G4Media.ro

Paștele departe de țară. Preotul IT-ist din Liege: România este doar o…

Paștele departe de țară. Preotul IT-ist din Liege: România este doar o destinație de excursie

Pentru românii din Liege, Paștele reprezintă unul dintre rarele momente când sunt uniți ca și comunitate și obiceiuri. Pe rețelele de socializare există sute de grupuri denumite “Români în …”, punctele însemnând numele unor orașe din Europa. La fel există și trei grupuri pe Facebook cu numele Români în Liege din care fac parte câteva mii de membri. În postările lor se găsea și programul slujbelor de Sărbători de la Biserica Ortodoxă Română .

Slujba Învierii-lumină pentru sute de oameni

Înainte de miezul nopții, câteva străduțe dintr-un cartier periferic al Liege-ului se aglomerează cu mașini cu numere de România sau Belgia din care coboară sute de oameni îmbrăcați frumos cu costume și cămăși. Marea majoritate sunt români, dar și ortodocși din alte țări est-europene care au venit pentru slujba de Paște.

Aflată între case locuite de belgieni, micuța capelă de pe strada Rue de Airelles este înconjurată de sute de oameni cu lumânări aprinse în mână care ocupă toată străduța. În timp ce majoritatea femeilor, mai evlavioase de fel ascultă slujba, bărbații se retrag în spatele mașinilor și scot din portbagaj ouă roșii și câteva pahare de vin.

Se cunosc între ei și cu acest prilej discută despre problemele lor, schimbă informații despre locurile de muncă sau viața de zi cu zi în Belgia. Imediat după citirea Evangheliei care vestește Învierea Domnului, cea mai mare parte a oamenilor se îndreaptă spre casele lor unde se vor aduna în grupuri pentru a petrece românește. În spatele unei mașini, Daniel din Ploiești, îmbrăcat în cămasă albă și înconjurat de prieteni români din Belgia mă invită și pe mine să beau un pahar de vin și să ciocnesc un ou roșu cu ei. Îmi spune că ar vrea să se întoarcă acasă, dar nu acum”Avem case acolo și am vrea să petrecem de Sărbători așa cum o făceam în România. Aici e mai greu pentru că majoritatea luni mergem la muncă, dar ne strângem aici și păstrăm tradițiile”, ne povestește Daniel cu o ușoară melancolie în voce.

Parohia Ortodoxă, locul de întâlnire a românilor

Preotul Ștefan Barbu, cel care slujește la biserica “Pogorârea Sfântului Duh” ne-a povestit câteva lucruri din viața comunității de români din Liege “În fiecare an de Paște avem câteva sute de oameni la slujbă, dar și în cursul anului la slujbe vin câteva zeci de fiecare dată. Asta poate și pentru faptul că biserica reprezintă un loc de rugăciune, dar și de întâlnire și socializare a românilor care sunt aici în număr destul de mare ca de altfel peste tot în Europa” ne-a spus preotul. Pe lângă slujbele care sunt oficiate de sărbători sau săptămânal, preotul mai organizează diverse evenimente pentru a îmbina atât rugăciunea, cât și socializarea. Clădirea bisericii românești este o fostă capelă romano-catolică pe care preotul a cumpărat-o cu credit bancar pentru a avea un loc unde să oficieze slujbele. ”Parohia există încă din 1989 aici, dar eu sunt preot din 2008. Inițial funcționa într-o casă închiriată, dar de ceva timp, am cumpărat prin credit bancar această capelă romano-catolică și am renovat-o . Toate astea le-am făcut prin fonduri proprii pentru că Patriarhia nu are fonduri pentru toate aceste comunități din Europa. S-ar putea face și mai mult, dar de multe ori ducem lipsă nu neapărat de bani, ci de resursa umană, pentru că aici toți muncim și timpul este limitat ” ne-a spus părintele Ștefan.

Preotul ne-a mai spus care este de fapt mecanismul funcționării bisericilor din Diaspora: ”Peste nouă zeci la sută din cei care suntem preoți în comunitățile de români din Vestul Europei suntem oameni care avem un job al nostru și facem asta din pasiune. Eu am venit din 2007 în Belgia, am făcut studii la Leuven și acum lucrez, ca să zic așa, IT-ist în cursul săptămânii. Vin la biserică de la o sută de kilometri distanță și îmi pare rău că nu pot sta mai mult timp pentru că, așa cum mai spus, resursa umană este principala lipsă ”, s-a destăinuit părintele Barbu.

Românii din Occident asimilați deja de țările care i-au primit

Părintele Ștefan ne-a explicat că spiritul românesc începe să se piardă pe măsură ce anii trec peste cei plecați la muncă în Vest. “Pentru noi, cei de patruzeci de ani, acasă înseamnă Belgia. Nu mai putem spune că ne vom întoarce vreodată în România, chiar dacă acolo avem case, rude …Planul de a face ceva bani și a te întoarce funcționează doar atunci când pleci. După un an, doi, când vezi că aici un loc de muncă stabil, ești plătit corect și integral, acasă înseamnă aici. România este doar o destinație de excursie și, după foarte puțin timp, realizezi că nimic nu se schimbă și nu ai cum nici măcar să te gândești la întoarcere”, a povestit preotul din experiența lui cu mii de români din Liege.

Totodată, el a încercat să tragă și un semnal de alarmă în ceea ce privește migrația oamenilor din România. ”Se pleacă foarte ușor din România, nu mai este ca în comunism sau chiar în anii 90 când au existat adevărate drame ale celor care vroiau să plece. Acum, mulți tineri, ca și mine în 2007, pur și simplu se urcă în avion și își găsesc un rost aici. O inconștiență a autorităților din România. Jumătate din cei care sunt aici sunt  asistenți medicali și ceilalți medici sau oameni caificați într-o meserie, care au devenit deja belgieni în toate sensurile. Deja în multe familii de români de aici se vorbește în casă fie franceza, fie olandeza pentru că au copiii la școală aici, unii dintre cei mici vorbesc româna ocazional sau chiar deloc. Am avut la biserică cursuri de limba română pentru copiii românilor de aici”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Lucrurile nu sunt atat de simple cum sunt descrise de onorabilul Preot IT-ist.
    Te-ai suparat pe tara ,te urici in avion , ca om liber,si ajungi undeva ,uitand repede de unde ai plecat,uitand trecutul.
    Marile sarbatori devin ocazii de socializare si de voie buna iar tara care “ia facut oameni“ devine un tel turistic.
    Realitatea este cu totul alta si nu o putem ignora chiar in aceaste zile de sarbatoare.
    Marea majoritate a noilor sositi este marginalizata de localnici ,functiile ocupate nu sunt corespunzatoare pregatirii,conditiile de locuit sunt de calitate indoielnica,la care se adauga si renumele deloc de invidiatat de a fi roman.
    Numarul persoanelor incarcerate (de origine romana) a crescut dramatic in ultimii ani in toate tarile UE.
    Toate aceste frustrari lezeaza mandria de a fi roman primita din educatia facuta de parinti ,
    mandrie care nu poate fi estompata pana la sfarsitul vietii.

    Marea majoritate a personelor instruite nu inteleg sau se fac ca nu inteleg ca pentru formarea lor
    ca specialisti romanii de acasa au investit multi bani (pierduti) si prin plecarea lor raportul persoane ocupate in economie si pensionari este cel mai mic din UE.
    Acest, raport este principala frana (nerecunoscuta de guvernanti) in dezvoitarea tarii parasite,devenite tara de turism.

    Concluzia: Priviti romania nu ca o tara de turism ci ca tara careia ii datorati educatia primita
    tara care asteapta ca si din afara sa fie ajutata, cu efortul si experienta fiecaruia pentru a redeveni tara in care va puteti manifesta mandria de a fi romani si unde sa puteti trai mai bine ca in tara care temporar va foloseste.

    • Comentariu bolșevic , așa ziceau și aia : “partidul te-a făcut om “. Când “țara” Votează de 30 de ani imbecili și hoți ea devine o frâna Pt viața ta personală și atunci îți iei bagajele și te cari. Nu datorezi nimic unei astfel de țări. Nu ai alta șansa . Datorezi sa oferi o viața normala copiilor tai nu conceptului abstract numit “țara”. Dacă te înscrii într-un partid și vrei sa devii factor de decizie ești in cel mai bun caz naiv. Subscriu 100% celor afirmate de părinte , țara se golește de toată forța de munca bine calificata și mai rămân pensionarii și cei care încă mai spera sau care nu au calificare ori curaj . Va fi jale in 10-15 ani de acum înainte . Păcat de țara și de toate frumusețile și bogățiile pe care ni le-a dăruit Dumnezeu in România .

    • Nu datorăm nimic “țării”. Educația așa proastă cum a fost o datorăm celor care au plătit impozit ca să o finanțeze. Mai degrabă “țara” este datoare părinților și bunicilor care au muncit aici, să le ofere nepoților lor dreptul la un trai decent. Astăzi românia este o cloacă insalubră, statistic cu cei mai proști oameni la toate capitolele. “țara” ne-a trădat și mi-e rușine că m-am născut român.

    • Povesti. Foarte multe se platesc de parinti: pregatiri, manuale vestice scumpe, ustensile, mocheta, paznici, cadouri etc Profesorii sunt cum ii nimeresti, o adevarata loterie. Nimeni nu este dator cu nimic, cel care este dator este statul roman care nu e in stare de nimic si rateaza modernitatea la toate capitolele.

  2. Ultima soluție e cu adevărat încă o revoluție dar nimeni nu face revoluții de dragul idealurilor ci mai degrabă de foame . Foamea încă nu e maxima , încă se mai găsește un os de ros dar in 15 ani va dispărea și ăla . Însă puținii oameni rămași in țara atunci vor fi putini și in vârsta , f posibil sa ne recucerească turcii sau alții , Bulgaria la fel (vezi media de vârsta in Turcia : 27 ani !!)

    • Stimate domn ,Spartacucus,
      Din pacate nu este un comentariu bolsevic ci realist.
      Revolutia facuta de capete neevoluate propusa de dv. ar aduce aceleasi rezultatue
      ca si cea precedenta.
      Suntem oare toti atat de ticalosi sa parasim o corabie care se scufunda si nu vrem sa
      recunuastem adevarul ???

  3. Isobar, ba da, este un comentariu bolsevic! Nu mai vota mafia si oamenii nu vor mai pleca. De ce sa ramana? Sa.i umileasca vrajitoarea din Voluntari cu iepuroii gigant, in timp ce strazile sunt praf? Nimeni nu pleaca de bunavoie. Cei ce voteaza mafia, orice culoare ar avea, nu.si asuma singuratatea batranetilor, ci doar se vand pe promisiuni desarte sau mici si bere. In tara asistatii social conduc bmw, mercedes si audi, in vreme ce persoanele care muncesc cinstit conduc logan sau alte masini ieftine. Clasa politica dezamageste continuu, sistemul medical e decedat, la fel si invtamantul, infrastructura rutiera isi ia miile de morti anual, ce feroviara e dusa la fier vechi…! Avem singura capitara europeana fara legatura rapida la aeroport. Asta spune tot.

  4. Cei care au plecat definitiv,au plecat de nevoie nu din tembelism.Nu cred ca datoreaza nimic unei tari care promoveaza minciuna,nepotismul,minciuna in locul adevarului,nonvaloarea in locul competentei
    Tembelii se intorc oricum,ei nu-si gasesc locul.
    Majoritatea celor plecati se adapteaza unei societati unde justitia este egala pentru toti,unde regulile nu se schimba de la o zi la alta,unde perseverezi de buna credinta si rezultatele se vad.

