Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte
Șefii de stat ai celor douăzeci și șapte vor face joi bilanțul gestionării crizei sanitare. Condițiile de circulație în Uniunea Europeană se înrăutățesc ca urmare virușilor mutanți. Europa vrea să armonizeze testele PCR impuse pentru călătorii. Ideea unui pașaport de vaccinare este considerată prematură.
Riscurile ridicate de noile tulpini mutante ale coronavirusului îi readuc pe europeni la problema spinoasă a gestionării frontierelor. În timp ce statele membre sporesc deja măsurile de restricționare, de control sau de interzicere a călătorilor din țări terțe, dezbaterea se intensifică pentru frontierele interne ale spațiului Schengen.
Luni, miniștrii afacerilor europene din UE au organizat o videoconferință pentru a încerca să-și armonizeze răspunsurile: în ce condiții europenii vor putea continua să călătorească în interiorul UE și Schengen? Problema este urgentă, din moment ce tot mai multe state iau măsuri unilaterale. Numeroase țări, inclusiv vecinele Franței (Spania, Italia, Germania și Belgia), cer acum un test PCR negativ la intrare, inclusiv pentru europeni.
De asemenea, Parisul se pregătește pentru asta, dar împinge UE să se coordoneze: ce teste vor fi recunoscute reciproc? Ar trebui să fie incluse testele antigenice, mai puțin sigure, dar mai ușor și mai rapid de efectuat? Ce valabilitate să aibă testarea înainte de plecare? Cum să se asigure fluxul lucrătorilor transfrontalieri, pentru a nu repeta eșecurile primăverii trecute? O problemă este și traficul camioanelor, asupra căreia țările din Europa Centrală și de Est au insistat luni.
Franța speră că aceste puncte pot fi armonizate și validate joi de șefii de stat ai celor douăzeci și șapte, în timpul summitului prin videoconferință despre criza sanitară. Parisul va aștepta rezultatul summitului înainte de a impune teste PCR cetățenilor europeni care sosesc în Franța.
O altă idee care s-a aflat luni pe masa miniștrilor europeni: posibila introducere a unui „pașaport de vaccinare”. Comisia Europeană este favorabilă acestei idei și încearcă să stabilească recunoașterea reciprocă a unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19. Un astfel de certificat electronic ar ajuta deținătorii să se testeze înainte de a călători.
Grecia vrea să salveze turismul
Grecia și Malta, foarte dependente de turism, fac presiuni puternice. Dar statele mari, precum Franța și Olanda, sunt foarte reticente și consideră dezbaterea prematură. „Aceasta nu este o negare categorică, dar Parlamentul este îngrijorat de faptul că aceste certificate vor ajunge să fie utilizate pentru a stabili dacă oamenii au voie să călătorească sau nu”, a declarat vineri un diplomat olandez pentru Reuters, adăugând că se teme și de un mod implicit de a face vaccinarea obligatorie.
„Este o dezbatere care nu ar trebui să aibă loc și ar fi șocant ca în momentul în care începe peste tot această campanie de vaccinare în Europa să existe drepturi mai importante pentru unii decât pentru alții”, a adăugat duminică la France Info Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene. „Când accesul la vaccin va fi generalizat, vom aborda diferit problema”, a spus el.
Luni, miniștrii celor douăzeci și șapte au stabilit, așadar, că acest dosar poate să mai aștepte, ceea ce a împins Comisia Europeană să facă un pas deoparte.
În timp ce susținea că ideea „ar putea fi o pistă”, vicepreședintele CE, Maros Sefcovic, a fost de acord că dezbaterea va rămâne „pentru mai târziu”.
Sursa: Les Echos / Autor: Derek Perrotte (Bureau de Bruxelles) / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu