainte.

    Rusia: populatie 145 milioane 🇷🇺

  5. „pentru a asigura Statelor Unite controlul total al Bătrânului Continent și pentru a îndepărta pentru totdeauna coșmarul mackinderian al unei axe ruso-germane sau, în lumina evenimentelor actuale, al unei axe ruso-franco-germane.”–> superb spus! M-a uns pe suflet fraza asta. Poate realizam acum unde sunt adevaratii „dusmani” ai NATO si ai Occidentului. Chiar langa noi, mai la vest.

    • Depinde de unde te afli. Pentru tine, din China, sigur dusmanul NATO e la Vest. Pentru noi, din Romania, e la Est. Sute de ani de istorie o atesta. Rusia e singurul stat ce a dezmembrat parti din Romania aflate si azi in afara tarii

    • @T. Fii cu bagare de seama, rogu-te!
      Umbla unu’ pe-aici, mai deunazi, dand lectii de istorie invatate la Kremlin… Avea numa’ exemple „pozitive”, dar doar pana anii 1900, invatate asa, mai pe sarite, sa nu-l deranjeze pe tatuc!
      L-au mai cizelat baietii, pe ici pe colo da’ mi-e teama ca-i unu’ de ala cu mintea odihnita! Sa nu (te) muste, zic! Poate doar sa (ne) suga!

  6. daca Ucraina primeste anul asta statutul de tara „Major USA non NATO Ally” atunci lucrurile se vor normaliza, in Coreea de Sud si Israel rusul si chinezul nu se incumeta sa calce caci o primeste zdravan la bot

  7. T, OK.
    Dar ce parere ai de Regulamentul Organic, de 1877, de 1917, de 1944/45…?

    • Ce este cu acesti ani , in special 1877 ( de fapt 1878)? Ei nu se impun de unii singuri in istorie, a existat cate o actiune vasta mai inainte, un plan in favoarea planificatorului, a jucatorului de sah ( nu cu noi ), care nu a iesit niciodata in pierdere, nici macar in 1917.
      Dar ce parere ai de batalia / lupta de la Galati ?

  8. Într-adevăr procese cu miză strategică dar și foarte delicate. Moldova, foarte slabă economic, nu este așa de importantă rușilor din p.d.v. geostrategic, neavând ieșire la mare . În plus, opinia populației prezentată în articol cu privire la aderare Nato este foarte clară. ( să notăm aici, că datele cu privire la sondajul din Moldova nu sunt in articolul original în italiană, ele au fost incluse de redacția G4 ). Cred că importanța zonei pentru Rusia rezidă în principal din faptul istoric că cele două țări au fost republici sovietice, dar în primul rând datorită ieșirii pe Marea Neagră, lucru vădit și în cazul Moldovei care a fost în mod forțat privată de acest lucru. Ocuparea Crimeei arată clar importanța accesului la mare.