  5. ca sa mai contrabalansam: it-ist in .be. chemat, nu venit. platesc taxe aici asa ca nu m-am simtit marginalizat nicio clipa. dimpotriva, simt ca pun si eu umarul la ceva cum trebuie.

  6. Pastele sarbatorit „romaneste” ? In timp ce preotul oficiaza slujba, femeile o asculta iar barbatii beau vin, ciocnesc oua si fumeaza in spatele masinilor . Asta e credinta „ortodoxa”, „romaneasca” ?

    • Intr-adevar ce pacatosi, nu si-au pus 25 de cruciulite la oglinda, nu isi fac cruce de fiecare data cind trec pe linga biserica apoi la semafor nu claxoneaza si ii ureaza de familie, crestineste, celui din fata ca nu a pornit in fractiunea de secunda cind s-a facut verde.

  7. Belgia este cea mai plictisitoare tara din lume, am fost acolo de multe ori, pur si simplu nu ai ce face, daca nu ai prieteni romani. Multi dintre romanii din Belgia stau pe „combinatii” si ajutoare sociale, somaj, mai lucreaza 3-4 luni undeva, iar pleaca, iau somajul 1200-1300E timp de 6 luni si tot asa. Ca sunt cativa medici, si cativa IT-isti, sau 4-5 oameni pe la Comisia Europeana (am eu o prietena pe acolo), nu inseamna ca toti sunt lapte si miere. Nu ai la ce sa te adaptezi acolo, e doar munca-acasa si-atat, Craciunul si Revelionul sunt o gluma, poate gasesti o petrecere intr-un bar de junkies. (am fost si in Brugge, Gent, Leuven, Liege, Bruxelles, Oostende). Daca in partea flamanda lucrurile sunt ceva mai civilizate (Brugge, Antwerp), in partea franceza (cum ar fi Liege), e crima si pedeapsa, personal Liege-ul mi s-a parut un Ferentari cosmetizat. De Bruxelles nu mai spun, dupa 7 seara daca se iau marocanii / tunisienii de tine, ai vreo 10 minute sa dispari din oras, altfel lucrurile stau rau pentru tine. Sunt foarte putine tari unde romanii s-au simtit adaptati si acceptati (dar nici aici in proportie de 100%) si acelea sunt tarile latine (Spania,Italia,Franta), unde traiesc cei mai multi romani.

    In Olanda am fosti colegi IT-isti, acolo lucrurile stau ceva mai bine, probabil si pentru ca olandezii gandesc „in afara cutiei”, mai au si iarba legalizata. Dar si aici tot in micile comunitati de romani se fac intalnirile, mesele de Duminica sau in aer liber. Mai putini prieteni localnici.

    Unde sunt eu (UAE, Middle East), din 2015, la fel, avem prieteni romani si tinem traditiile intre noi. Eu unul simt ca sunt in vizita aici, desi au trecut aproape 3 ani de cand in Romania merg doar de Paste (anul asta nu am venit, vreau vara, sa prind vreme buna la munte). Am autostrazi, mi-am permis lucruri pe care in Romania doar le visam, dar NU ma simt adaptat, si pot sa spun ca am plecat din „tembelism” combinat cu scarba fata de autoritatile romane, oricare ar fi ele si incompetenta lor. Dar eu nu merg pe criteriul ca tara m-a facut om, si ii datorez ceva, ii datorez ceva pentru ca acolo ma simt acasa, si-atat. Aproape toti romanii pe care ii cunosc aici construiesc ceva in Romania, fie ca e o casa, doua case, sau pun bani de-o parte. Altul are un apartment in rate, in plateste de aici, altul lucreaza la casa lui incet incet. Sunt doar vreo 2-3 din 20+ care nu au spus negat categoric intoarcerea in tara, dar le place viata pe aici.

  8. Ăștia care uita trecutul și tara mama pentru un pun de bani, niciodată nu veți avea viitor. Va spune unul care a reușit în România și care a reușit și în Belgia. Ești bun reușești oriunde, ești varză asta vei rămâne pentru totdeauna.