Pasajul Latin din București, proaspăt curățat, va avea pază nonstop ca să fie ferit de urină și graffiti. „Ziua zugrăveam și noaptea se vandaliza”
La Pasajul Latin, proaspăt igenizat, se va introduce pază 24/24 de ore, însă primăria trebuie să rezolve și problema acută a lipsei toaletelor publice din zona Centrului Vechi, a declarat pentru G4Media șeful Monument For, Mircea Calnegru, direcția din Primăria Capitalei care se ocupă de întreținerea monumentelor.
„Noi ziua zugrăveam și noaptea se vandaliza”, a explicat el de ce intervenția de igenizare din pasajul pietonal s-a prelungit la două săptămâni față de timpul preconizat de 10 zile. Tot el a precizat că acum caută soluții și pentru statuile curățate de la Universitate, acoperite de graffiti.
Anunțul primarului general Nicușor Dan că a fost curățat Pasajul Latin, pasajul simbol al Bucureștiului ce ajunsese un dezastru, neigenizat de peste 4 ani, a strâns pe facebook peste 7k de reacții și peste 600 de comentarii în care oamenii își aminteau de mirosuri, mizerie și de faptul că locul ajunsese o latrină. La scurt timp, un alt val de aprecieri de 4k și sute de comentarii a fost produs de curățarea statuilor celebre de pe esplanada de la Universitate. Oamenii au comentat intens cele două subiecte și-au lăsat propuneri pentru cele două obiective turistice scoase la lumină în luna august în București.
Noi curățăm monumentele, dar trebuie să găsim o soluție pentru graffiti, pentru că aici se duc cei mai mulți bani ca investiție, a declarat pentru g4media.ro Mircea Calnegru, șeful Monument For. Potrivit lui, există camere video conectate la centrul de comandă din centrul vechi al Poliției locale, însă viteza de reacție a polițiștilor poate să fie de 1-2 minute, iar un grafitti ia și 15-20 de sec. „Vine cineva cu gluga trasă, a dat și a plecat”, spune el de ce o primă soluție este introducerea pazei. „Zilele acestea să încheie parteneriatul cu Administrația străzilor pentru a introduce pază permanentă de 24 din 24 de ore”, a precizat Calnegru. O a doua soluție a acestuia este simplificarea procedurii de intervenție.
„Am fost la discuții cu 7 grupuri de lucru doar pe tema graffiti. Eu singura soluție pe care eu am găsit-o viabilă, care funcționează la nivel internațional, este o viteză de reacție foarte mare, la o zi/două să se curețe graffiti, pentru că cel care face acțiunea asta trebuie să investească și niște bani în spray și să se expună că este o bravură, iar dacă sunt șterse rapid nu mai face sens pentru el. Acum procedura este alambicată, pentru că Monument For, pentru a face genul acesta de intervenție are nevoie de aviz, ori pentru zonă protejată ori monument istoric, care trebuie luat de la Ministerul Culturii. Este o procedură care durează, pentru că sistemul este complicat, ar trebui simplificată procedura, este o piatră cu probă de laborator, nu mai trebuie avize, pentru că avem atâta experiență de lucru, și cu bronz și cu pietre”, a explicat șeful direcției monumente a capitalei.
Legat de urina din Pasajul Latin și faptul că nu sunt toalete în zona centrului vechi al Bucureștiului, șeful Monument For spune că sunt sesizări din 2020 pe tema asta și că se impune o soluție. „Din punct de vedere turistic se reclamă și lucrul acesta, ori trebuie implicați agenții comerciali din zonă, ori inventariat ce toalete mai avem rămase astfel încât să fie accesibile în acea zonă, acest lucru nu mai este de competența noastră, însă se reclamă asta, vă pot spune cu certitudine”, a mai spus Calnegru.
Tot de graffiti au fost curățate și statuile de la Universitate
O altă intervenție ce a durat 3 săptămâni însă pe timpul nopții, pentru a evita căldura, a fost la cele 4 statui emblematice de pe esplanada de la Universitate ce îi reprezintă pe cărturarii Ion Heliade Rădulescu, Spiru Haret, Gheorghe Lazăr și pe domnitorul Mihai Viteazul. „Erau pur și simplu vandalizate, nu vin artiști care să facă o pictură murală, sunt de cele mai multe ori vandalizate cu mesaje triviale”, a directorul Mircea Calnegru. „Ne-am tot gândit dacă să împrejmuim statuile, aceasta ar fi soluția generală, însă ele ar trebui gândite peisagistic integrat. Ar trebui toată piața refăcută, oamenii reclamă lipsa copacilor, dar și a lipsei măsurilor punitive, cumva să fie educație.”, a mai spus acesta.
Directorul Monument For a recunoscut însă că o împrejmuire ar însemna o îndepărtare a turiștilor și bucureștenilor care vin să-și facă poze aici și că tot paza ar fi soluția. „Subiectul este unul complex. Discuția ar trebui sa implice si urbaniști, precum si societatea civilă. Cred ca ar trebui folosită si paza( in diverse etape), monitorizare, simplificarea anumitor proceduri de avizare si intervenție, precum si o amenajare peisagistica adecvată”, a precizat Calnegru, care a citit comentariile la postarea primarului general în care oamenii cereau inclusiv plantarea de copaci în zona statuilor de la Universitate, loc impracticabil vara.
La statuile de la Universitate, lucrările au mai presupus și reîntregirea soclului monumentelor, precum și repararea treptelor din care s-au rupt bucăți de marmură.
Alte monumente pe care Direcția Monument For le va mai curăța în cursul anului 2023 în București sunt statuia Eroilor Sanitari, mormântul dr Carol Davila și al Anei Davila, precum și cele de pe aleile 1 și 2 din Parcul Grădina Cișmigiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii