G4Media.ro

Pas important pentru industria energetică din România: un amendament impus în Parlamentul…

Pas important pentru industria energetică din România: un amendament impus în Parlamentul European permite finanțarea proiectelor de gaze naturale din fondurile Green Deal

Un amendament depus de europarlamentarii USR-PLUS Cristian Ghinea și Vlad Botoș prin care proiectele destinate investițiilor în domeniul gazelor naturale pot fi finanțate prin Fondul pentru Tranziție Echitabilă (fond special constituit pentru sprijinirea politicii ecologice numite Green Deal) a fost votat miercuri în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru a intra în vigoare, amendamentul mai are un singur pas – votul în plenul Parlamentului European din luna septembrie.

Amendamentul era critic pentru industria energetică din România, un important producător de gaze din regiune. Fără acces la finanțarea din noul fond al UE, investițiile în gazele naturale ar fi devenit extrem de greu bancabile.

„Am negociat, am susținut cu argumente puternice și am obținut, în final, includerea proiectelor pentru gaze naturale în Fondul pentru Tranziție Echitabilă. Acesta va fi un avantaj major pentru România în tranziția către economia verde”, a declarat Cristian Ghinea.

Astfel, investițiile în domeniul gazelor naturale vor putea fi acceptate ca sursă alternativă la cărbun, dat fiind că poluarea cu CO2 poate fi redusă cu peste 50% prin înlocuirea cărbunelui cu gaz.

Tranziția regiunilor carbonifere către economia verde este scopul inițiativei Comisiei Europene – Fondul pentru Tranziție Echitabilă (Just Transition Fund) – prin care sunt eligibile regiunile carbonifere și altele care pot fi puternic afectate de tranziție.

Această decizie din Parlamentul European vine după ce, săptămâna trecută, guvernele din Estul Europei nu au reușit sa obțină în Consiliu posibilitatea de finanțare a proiectelor de gaz.

Fondul pentru Tranziție Echitabilă al UE va pune la dispoziția zonelor carbonifere din UE circa 44 miliarde euro pentru tranziția la economia verde, inclusiv reinstruirea lucrătorilor din industriile poluante. 11,2 miliarde euro direct din Fond iar 32,8 miliarde euro în plus vor veni prin Instrumentul de Redresare Economică anunțat în luna mai.

Alocarea CE pentru România este de aproape 4,5 miliarde euro.

“Posibilitatea de a finanța proiectele de gaz ca alternativa de tranziție de la cărbune face mai realistă tranziția pentru aceste regiuni și atenuează șocul socio-economic. Mai departe, așa cum am atras atenția încă din ianuarie, banii se vor da pe baza unor planuri de tranziție teritorială, care trebuie să fie în linie cu Planul Național pentru Energie și Climă. Acest plan în cazul României a fost respins de către Comisie și acum este în curs de refacere. După ce e gata – trebuie ca planul pentru Valea Jiului să fie combinat cu acela. Reamintesc ideea că e musai ca și Gorjul să fie inclus într-un cadru de Investiție Teritorială Integrată. Fac apel din nou la Guvernul României să finalizeze tot ceea ce ține de autorități pentru a putea beneficia de fonduri”, a mai spus Cristian Ghinea.

România este al doilea producător de gaze naturale, în cadrul UE (după Brexit), cu o producție anuală de aprox. 10 mld mc, lider fiind Olanda. Gazele naturale asigură circa 30% din necesarul de energie primară al țării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Adica aia care le tin degeaba sa se imbogateasca cu toate ca nu le apartin or sa primeasca pomana sa faca si mai multe gaze pe care sa le tina degeaba, ce nu le apartin. E ok … Pomana-i mereu bine primita.