G4Media.ro

Paştele catolic la Roma: cum au sărbătorit românii din Italia şi cine…

Paştele catolic la Roma: cum au sărbătorit românii din Italia şi cine e românca din corul care a fost alături de Papa Francisc la slujba de Florii

Duminică, 1 aprilie 2018,  catolicii din întreaga lume sărbătoresc Sfintele Paşti. La Roma, de câteva zile, au intrat în vigoare măsuri suplimentare antiteroriste.  La ora 10.00, în fața Bazilicii Sfântul Petru, ornată cu flori de sărbătoare, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie, iar la ora 12:00 a citit tradiţionalul mesaj de Paşti “Urbi et Orbi” (Lumii şi Cetăţii), din Balconul central al Bazilicii.

“Paşte Fericit! Iisus a înviat din morţi”, au fost primele cuvinte ale Papei în faţa mulţimii de credincioşi veniţi din toate colţurile lumii. În mesajul său, Papa s-a rugat pentru pace şi a citat zonele de conflict din lume. Francisc I a făcut un apel la liderii politici şi militari pentru sfârşitul războiului în Siria. A amintit apoi de conflictele din Palestina, Yemen şi Orientul Mijlociu, rugându-se pentru pace, dialog şi respect. A vorbit în continuare despre victimele foamei şi ale războaielor etnice din Africa. S-a rugat pentru armonie şi dialog în Peninsula Coreană şi pentru reconciliere în Ucraina. Un gând special în discursul Papei a fost adresat către “copii şi bătrâni, deseori îndepărtaţi la marginea societăţii”.

Slujba de duminică din Piaţa Sf. Petru a fost transmisă în direct de la Vatican în mondoviziune şi preluată de principalele televiziuni şi site-uri de ştiri.

Săptămâna sfântă (Săptămâna Patimilor) a fost marcată în Vatican, dar şi în oraşele Italiei, printr-o serie de evenimente la care au participat credincioşii catolici.

În Duminica Floriilor, pe 25 martie, în cadrul Liturghiei de la Vatican, Suveranul Pontif a binecuvântat ramurile de palmier şi măslin şi s-a adresat tinerilor, care au sărbătorit a 33-a ediţie a “Zilei mondiale a tineretului”. În Joia sfântă, cea a Cinei de taină, Papa Francisc a slujit în capela Penitenciarului “Regina Coeli” din Roma, unde, urmând un rit tradiţional, a spălat picioarele a 12 deţinuţi din diferite ţări, printre care s-a aflat şi un deţinut ortodox din Republica Moldova. Vineri seară, zi de post şi abstinenţă pentru catolici, Papa a mers în procesiune la Colosseum, alături de 20.000 de credincioşi, pe “Calea Crucii” – Via Crucis, un parcurs care marchează etapele patimilor lui Iisus Hristos. În fiecare parohie şi cartier, credincioşii catolici parcurg “Calea Crucii”, cu lumânări aprinse şi rugăciuni.

Ambasadorul României la Roma, George Bologan, a participat, alături de comunitatea de catolici români din Parohia “Grotte Celoni”, la Liturghia Învierii, citind în faţa enoriaşilor prima lectură, a Epistolei consacrate evenimentului.

“Mulţi români catolici din Roma marchează Sărbătoarea de Paşti cu gândul la cei dragi de acasă. În parohia noastră sunt urmate, de asemenea, riturile tradiţionale. În Duminica Floriilor, am sărbătorit cu ramuri de măslin şi cu ramuri trimise special de acasă, de mâţişor. Părintele paroh a urmat şi la noi ritul spălării picioarelor, în Joia Sfântă, iar în “Vinerea Mare” la parohie a fost organizată “Calea Crucii”,ne spune Marina Bălaşca, româncă stabilită de peste 15 ani în Italia.

“Sâmbătă seara am fost la Slujba de Înviere: părintele a binecuvântat focul, apoi a aprins lumina pascală, cu care a intrat în Biserică, spunând credincioşilor tradiţionalul mesaj: “Primiţi Lumina lui Hristos!”.

Marina Bălaşca, înzestrată cu darul de a cânta, a fost selectată, împreună cu alţi cinci conaţionali, să facă parte din Corul Diecezei Catolice (Corul episcopal) din Roma. Este unul din cele mai importante coruri catolice din Italia, corul care a fost alături de Papa Francisc la slujba de Florii (foto).

“Nu este prima oară când cântăm alături de Papa Francisc în Piaţa Sf. Petru, în faţa a sute de mii de credincioşi din toată lumea. De fiecare dată este o emoţie care nu se poate descrie în cuvinte”, ne spune Marina Bălaşca. Ea a reţinut mesajul de încurajare al Papei Francisc, adresat tineretului de azi: “tinerii trebuie să ia atitudine, să se implice, nu să stea să se uite pasiv la ce se întâmplă rău în lume”.

Duminica de Paşti, catolicii români sărbătoresc cu bucate tradiţionale: “Ca în fiecare an, am pregătit ouă roşii, sarmale şi pască. E un moment în care familiile se reunesc şi aşa ne amintim de Sărbătorile de acasă!”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează