G4Media.ro

Pata de petrol scursă în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării…

Pata de petrol scursă în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în Ucraina ocupată

Motorina deversată ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, iar voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri TASS Vladimir Stelmacenko, deputat local şi director al portului comercial maritim, transmite News.ro.

„Deoarece în strâmtoarea Kerci funcţionează vânturi multidirecţionale şi, cel mai important, curenţi multidirecţionali, această păcură a ajuns nu numai pe coasta Mării Negre a Caucazului – Anapa şi aşa mai departe -, dar, din păcate, a ajuns şi în apele Mării Azov. În consecinţă, odată cu aceşti curenţi care duc totul la ţărmul nostru, această păcură a ajuns pe plajele noastre. Astăzi am organizat o acţiune voluntară la Berdiansk (…) şi am colectat, probabil, mai mult de o tonă din aceşti bulgări cu păcură, probabil pe o distanţă de mai puţin de doi kilometri”, a declarat Stelmacenko.

El a subliniat că „îmbibaţia de păcură pe plajă este destul de mare”.

Operaţiunea de curăţare a avut loc pe plaja din dreptul sanatoriului care există din perioada URSS, însă alesul local spune că păcura a ajuns deja pe plajele din întreaga „parte superioară” a oraşului Berdiansk.

Stelmacenko a explicat că păcura a pătruns cel puţin 20-30 de centimetri în nisip. „Spre deosebire de ulei, benzină, ţiţei, păcura nu pluteşte la suprafaţa apei. Acesta se îngroaşă şi devine lichidă atunci când se încălzeşte foarte mult. Aşa că începe să curgă la temperaturi de peste 35 de grade, cred. Sub această temperatură, devine ca plastilina şi devine saturată cu nisip. Pe mare, e şi mai greu. Nu se află la suprafaţa apei, dar curentul şi valurile o rostogolesc de-a lungul fundului spre plaje”, – a declarat oficialul.

El a adăugat că, în opinia sa, „problema necesită o soluţie cardinală, cu implicarea multor mijloace tehnice şi a multor persoane”, deoarece lungimea liniei de coastă poluate din regiunea Zaporojie este destul de mare.

Joi, liderul rus Vladimir Putin se declarase nemulţumit şi a spus că trebuie să se facă mai mult pentru a curăţa scurgerea de petrol din Marea Neagră, care provine de la două vase ruseşti, afirmând că eforturile de până acum par să fi fost insuficiente pentru a face faţă dezastrului ecologic. „Din ceea ce văd şi din informaţiile pe care le primesc, ajung la concluzia că tot ceea ce se face pentru a minimiza pagubele nu este încă suficient”, le-a spus liderul de la Kremlin oficialilor din guvern.

Petrolul s-a scurs din două vase învechite după ce acestea au fost avariate de o furtună, pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci. Unul s-a scufundat, iar celălalt a eşuat. Aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere s-au deversat în mare, au declarat anchetatorii ruşi săptămâna trecută, în ceea ce Putin a numit joi „una dintre cele mai grave provocări ecologice” cu care Rusia s-a confruntat în ultimii ani.

În momentul producerii dezastrului, mass-media de stat a relatat că petrolierele avariate, ambele mai vechi de 50 de ani, transportau în total aproximativ 62.000 de barili (9.200 de tone) de produse petroliere.

De la deversare, mii de angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari au lucrat pentru a îndepărta tone de nisip şi pământ contaminat de pe ambele părţi ale strâmtorii Kerci.

Grupurile de mediu au raportat decese ale delfinilor, marsuinilor şi păsărilor de mare.

Strâmtoarea Kerci face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov şi separă peninsula Kerci din Crimeea de regiunea Krasnodar din Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.